Obez ve morbid obez bireylerde 24 saatlik idrarda protein atılımı ile anlık idrarda protein/kreatinin oranının karşılaştırılması
Comparison of the protein excretion in 24 hours urine sample and instant protein/creatinine ratio in urine sample in obese and morbid obese individuals
- Tez No: 473750
- Danışmanlar: PROF. DR. İDRİS ŞAHİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nefroloji, Nephrology
- Anahtar Kelimeler: Proteinüri, obezite, protein/kreatinin oranı, Proteinuria, obesity, protein / creatinine ratio
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Amaç: Proteinüri böbrek fonksiyon bozukluğunu ve renal progresyonunu gösteren önemli bir laboratuvar testidir. Şimdiye kadar farklı hasta gruplarında proteinüri ölçüm yöntemleri ve karşılaştırılması ile ilgili çok çalışma olmasına rağmen obez ve morbid obez bireylerde 24 saatlik idrarda protein atılımı ile anlık idrar örneğinde protein/kreatinin oranının korelasyonunu gösteren bir çalışmaya rastlanmamıştır. Çalışmamızda obez ve morbid obez bireylerde 24 saatlik idrarda proteinüri miktarı ile anlık idrarda protein/kreatinin oranını karşılaştırılmayı amaçladık. Yöntem ve Gereçler: Çalışmaya İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesine Nefroloji, Endokrinoloji ve Genel Cerrahi Obezite (Bariatrik Cerrahi) polikliniğine başvuran 18 yaşından büyük BMI ≥ 35 olan obez bireyler dahil edilmiştir. Çalışma öncesi, İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Etik Kurulundan yazılı onay alındı. Çalışmaya alınacak tüm hastalardan yazılı onam alındı. Hastaların anamnezleri alındı ve fizik muayeneleri yapıldı. Yaş, cinsiyet gibi demografik verilerin yanında, BMI, boy, kilo ölçülerek kaydedildi. Ek olarak tam idrar tetkiki çalışıldı ve spot idrarda mikroprotein ve kreatinin ile 24 saatlik idrarda proteinüri miktarı hesaplandı. Çalışmaya alınan hastaların 24 saatlik idrarda proteinüri ve anlık idrarda proteinüri miktarları karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmaya 134 ü kadın 178 obez birey alındı. Grubun yaş ortalaması 40,1 ± 11,5 yıl di. Çalışmaya alınan hastaların proteinüri miktarlarının dağılımı ise; 136' sında proteinüri miktarı < 150 mg/gün 33' ünde minimal artmıştı (150-500 mg/gün), 7'sinde non-nefrotik düzeyde proteinüri (500-3500 mg/gün) ve bir kişi de ise nefrotik düzeyde proteinüri mevcuttu (> 3500 mg/gün). Yapılan analizde orta-zayıf güçte bir korelasyon izlendi (p= 0,003 r= 0,223). Ayrıca spot idrarda proteinüri miktarı ≥ 0,2 g/gün olan bireylerin (n=22) 24 saatlik idrarda proteinüri ve spot idrar protein/kreatinin oranı karşılaştırıldı. Bu grupta spot idrarda hesaplanan proteinüri miktarı ile 24 saatlik idrarda proteinüri miktarının hesaplandığı korelasyon analizinde p=0,064 olup anlamlı korelasyon izlenmedi. Sonuç: Obez ve morbid obez bireylerde proteinüri miktarını belirlemek için anlık idrar protein/kreatinin oranı ile 24 saatlik idrarda protein atılımı arasında ya çok zayıf ya da istatistiksel olarak anlamlı olamayacak düzeyde bir ilişki saptadık. Bu nedenle obez ve morbid bireylerde günlük protein atılımını saptamak için 24 saatlik idrarda protein bakmak daha sağlıklı bir yöntem gibi görünmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Aim: Proteinuria is an important laboratory test showing kidney dysfunction and renal progression. Although there has been a lot of research on proteinuria measurement methods and comparisons in different groups of patients, there has been no study showing the correlation between protein excretion in 24 hours urine samples and protein / creatinine ratio in instant urine samples in obese and morbidly obese individuals. We aimed to compare the 24 hours urine samples and protein / creatinine ratio in instant urine samples in obese and morbidly obese individuals. Mateial and Methods: We have included obese patients with a BMI ≥ 35 older than 18 years who applied to Inönü University Medical Faculty Nephrology, Endocrinology and General Surgery Obesity (Bariatric Surgery) polyclinic. Before the study, written approval was obtained from the Ethics Committee of Inonu University Medical Faculty. Written consent was obtained from all the patients to be employed. Patients' anamnesis was taken and physical examinations were performed. Demographic data such as age, sex, as well as BMI, height and weight were recorded. In addition, complete urine examination, microprotein and creatinine in spot urine, and proteinuria amount in 24 hour urine were measured. Patients' who was concluded to study, 24 hours urine sample proteinuria and instant proteinuria were compared. Findings: : A total of 178 patients were enrolled, 134 females and 40,1 ± 11,5 average years of age. The distribution of proteinuria amounts of the patients who was concluded to study is; in 136 subjects amounts of proteinuria was < 150 mg / day, in 33 subjects was 150-500 mg / day (minimally icreased), in 7 subjects was 500-3500 mg / day (non nephrotic proteinuria) and in one subject was > 3500 mg / day (nephrotic proteinuria). A moderate-weak correlation was observed in the analysis made (p= 0,003 r= 0,223). In addition 24 hours urine proteinuria and spot urine protein / creatinine ratio were compared in patients (n=22) who had proteinuria ≥ 0,2 g / day. According to this, no significiant correlation was observed between the amount of proteinuria calculated in the spot urine and 24 hours urine proteinuria (p=0,064). Results: We found a very weak or statistically insignificant association between the instant urinary protein / creatinine ratio and protein excretion in 24 hours urine sample. Therefore, looking at 24 hour urine protein seems to be a good method to detect daily protein excretion in obese and morbid individuals.