Kardiyopulmoner resüsitasyon eğitimi ve uygulamalarının çocuk sağlığı ve hastalıkları asistan doktorlarının bilgi düzeyi ve becerileri üzerine etkisi
The effects of cardiopulmonary resuscitation (CPR) training and practices on knowledge level and attitudes of child health and disease assistants
- Tez No: 583478
- Danışmanlar: PROF. DR. NİLDEN TUYGUN, PROF. DR. CAN DEMİR KARACAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Kardiyopulmoner resusitasyon, pediatri, anket, Cardiopulmonary resuscitation, pediatrics, questionnaire
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Dr. Sami Ulus Çocuk Sağl. ve Has. Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Kardiyopulmoner resüsitasyon (KPR) eğitimi ve uygulamalarının çocuk sağlığı ve hastalıkları asistanlarının bilgi düzeyi ve tutumları üzerine etkisi, Bilge Akkaya, Uzmanlık Tezi, Ankara Amaç: Kardiyopulmoner resüsitasyon uygulaması, kılavuzlarla tam olarak belirlenmiş dinamik ve ezber gerektiren bir süreçtir. Acil yaklaşım gerektiren bu işlemin akılda kalıcılığı ancak tekrarlayan eğitim ve uygulamalarla sağlanabilir. Çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanlık eğitiminde, asistan hekimlerin acil servis kliniğinde çalışması sonrasında KPR yaklaşımını bilmesi; eksternal kardiyak masaj, entübasyon, ilaç uygulamaları ve defibrilasyon uygulama becerisi kazanması hedeflenir.Bu eğitimlerin öncesi ve sonrası arasında bilgi farklılıkları olup olmadığı ya da eğitimin belli aralıklarla tekrarlanmasının eğitimli uygulayıcıların bilgi ve becerilerinde artış oluşturup oluşturmayacağının ortaya konulması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çocuk sağlığı ve hastalıkları asistan hekimlerine ileri kardiyak yaşam sertifikalı eğitici tarafından KPR eğitimleri verilerek eğitim öncesi, eğitim sonrası ve eğitimden 6 ay sonra olmak üzere 2015 AHA kılavuzu esas alınarak hazırlanan yirmişer sorudan oluşan değerlendirme soruları uygulandı. Bulgular: Çalışmaya dâhil edilen çocuk sağlığı ve hastalıkları asistan doktorlarının ortalama yaşı 27 idi. En fazla doğru yanıt eğitimden hemen sonra yapılan değerlendirme sorularına (ortalama doğru yanıt sayısı 16,06), en az doğru yanıt ise eğitimin öncesinde yapılan değerlendirme sorularına verilmiştir (ortalama doğru yanıt sayısı 8,41). Eğitimden altı ay sonra ise katılımcıların doğru yanıt sayısının eğitim sonrası yapılan postteste göre anlamlı azalma olmasına rağmen; altıncı aydaki puanların eğitim öncesine göre yine de oldukça yüksek olduğu tespit edilmiştir (ortalama doğru yanıt sayısı 12,76).Acilde çalışma sürelerine göre eğitim öncesi değerlendirme sorularına verilen doğru yanıtlar arasında, henüz hiç çalışmamış hekimlerile 5 ay ve üzerinde acil serviste çalışma tecrübesi olan hekimler arasında anlamlı fark çıkmıştır. Birinci yıl asistanı ile üçüncü yıl asistanı arasında (p=0.024) ve birinci yıl asistanı ile dördüncü yıl asistanı arasında (p= 0.017) eğitim öncesi değerlendirme sorularına verilen doğru yanıt sayısı açısından anlamlı fark saptanmıştır. Sonuç: Küçük gruplar halinde teorik ve pratik eğitim KPR konusunda bilgi ve beceri düzeyini arttırır. Kardiyopulmoner resüsitasyon eğitimleri için en uygun sıklık zamanı bilinmese de, yetkinliğin en üst düzeyde sürdürülebilmesi için tekrarların gerektiği açıktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The effects of cardiopulmonary resuscitation (CPR) training and practices on knowledge level and attitudes of child health and disease assistants, Bilge Akkaya, Master thesis, Ankara Aim: Cardiopulmonary resuscitation is a dynamic and memorizing process that is fully defined by guidelines. This process requiring urgent approach can only be achieved through repetitive training and practice. In the specialty education of pediatric health and diseases, assistant physicians aimed to know about CPR approach after working in emergency department and external cardiac massage, intubation, drug applications and defibrillation practice skills are aimed to gain. It is aimed to determine whether there are differences of knowledge between these trainings before and after, or whether the repeated training periodically increases the knowledge and skills of trained practitioners. Materials and Methods: CPR trainings were given to pediatric health and diseases assistant physicians by advanced cardiac life certified trainer. Pre-training, post-training and 6 months after the training, 20 questions were prepared based on the 2015 AHA guide assessment questions were applied. Results: The mean age of pediatric resident doctors included in the study was 27 years. The most correct answers were given to the evaluation questions made immediately after the training (avarage number of correct answers 16.06) and the least correct answers were given to the evaluation questions made before training (avarage number of correct answers 8.41). Six months after the training, although the number of correct answers of the participants decreased significantly after the post- training; it was found that the scores in the sixth month were still considerably higher than before the training (average number of correct answers 12.76).There was a significant difference between the correct answers given to pre-training evaluation questions according to the duration of work in emergency, between physicians who have never worked yet and physicians with experience of working in the emergency department for 5 months and more. A significant difference was found between the first year assistant and the third year assistant (p= 0.024) and between the first year assistant and the fourth year asistant (p= 0.017) in terms of the number of correct answers to the pre- training evaluations questions. Conclusion:Theoretical and practical training in small groups increases the level of knowledge and skills about CPR. Although the optimal frequency of time for cardiopulmonary resuscitation training is not known, it is clear that repeats are required to maintain competence at the highest level.