19.yüzyıldan günümüze Batman ve çevresinin tasavvuf kültürü
Sufi culture of Batman and its surroundings from the 19th century to today
  1. Tez No: 1010785
  2. Yazar: SEDAT ÖZTOPRAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULVEHAP ERİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Batman, Dergahlar, Sufi, Tarikatlar, Tasavvuf, Batman, Sufi, Religious orders, Mystic
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Batman Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Batman ve çevresinin tasavvuf kültürünü inceleyerek, bölgedeki mutasavvıf şahsiyetleri ve tasavvufi yapıları ortaya koymayı amaçlamaktadır. Tasavvuf, tarih boyunca Batman ve çevresinde halkın mânevî dünyasını şekillendiren temel dinamiklerden biri olmuştur. Araştırma kapsamında, Batman'da yaşamış ve halen yaşayan mutasavvıfların hayatlarını ve şehirde bulunan dergâhların işleyişini detaylandırmak amacıyla bire bir görüşmeler, röportajlar, saha çalışmaları ve arşiv taramaları gerçekleştirilmiştir. Bu süreçte, yazılı kaynaklar incelenmiş, bölgedeki mutasavvıflarla ve onların yakın çevresiyle görüşmeler yapılmış, ayrıca Batman'ın tasavvufî dokusunu anlamak için yerinde gözlemler gerçekleştirilmiştir. Elde edilen bulgular, Batman ve çevresinde tasavvufun geçmişte olduğu gibi bugünde oldukça canlı bir yapıya sahip olduğunu göstermektedir. Çalışma sırasında, bölgede çok sayıda mutasavvıfın yaşadığı ve halkın tasavvufa büyük ilgi duyduğu tespit edilmiştir. Öyle ki, Batman'daki tasavvufî hareketlerin günümüzdeki temsilcileri bile daha önce bu bölgede yaşayan bazı mutasavvıfların varlığından haberdar değildi. Bu durum, Batman'ın tasavvufî geçmişinin derinliğini ve akademik çalışmalarla daha fazla aydınlatılması gerektiğini ortaya koymaktadır. Bu bağlamda, çalışma Batman ve çevresindeki tasavvufî hareketlerin tarihsel süreç içerisindeki gelişimini ele alarak bu geleneğin günümüzdeki etkilerini ve devamlılığını akademik bir çerçevede değerlendirmektedir.
Özet (Çeviri)
This study examines the Sufi culture of Batman and the region, aiming to reveal the Sufi figures and Sufi structures of the region. Throughout history, Sufism has been one of the fundamental dynamics shaping the spiritual world of the people of Batman and its surrounding areas. As part of the research, one-on-one interviews, interviews, fieldwork, and archival research were conducted to detail the lives of Sufis who lived and continue to live in Batman and the functioning of the city's lodges. This process involved reviewing written sources, interviewing Sufis in the region and their close circle, and conducting on-site observations to understand Batman's Sufi fabric. The findings demonstrate that Sufism remains as vibrant in Batman and its surrounding areas today as it was in the past. During the study, it was determined that numerous Sufis reside in the region and that the public has a strong interest in Sufism. In fact, even current representatives of Sufi movements in Batman were previously unaware of the existence of some Sufis living in the region. This demonstrates the depth of Batman's Sufi history and the need for further exploration through academic research. In this context, the study examines the historical development of Sufi movements in Batman and its surroundings and evaluates the current effects and continuity of this tradition within an academic framework.