Exploring the spillover effects and the long-term relationship between cryptocurrencies and traditional financial markets in Türkiye
Türkiye'de kripto para piyasaları ile geleneksel finansal piyasalar arasındaki yayılım etkilerinin ve uzun dönemli ilişkinin incelenmesi
  1. Tez No: 1010698
  2. Yazar: ZAHRA AHMADI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonometri, Ekonomi, Econometrics, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Bitcoin, Ethereum, Bitcoin, Ethereum
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
Özet
Bu tez, BEKK-GARCH ve DCC-GARCH modelleri aracılığıyla Türkiye'de kripto para piyasası ile geleneksel finansal piyasa arasındaki volatilite yayılımını incelemektedir. Çalışma, yüksek enflasyon, dalgalı döviz kuru ve finansal belirsizliklerle mücadele eden ülkelerden biri olan Türkiye bağlamında, kripto varlıkların dijital bir güvenli liman olarak değerlendirilip değerlendirilemeyeceği sorusunu ele almaktadır. Araştırma, özellikle Türkiye'de yaşanan ekonomik zorluklar nedeniyle bireylerin zor dönemlerde Bitcoin ve Ethereum'u alternatif bir çözüm olarak görme olasılığını analiz etmektedir. Çalışmada, Ocak 2010'dan Şubat 2025'e kadar Bitcoin, Ethereum, BIST-100 endeksi ve TC-Altın'a ait aylık fiyat verileri kullanılmıştır. Uzun dönemli ilişkilerin belirlenmesi amacıyla birim kök testleri, Johansen eşbütünleşme testleri, ARDL sınır testleri ve Engle-Granger yöntemi uygulanmıştır. Elde edilen bulgular dikkat çekicidir: Fiyatlar arasında uzun dönemli eşbütünleşme ilişkisi tespit edilmemiştir. Ancak Bitcoin ve Ethereum getirileri arasında güçlü bir korelasyon bulunmakta olup, DCC-GARCH sonuçlarına göre dinamik korelasyon katsayıları %50'nin üzerindedir. Buna karşılık, Altın ile BIST-100 arasında zayıf ya da negatif korelasyon gözlemlenmiştir. BEKK-GARCH sonuçları, Bitcoin'den Ethereum'a doğru güçlü bir volatilite aktarımına işaret ederken, BIST-100 volatilitesinin daha istikrarlı bir yapıya sahip olduğunu göstermektedir. Genel olarak, araştırma sonuçları Türkiye'de kripto para piyasaları ile geleneksel finansal piyasalar arasında uzun dönemde bir entegrasyon olmadığını; ancak kısa dönemde getiriler düzeyinde ilişkiler bulunduğunu ve portföy çeşitlendirmesi ile finansal istikrar açısından etkiler ortaya çıktığını göstermektedir. Diebold-Yilmaz yayılım endeksi sonuçlarına göre, incelenen dönem boyunca ortalama toplam volatilite yayılımı %30,81; kriz dönemlerinde ise %37,12 olarak hesaplanmıştır. Bu bulgular, finansal bulaşma etkisinin ve dijital varlıkların geleneksel piyasalara artan entegrasyonunun bir göstergesidir. Sonuçlar, politika yapıcılar ve yatırımcılar açısından proaktif düzenleyici çerçevelerin oluşturulması ve daha etkin risk yönetimi yaklaşımlarının benimsenmesi gerekliliğini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the spillover volatility between cryptocurrency and the traditional market in Türkiye through BEKK-GARCH and DCC-GARCH models. It examines the concept of cryptocurrency assets as a digital safe-haven in one of the nations that are struggling with high prices, a volatile exchange rate, and financial uncertainty. The paper delves into the possibility of individuals considering Bitcoin and Ethereum as the solution when times are rough, particularly due to the economic struggles in Türkiye. I gathered monthly price information about Bitcoin, Ethereum, the BIST-100 index, and TC-Gold from January 2010 up to February 2025. The unit-root tests, the cointegration tests of the Johansen form, the ARDL bounds tests, and the Engle-Granger methodology were used to determine the long-term relationships. Still, the findings were interesting: no long-term price cointegration, yet the returns of Bitcoin and Ethereum have strong correlations, and dynamic correlations of both are over 50 using DCC-GARCH. On the contrary, Gold and BIST-100 have only weak or negative correlation. BEKK-GARCH indicates a strong Bitcoin to Ethereum volatility transmission, whereas the BIST-100 has volatility that is consistent. In general, the research concludes that cryptocurrency and traditional markets in Türkiye are not integrated in the long term, but in the short term, the portfolio diversification and financial stability are as well, and there are short-run relations at the level of returns. Diebold-Yilmaz spillover index is also able to demonstrate the fact that the average total volatility spillover was 30.81 percent over the sample period and 37.12 percent over crisis regimes, which is evidence of financial contagion and increased integration of digital assets into traditional markets. These results underscore the need to have proactive regulatory frameworks and a more accurate approach to risk management on the part of policymakers and investors.