Sağlık çalışanlarının nişasta bazlı şeker tüketimi hakkındaki bilgi tutum ve davranışları, kesitsel anket çalışması- Erzurum Şehir Hastanesi örneği
Knowledge, attitudes and behaviors of health care professionals about starch-based sugar consumption, cross-sectional survey study- Erzurum city Hospital example
  1. Tez No: 851062
  2. Yazar: TUĞBA ARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MERYEM AYDEMİR ATASEVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Besin Hijyeni ve Teknolojisi, Food Hygiene and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Hazır gıda, sağlık çalışanları, sağlık riski, yüksek fruktozlu mısır şurubu, Prepared food, healthcare workers, health risk, high fructose corn syrup
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Hijyeni ve Teknolojisi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Amaç: Bu araştırma sağlık çalışanlarının nişasta bazlı şeker tüketimi hakkındaki bilgi, tutum ve davranışlarını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Metot: Araştırmada betimsel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini Erzurum Şehir Hastanesinde çalışan doktor, hemşire, ebe, diyetisyen, psikolog, fizyoterapist, sağlık memuru ve gıda mühendisleri oluşturmaktadır (N=2156). Örneklemi amaçsal örnekleme yöntemi ile seçilmiş 350 gönüllü katılımcı oluşturmaktadır. Verilerin toplanmasında sağlık çalışanlarının bilgi tutum ve davranışlarını ölçmek amacıyla daha önce oluşturulan ve güvenlik testleri yapılmış olan“Yüksek Fruktozlu Mısır Şurubu Tüketim Ölçeği”ve“Sağlık Çalışanları Bilgi Formu”kullanılmıştır. Gönüllü katılımcılar ile yüz yüze görüşülerek anket formu doldurulmuş ve veriler toplanmıştır. Araştırmanın yapılabilmesi için gerekli etik kurul onayı ve kurum izni alınmıştır. Bu araştırmada elde edilen veriler SPSS 23 paket programı yardımı ile değerlendirilmiştir. Verilerin analizinde t testi, tek yönlü varyans analizi, Mann Whitney U testi, Kruskal Wallis H testi kullanılmıştır. Bulgular:“Yüksek Fruktozlu Mısır Şurubu Tüketimi”ölçeği toplamına ait puan ortalaması (76.54±8.160),“Mısır Şurubu İçeren Gıdaların Sağlık Riskleri”alt boyutunun puan ortalaması (40.57±4.312),“Tüketici Bilinci”alt boyutunun puan ortalaması (16.48±3.704),“Gıda Ürünlerini Alırken Hassasiyet”alt boyutunun puan ortalaması (10.70±1.569) ve“Mısır Şurubunu Maskelemeden Kullanma”alt boyutunun puan ortalaması (8.79±1.512) olarak tespit edilmiştir. Sonuç: Araştırma sonucunda elde edilen verilere göre sağlık çalışanlarının bilgi düzeylerinin yüksek olduğu söylenebilir. Ancak sağlıklı besin seçimi ile ilgili bilgi eksiklikleri mevcuttur. Yüksek fruktozlu mısır şurubu ve hazır gıda tüketimi konularında bilgi eksikliklerinin giderilmesi ve yanlış bilgilerin düzeltilmesi bağlamında eğitimlerin gerekli olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This research was conducted to determine the knowledge, attitudes and behaviors of healthcare professionals about starch-based sugar consumption. Material and Method: Descriptive scanning model was used in the research. The population of the research consists of doctors, nurses, midwives, dietitians, psychologists, physiotherapists, health officers and food engineers working at Erzurum City Hospital (N = 2156). The sample consists of 350 volunteer participants selected by purposive sampling method. In collecting data, the“High Fructose Corn Syrup Consumption Scale”and“Healthcare Workers Information Form”, which were previously created through literature review, were used to measure the knowledge, attitudes and behaviors of healthcare professionals. Volunteer participants were interviewed face to face, the survey form was filled out and data was collected. Necessary ethics committee approval and institutional permission were obtained to conduct the research. The data obtained in this research were evaluated with the help of SPSS 23 package program. T test, one-way analysis of variance, Mann Whitney U test, Kruskal Wallis H test were used to analyze the data. Results: Total score of the“High Fructose Corn Syrup Consumption”scale (76.54±8.160), mean score of the“Health Risks of Foods Containing Corn Syrup”subdimension (40.57±4.312), mean score of the“Consumer Awareness”sub-dimension (16.48±3.704), the mean score of the“Sensitivity When Purchasing Food Products”sub-dimension was (10.70±1.569) and the mean score of the“Using Corn Syrup Without Masking”sub-dimension was (8.79±1.512). Conclusion: According to the data obtained as a result of the research, it can be said that the knowledge level of healthcare professionals is high. However, there is a lack of information about healthy food selection. It is recommended to provide training to eliminate knowledge gaps and correct misinformation regarding high fructose corn syrup and ready-made food consumption.