Ficus carica (incir) lateksi ve yaprağının in vitro rumen sindirim parametrelerine ve metan üretimine etkisi
Effect of Ficus carica (fig) latex and leaf on in vitro rumen digestive parameters and methane production
- Tez No: 1010745
- Danışmanlar: PROF. DR. BERRİN KOCAOĞLU GÜÇLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Ficus Carica, Rumen Fermentasyonu, Metan Üretimi, Ficus Carica, Rumen Fermentation, Methane Production
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Veteriner Bilim Dalı
Özet
FİCUS CARİCA (İNCİR) LATEKSİ VE YAPRAĞININ İN VİTRO RUMEN SİNDİRİM PARAMETRELERİNE VE METAN ÜRETİMİNE ETKİSİ Devrim UYSAL Erciyes Üniversitesi Veterinerlik Hayvan Besleme Ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Kasım 2025, Kayseri Danışman: Prof. Dr. Berrin KOCAOĞLU GÜÇLÜ ÖZET Bu çalışma, Ficus carica (incir) yaprağı ve lateksinin farklı düzeylerde rasyona ilavesinin in vitro rumen gaz üretimi, organik madde sindirilebilirliği (OMS), metabolik enerji (ME), net enerji laktasyon (NEL) ve kısa zincirli yağ asitleri (SCFA) profili üzerine etkileri incelendi. İncir yaprağının kimyasal bileşimi kuru madde (KM)'de %20,28 ham protein (HP), %25,08 nötr deterjan lifi (NDF), %18,14 asit deterjant lifi (ADF), %6,97 asit deterjant lignin (ADL) ve %18,86 ham kül (HK) olarak belirlendi. İncir yaprağı ilavesiyle toplam gaz üretimi (TGP), ME, NEL ve OMS değerlerinde özellikle %1 düzeyinde anlamlı artışlar gözlendi (P < 0,05). Buna karşın, yüksek dozlarda incir lateksi uygulaması toplam gaz üretimi (TGP), ME, NEL ve OMS değerlerinde belirgin azalmaya neden oldu (P < 0,001). Kısa zincirli yağ asitleri değerleri incir yaprağı ilavesi etkilenmedi, ancak propiyonik asit oranında hafif bir artış eğilimi gösterdi (%33,39). Öte yandan artan lateks dozuna paralel olarak toplam gaz üretimi 59,02 mL'den 43,13 mL'ye geriledi (P < 0,001), OMS %67,86'dan %53,73'e düştü. ME ve NEL değerleri de sırasıyla 10,82 MJ/kg KM'den 8,66 MJ/kg KM'ye ve 6,45 MJ/kg KM'den 4,63 MJ/kg KM'ye düştü. Lateks uygulaması toplam SCFA miktarını 86,18 mmol/L'den 76,82 mmol/L'ye düşürdü, buna karşın propiyonik asit oranını %32,20'den %34,15'e yükseltti (P < 0,001). Ayrıça çalışmada incir lateksi katılmasının metan üretimini azalttığı; kontrol grubunda 10,96 mL/0,2 g KM olan metan hacminin %2 düzeyinde 8,06 mL'ye gerileyerek yaklaşık %26'lık bir azalma gösterdiği belirlendi. Sonuç olarak, düşük ve orta düzeyde incir yaprağı ilavesi mikrobiyal fermentasyonu ve enerji dönüşüm etkinliğini iyileştirirken, incir lateksi yüksek dozlarda rumen fermentasyonunu baskılamıştır. Ancak lateksin düşük dozları propiyonat üretimini teşvik ederek enerji verimliliğini olumlu etkilemiştir. Bu bulgular, incir bitkisinin farklı kısımlarının rumen fermantasyonu üzerinde farklı mekanizmalarla etki ettiğini ve potansiyel bir doğal yem katkı kaynağı olarak değerlendirilebileceğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
EFFECTS OF FICUS CARICA (FIG) LATEX AND LEAF ON IN VITRO RUMEN DIGESTIVE PARAMETERS AND METHANE PRODUCTION Devrim UYSAL Erciyes University, Department of Veterinary Animal Nutrition and Nutritional Diseases Master's Thesis, November 2025, Kayseri Advisor: Prof. Dr. Berrin KOCAOĞLU GÜÇLÜ ABSTRACT This study was conducted to determine the in vitro effects of Ficus carica (fig) leaf and latex on rumen fermentation. In the study, the effects of different levels of fig leaf and latex supplementation to the diet on rumen gas production, organic matter digestibility (OMD), metabolic energy (ME), net energy lactation (NEL) and short chain fatty acid (SCFA) profiles were investigated. The chemical composition of fig leaf was determined as 20.28% crude protein (CP), 25.08% neutral detergent fiber (NDF), 18.14% acid detergent fiber (ADF), 6.97% acid detergent lignin (ADL) and 18.86% ash. Significant increases were observed in total gas production (TGP), ME, NEL and OMD values, especially at the 1% level, with fig leaf addition (P < 0.05). On the other hand, application of high doses of fig latex caused a significant decrease in TGP, ME, NEL and OMD values (P < 0.001). In terms of short-chain fatty acids, fig leaf addition did not alter fermentation trends, but showed a slight increase in propionic acid content (33.39%). In contrast, total gas production decreased from 59.02 ml to 43.13 mL (P < 0.001), and OMS decreased from 67.86% to 53.73%, in parallel with the increasing latex dose. Similarly, ME and NEL values decreased from 10.82 MJ/kg DM to 8.66 MJ/kg DM and from 6.45 MJ/kg DM to 4.63 MJ/kg dry matter (DM), respectively. In terms of short-chain fatty acid profile, latex application decreased total SCFA content from 86.18 mmol/L to 76.82 mmol/L, while propionic acid content increased from 32.20% to 34.15% (P < 0.001). It was also determined that the addition of fig latex significantly reduced methane production; the methane volume decreased from 10.96 mL/0.2 g DM in the control group to 8.06 mL/0.2 g DM at the 2% inclusion level, corresponding to approximately a 26% reduction. In conclusion, fig leaves promoted rumen fermentation, while high doses of fig latex suppressed fermentative activity. Appropriate fig leaf supplementation can enhance microbial fermentation and energy conversion efficiency, while low doses of latex can improve energy efficiency by promoting propionate production. However, it should be noted that high latex levels can negatively impact microbial activity. These findings suggest that different parts of the fig plant act on rumen fermentation through different mechanisms and could be considered a potential source of natural feed additives.