Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi birinci ve altıncı sınıf öğrencilerinde sağlık ve uyum düzeyi değerlendirmesi
  1. Tez No: 91710
  2. Yazar: AYŞE HİLAL BATI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ OSMAN KARABABA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Gençlik, sağlık durumu ve davranışları, kişisel-sosyal ve genel uyum düzeyi, Youth, Health status and behaviour, personality adjustment, social adjustment, general adjustment
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
İJÖ 7. ÖZET Giriş : Sağlık bedensel, sosyal, ruhsal ve mental tam bir iyilik halidir. Adolesan dönemin başlangıcı bireyde biyolojik ve psikolojik değişimlerin görüldüğü kritik bir dönem olduğu için sağlık açısından önemlidir. Fiziksel, mental, duygusal, sosyal gelişme atakları ile karakterize hızlı ve sürekli bir değişim gözlenen çocukluktan yetişkinliğe' geçişi kapsayan bu dönem oldukça çalkantılıdır. Gençlerin sağlığı bu nedenle halk sağlığı çalışmalarının giderek önem kazanan bir bölümüdür. Amaç: Araştırmanın amacı 1999-2000 öğrenim yılında E.Ü.T.F'ne devam eden 1. ve 6. sımf öğrencilerinin sağlık durumlarım değerlendirmek, kişisel, sosyal ve genel uyum düzeylerini belirlemek ve sağlıklarım iyileştirmek için öneriler geliştirmektir. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı ve kesitsel-analitik tipteki bu çalışma E.Ü.T.F. 1. ve 6. sınıflarına devam eden toplam 532 öğrenci üzerinde yapılmıştır. Öğrencilerin sağlık ve uyum durumlarını değerlendirmek için araştırmacı tarafından geliştirilen bir bilgi formu ve Hacettepe Kişilik Envanteri ile veriler toplanmıştır. Uyum durumları belirlendi ve bunları etkileyen nedenler incelendi. Veriler SPSS for Windows 8.0 istatistik paket programında değerlendirilmiştir. Tartışma ve Sonuç: Güç bir dönem olması nedeniyle gençlik döneminde çevre gence ne kadar olumlu destek ve rehberlik verirse stres ve sorunlarla başa çıkılabilir. Gençlerin sağlık riskleri sadece bu dönemdeki sorunları değil yetişkin dönemde de etkili olan ve gelecek kuşaklara da aktarılabilecek sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle gençlerin sağlığının iyileştirilmesi, gereksinimlerinin belirlenmesi ve verilen sağlık hizmetlerinin geliştirilmesi ile olasıdır. Çalışma kapsamındaki iki sınıf arasında sağlık durumu ve davranışları açısından önemli bir fark bulunmamaktadır. Tüm öğrencilerde uyum sorunlarına neden olan bazı değişkenler belirlenmiştir: Cinsiyet, aile tipi, anne-baba eğitimi, Izmir'de'yaşama süresi, kişisel ekonomik durum algısı, etnik köken, hastalık varlığı, bedensel eksiklik ya da normal dışı durum, genel sağlık algısı, sigara-alkol kullanımı, cinsel ilişki deneyimi varlığı, sosyal etkinlikler, fakülteden hoşnutluk ve meslekte yeterlilik inancı. 1. sımf öğrencilerinin uyum sorunları daha belirgindir. Uyum bozukluğu etkenlerinin oram ise 6. sınıf öğrencilerinde daha fazladır. Elde edilen bulgular eğitim, sağlık ve sosyal hizmet alanlarında uygun bir şekilde kullanılırsa gençlerin pek çok sorunu ile etkin bir şekilde ilgilenmek ve bunlarla başa çıkmak kolaylaşacaktır.
Özet (Çeviri)
139 8. SUMMARY Introduction: Health has been defined as a state of complete physical, mental and social well-being. The onset of adolescence which is a critical period of biological and psychological change for the individual is thus very important. Since the transition from childhood to adulthood is rather stressful, the health of young people is an increasingly important focus of public health efforts. Aims: First of all, to assess young peoples' health status and to determine the adjustment levels (personality, social and general) of the students at Ege University, Faculty of Medicine (E.U.F.M.) when they were first grade and when they were sixth grade in 1999. And also to make suggestions about promoting their health and well-being. Method: This study contains cross-sectional, descriptive and analytical research. A questionnaire prepared by the researcher and Hacettepe Personality Inventory (HPI) were answered by 532 students attending E.U.F.M. Adjustment levels of students were determined so as to evaluate their health status, and the factors which affect them were also investigated. SPSS for Windows v. 8.0 was used in data processing. Conclusion: As adolescence is a stressful transition period, the more the environment of the young people offers reasonable support and guidance, the better can both immediate and future stress be mastered. The risks to their health involve not only the disorders of adolescence itself but also processes initiated at that time which bring about diseases or adverse conditions in adulthood or affect the future of new generations. In this study an important difference was not observed between the health status and health behaviour of the students at different grades at E.U.F.M. Among the factors causing adjustment problems on all the students were gender, family type, education of parents, living period in Izmir, personal economic status, ethnicity, disease, physical handicaps, general perceived health, smoking, alcohol use, sexual intercourse, social activities, satisfaction at the faculty and efficiency at work. Adjustment problems of the first grades were found to be significant but the ratio of adjustment disorders of the sixth grades were found to be higher. If utilised wisely in education, health and social services, the available findings could make it much easier to treat effectively and, above all, to prevent many of the disorders of the youth.