İç mekanda bitkisel tasarımın imgesel, bireysel ve mekansal yönleri ile değerlendirilmesi
Evaluation of indoor plant design with imaginary, individual and spatial aspects
- Tez No: 1010772
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN PERÇİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Psikolojik iyi oluş, Simgesel anlam, Süs bitkileri, İç mekan tasarımı, Psychological well being, Symbolic meaning, Ornamental plants, Interior design
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bilim Dalı
Özet
Bitkiler tarihin ilk zamanlarından beri yaşamımızın bir parçası olmuş, insanlığın gelişimiyle kullanım amaçları çeşitlenmiştir. Önceleri gıda, sağlık, ruhsal korunma gibi amaçlarla kullanılan bitkiler, iç mekanların gelişim göstermesi ve bitki tohumlarının farklı coğrafyalara ulaştırılması ile başta onları koruma, sonrasında ise estetik amaçlar çerçevesinde iç mekanlara taşınmıştır. Zamanla estetik değer kazanan bitki ögesi tasarım disiplinlerinde vazgeçilmez bir noktada konumlanmıştır. Ancak bitki ögesini yalnızca estetik açıdan ele almak bitkisel tasarımın birey ve mekan üzerindeki olumlu etki potansiyelini gözardı etmek demektir. O nedenle bu çalışma kapsamında iç mekan bitkilerinin ilk akla gelen estetik değerine ek olarak; mekânsal algı ve fonksiyonellik yönüyle, bireylerin ruh hali ve tercihleri üzerine etki yönüyle ve tarihsel, kültürel derinliğinin arka planda kalmaması için mitolojik yönüyle ele alınmıştır. Bu üç boyutla; bireylerin algı, tercih ve farkındalıklarını üzerine yapılan anket çalışması ile yaş, cinsiyet, meslek gibi demografik değişkenlerin etkileri incelenmiş ve bitki ögesinin görsel bir değerin çok da ötesinde geçerek birey ve mekan üzerinde derinlikli bir anlamı olan çok katmanlı bir etkisi olduğu sonucuna varılmıştır. Bunun yanı sıra çalışma; iç mekan bitkilerine dair bu üç boyut çevrçevesinde oluşan algının ve kullanıcıların bitkiler hakkındaki tercihlerinin birbirlerini karşılıklı olarak destekleyen bir etkişelim halinde olduğunu da ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Plants have been a part of our lives since the earliest times, and their uses have diversified with the development of humanity. Initially used for food, health, and mental well-being, plants were later incorporated into interior spaces, primarily for preservation and later for aesthetic purposes, as indoor spaces evolved and plant seeds were distributed across different geographical areas. Over time, the plant element gained aesthetic value and has become an indispensable part of design disciplines. However, considering the plant element solely from an aesthetic perspective means ignoring the potential positive impact of plant-based design on individuals and spaces. Therefore, this study examines indoor plants not only from their primary aesthetic value but also from the perspectives of spatial perception and functionality, their influence on individuals' moods and preferences, and their mythological aspects, ensuring that their historical and cultural depth is not overlooked. Through these three dimensions, a survey was conducted to examine the effects of demographic variables such as age, gender, and occupation on individuals' perceptions, preferences, and awareness. The study concludes that the plant element has a multi-layered impact with profound meaning on individuals and spaces, going far beyond mere visual value. Furthermore, the study reveals that the perception of indoor plants within this three-dimensional framework and users' preferences regarding plants are in a mutually reinforcing interaction.