Analyzing the pragmatic competence of Turkish in-service and pre-service teachers in tertiary EFL context
ÜNIVERSİTE DÜZEYİNDEKİ İNGİLİZCE ÖĞRETİMİ BAĞLAMINDAHİZMET İÇİ VE HİZMET ÖNCESİ TÜRK ÖĞRETMENLERİNPRAGMATİK YETERLİLİKLERİNİN ANALİZİ
- Tez No: 989664
- Danışmanlar: PROF. VEYSEL KILIÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: pragmatik yeterlik, nezaket kuramı, istekler, retler, öneriler, EFL öğretmen eğitimi, söylem tamamlama testi (DCT), pragmatic competence, politeness theory, requests, refusals, suggestions, EFL teacher education, discourse completion test (DCT)
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Türk EFL (İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen) hizmet içi ve hizmet öncesi öğretmenlerin yükseköğretim bağlamında kullandıkları istek, ret ve öneri stratejileri açısından pragmatik yeterliklerini incelemektedir. Araştırma, gruplar arasındaki doğrudanlık, nezaket stratejileri ve konuşma eylemi performansını etkileyen bağlamsal faktörlerdeki farklılıkları analiz etmek için Brown ve Levinson'un (1987) Nezaket Kuramı, Blum-Kulka ve ark. (1989) Kültürlerarası Konuşma Eylemi Gerçekleştirme Projesi (CCSARP) ve ilişkisel pragmatik alanındaki gelişmelerden (örn. Schmidt, 1993; Kasper, 2001; Taguchi, 2013) yararlanmaktadır. Bu araştırmada verilerin analizi için karma yöntem yaklaşımı benimsenmiştir. Nicel veriler yapılandırılmış anketaracılığıyla toplanırken, nitel veriler söylem tamamlama testi (DCT) ve yarı yapılandırılmış görüşmeler yoluyla elde edilmiştir. Anket verileri, öğretmenlerin doğrudanlık ve nezaket tercihlerini belirlemek amacıyla betimsel olarak analiz edilmiştir. DCT yanıtları, konuşma eylemi stratejilerine ilişkin yerleşik sınıflandırmalara (Beebe and Cummings, 1996; Bardovi-Harlig and Dörnyei, 1998) göre kodlanmıştır. Görüşme kayıtları, öğretmenlerin gerekçelerini ve bağlamsal faktörlerin etkisini ortaya koymak amacıyla tematik analiz (Braun and Clarke, 2006) ile incelenmiştir. SPSS analizleri, ki-kare testleri, bağımsız örneklem t-testleri ve üçleme analizi kullanılarak hizmet içi ve hizmet öncesi öğretmenlerin doğrudan ve dolaylı stratejiler, nezaket ve bağlamsal faktörlere ilişkin pragmatik yeterlik tercihleri arasındaki istatistiksel farklılıklar değerlendirilmiştir. Bulgular, hizmet içi öğretmenlerin nezaket stratejilerinde daha dengeli bir yaklaşım benimsediğini, verimliliği yüz kaybını önleme dikkatiyle bütünleştirdiğini göstermektedir. Buna karşılık, hizmet öncesi öğretmenlerin bald-on-record (açık ve doğrudan) stratejilere daha fazla yöneldiği ve sıklıkla pragmatik yumuşatma araçlarının etkisini göz ardı ettiği belirlenmiştir. Öğrenci tanışıklığı, görev zorluğu ve sınıf dinamikleri gibi bağlamsal değişkenlerin, her iki grubun pragmatik tercihleri üzerinde önemli etkisi olduğu tespit edilmiştir. Bulgular, öğretmen eğitimi programlarına açık pragmatik öğretiminin dahil edilmesiyle giderilebilecek belirgin bir pragmatik yeterlik farkını ortaya koymuştur. Bu çalışma, EFL bağlamlarında dilbilimsel pragmatik ve nezaket anlayışını ilerleterek kuramsal ve pedagojik bilgiye katkı sağlamakta, aynı zamanda Türkiye'deki İngilizce öğretmen eğitimi programlarına pragmatik eğitim entegrasyonu için uygulamaya dönük öneriler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the pragmatic competence of Turkish EFL in-service and pre-service teachers specifically regarding to request, refusal, and suggestion strategies that they use in higher education context. This research utilizes Brown and Levinson's (1987) Politeness Theory, Blum-Kulka et al.'s (1989) Cross-Cultural Speech Act Realization Project (CCSARP), and advancements in interlanguage pragmatics (e.g., Schmidt, 1993; Kasper, 2001; Taguchi, 2013) to analyze the differences between the two groups regarding directness, politeness strategies, and contextual factors influencing speech act performance. A mixed-methods approach was applied for analyzing the collected data in this study. Quantitative data were collected through using a structured questionnaire whereas qualitative data were obtained through discourse completion test (DCT), and semi-structured interviews. The questionnaire underwent descriptive analysis to identify patterns of directness and teachers' politeness preferences strategies, and the DCT responses were coded according to established taxonomies of speech act strategies (Beebe and Cummings, 1996; Bardovi-Harlig and Dörnyei, 1998). Thematic analysis was conducted on interview transcripts (Braun and Clarke, 2006) to elucidate teachers' reasoning and the impact of contextual factors. SPSS analysis, Chi-square tests, independent-samples t-tests, and a triangulation analysis of all collected data were utilized to assess statistical differences in the use of direct and indirect strategies, politeness, and impact of contextual factors on pragmatic competence preferences between in-service and pre-service teachers. The findings indicate that in-service teachers utilized a more balanced approach to politeness strategies, integrating efficiency with consideration of face-saving. In contrast, pre-service teachers exhibited a greater inclination towards bald-on-record realizations, frequently ignoring the effect of pragmatic softening devices. Contextual variables, including student familiarity, task difficulty, and classroom dynamics, significantly impacted pragmatic choices of both groups. The findings determined a marked gap in pragmatic competence that may be remedied by applying explicit pragmatics instruction into teacher education programs. This study enhances theoretical and pedagogical knowledge by advancing the understanding of linguistic pragmatics and politeness within EFL contexts. It also provides practical recommendations for incorporating pragmatics training into English teacher education programs in Turkey.