Discourse marker use in EFL classrooms: A functional analysis of teacher talk
Yabancı dil olarak İngilizce derslerinde söylem belirteçlerinin kullanımı: Öğretmen konuşmalarının işlevsel analizi
- Tez No: 1010696
- Danışmanlar: PROF. DR. TÜRKAY BULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Eğitim ve Öğretim, Linguistics, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Söylem analizi, Yabancı dil, Discourse analysis, Foreign language
- Yıl: 2026
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Söylem belirteçleri, hem etkileşim yönetimini hem de sözlü söylem yapısını kolaylaştırdıkları için sınıf ortamında etkili iletişim açısından vazgeçilmez kabul edilir. Söylem belirteçlerinin önemine rağmen, öğretmenlerin sözlü söylemlerinde, özellikle de sınıf bağlamında, söylem belirteçlerinin kullanımına yönelik araştırmalar hâlâ yetersizdir. Bu çalışma, öğrenenlerin yeterlilik düzeyleri ve farklı ders türleri açısından söylem belirteçlerinin işlevsel dağılımı ve farklılıklarına odaklanarak, İngilizce öğrenimi sınıflarında öğretmenlerin konuşmalarında söylem belirteçlerinin kullanımını analiz etmeyi amaçlamaktadır. Veriler, A1, A2 ve B1 yeterlilik seviyelerindeki öğretmenlerden ve ayrıca sınıfta doğal olarak gerçekleşen etkileşimlere katılan ana dersler ve beceri derslerinden ses kaydı olarak toplanmıştır. Söylem belirteçleri, metinsel ve kişilerarası işlevleri içeren pragmatik işlevlerine göre nitel bir analiz yöntemiyle analiz edilmiştir. Analiz, nitel analiz programı kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Öğretmen söylemindeki söylem belirteçlerinin türleri, amaçları ve bağlamsal çeşitliliği açısından bu araştırma üç ana araştırma konusunu ele almaktadır. Verilere göre, öğretmen konuşmalarında söylem belirteçlerinin kullanımı, tüm ders türlerinde ve yeterlilik seviyelerinde düzenli görünmektedir. Kişilerarası söylem belirteçlerinin kullanımı, metinsel belirteçlerden biraz daha yaygındı; ancak her iki belirteç türü de yaygın olarak kullanılmıştır. En sık kullanılanlar“bilgi göstergeleri”olup, bunu“anlaşma belirteçleri”ve“yanıt-tepki belirteçleri”izlemiştir. Bu, öğretmenlerin söylem belirteçlerini öğrenci katılımını düzenlemek ve öğretimsel söylemi organize etmek için kullandığını göstermektedir. Ayrıca, sonuçlar söylem belirteçlerinin kullanımının ders türüne ve öğrencilerin yeterlilik düzeyine bağlı olduğunu göstermiştir. Tüm senaryolarda benzerlikler olmasına rağmen, öğretmenlerin etkileşimsel taleplerine göre söylem belirteçlerini kullanabileceğini gösteren farklılıklar da mevcuttur. Sonuç olarak, araştırma, EFL sınıf içi söyleminde söylem belirteçlerinin rolünü vurgulayarak, öğretmen söyleminde önemli bir pragmatik araç olarak rollerini ortaya koymuştur. Sonuçlar, özellikle etkili iletişimde söylem belirteçlerinin kullanımına ilişkin farkındalığı artırma açısından, öğretmen eğitimi ve dil öğretimi için önemli çıkarımlara sahiptir.
Özet (Çeviri)
Discourse markers are considered essential for efficient communication in the classroom, as they facilitate both interaction management and spoken discourse structure. Despite the importance of discourse markers, research on the use of discourse markers in teachers' spoken discourse, particularly in a classroom context, remains scarce. With a focus on the functional distribution and variance of discourse markers in terms of learner competence levels and different types of lessons, the current study seeks to analyze the use of discourse markers in teachers' talk in EFL classrooms. The data were collected as audio recordings from teachers at A1, A2, and B1 proficiency levels, as well as from main course and skills classes involving naturally occurring interactions in the classroom. The discourse markers were analyzed according to their pragmatic function, which includes textual and interpersonal functions, through a qualitative method of analysis. The analysis was carried out using qualitative analysis software. In terms of the kinds, purposes, and contextual variety of discourse markers in teacher discourse, this research addresses three major research topics. The use of discourse markers in teacher talk appears to be regular in all types of lessons and levels of proficiency, based on the data. The use of interpersonal discourse markers was slightly more common than textual markers; however, both types of markers were used extensively. The most frequently used ones“information indicators”were followed by those of“agreement markers”and“response-reaction markers”. This indicates that teachers use discourse markers to regulate student engagement and organize instructional discourse. Furthermore, the results showed that the use of discourse markers depends on the type of lessons and the learners' competency level. Although there are similarities in all scenarios, there are differences, which indicate that teachers may use discourse markers based on their interactional demands. In conclusion, the research has highlighted the role of discourse markers in EFL classroom discourse, showing their role as a key pragmatic device in teacher discourse. The results have implications for teacher education and language teaching, particularly in raising awareness of the use of discourse markers in effective communication.