Tam idrar analizinde onay destek sistemi oluşturulması
Establishment of a autoverification system for complete urinalysis
  1. Tez No: 1010744
  2. Yazar: BELİZ AKÇAKOCA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ARZU YILMAZTEPE ORAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Algoritmalar, Onay destek sistemleri, İdrar tahlili, Algorithms, Autoverification, Urinalysis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
Özet
Tam idrar tahlili (TİT), birçok hastalığın tanı ve takibinde kullanılan hızlı ve ucuz bir analiz yöntemidir. İdrar analizörlerindeki teknolojik gelişmelere rağmen, tahlilinin farklı analiz yöntemlerini barındırması ve kişiye bağlı hatalara açık olması, süreci yönetmeyi zorlaştırmaktadır. Bu durum, test sonuçlarını değerlendiren ve uygun sonuçları otomatik olarak onaylayan algoritmaların kullanımı gerekliliğini doğurmuştur. Laboratuvar test sonuçlarının otomatik olarak değerlendirilmesi ve raporlanması sürecinin bir yazılım aracılığıyla gerçekleştirilmesine otomatik onay ve bu sisteme de onay destek sistemi (ODS) adı verilir. Literatürde TİT için ODS oluşturulmasına yönelik çalışmalar sınırlıdır. Bu çalışma ile, TİT'e yönelik ODS algoritmaları oluşturuldu. Gerçekleşen kural ihlallerinin nedenleri değerlendirilerek, kurallar optimize edildi. Çalışmada, BUÜ Hastanesi Biyokimya Merkez Laboratuvarı Sysmex UC-3500/UF-5000/UD-10 idrar analizörlerinden, ODS-1 için 12103, ODS-2 için 10726 ve ODS-3 için 10818 TİT verisi kullanıldı. Her bir ODS aşamasında kural düzenlemeleri ve validasyonları gerçekleştirildi. ODS-3 aşamasında ek olarak ilgili kurallara otomatik yorumlar eklendi. Tüm aşamalar için onay yüzdeleri ve sonuç raporlama süreleri (TAT) hesaplandı. Aşamalar arasındaki TAT süreleri istatistiksel olarak analiz edildi. ODS-1, ODS-2 ve ODS-3 için otomatik onay yüzdeleri sırasıyla %61,2, %80,7 ve %97,2 olarak saptandı. Otomatik onayın gerçekleştirilmediği ODS-0 için TAT 61 dakika, ODS-1, ODS-2 ve ODS-3 için sırasıyla 36, 28 ve 23 dakika olarak belirlendi. Sonuç olarak, TİT için geliştirilen ODS süreci, TAT'ı belirgin şekilde düşürerek sonuç raporlama sürecini hızlandırdı. Sisteme entegre edilen otomatik yorum algoritmaları sayesinde, klinik karar verme sürecindeki hata payı azaltılarak standardizasyon sağladı. Bu sayede hem laboratuvar iş akışı verimliliğinde hem de hasta sonuçlarının güvenilirliğinde kayda değer iyileşmeler elde edildi.
Özet (Çeviri)
Complete urinalysis (UA) is a rapid and inexpensive analytical method used in the diagnosis and screening process of many diseases. Inspite of the technological advancements in urine analyzers, the fact that the test encompasses different analytical methods and is prone to personal errors, complicates the management of the process. This has led to the necessity of using algorithms that evaluate test results and validate appropriate results automatically. The process of evaluating and reporting laboratory test results automatically through software is called“automatic verification”and the system is called the“autoverification system”(AS). The literature contains only a limited number of studies describing the development of AS frameworks for UA. In this study, AS algorithms were created for UA. The causes of the rule violations occurred were evaluated, and the rules were optimized. Data obtained from the Sysmex UC-3500/UF-5000/UD-10 urine analyzers at the Biochemistry Central Laboratory of Bursa Uludağ University Hospital were used for three different AS phases. 12103 urine samples for AS-1, 10726 for AS-2, and 10818 for AS-3 were included. Rule adjustments and validations were performed in each AS phase. In the AS-3 phase, automatic comments were also added to the relevant rules. Validation percentages and TAT were calculated for all stages. TAT durations between the stages were statistically analyzed. Accordingly, the autoverification percentages for AS-1, AS-2, and AS-3 were 61.2%, 80.7%, and 97.2%, respectively. The TAT for AS-0 (where no autoverification process was performed) was determined to be 61 minutes, and for AS-1, AS-2, and AS-3, it was 36, 28, and 23 minutes, respectively. Consequently, the AS process implemented for urinalysis notably decreased TAT and accelerated result reporting. The integration of automated interpretation algorithms minimized errors in the clinical decision-making process and provided standardization. As a result, substantial improvements were realized in laboratory workflow efficiency and the reliability of patient results.