Türkiye ve İngiltere'nin kariyer rehberliği hizmetlerinin karşılaştırılmalı olarak incelenmesi
A comparative analysis of career guidance services in Turkiye and England
  1. Tez No: 1010843
  2. Yazar: SADE ÖZTÜRK DOĞAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEVİLAY AYDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Mesleki rehberlik, Vocational quidance
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ufuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, Türkiye ve İngiltere'de okul öncesi eğitimden ortaöğretim düzeyinin sonuna kadar uygulanan kariyer rehberliği hizmetlerini; yasal dayanakları, yapısal özellikleri, uygulama süreçleri, denetim ve program boyutuyla karşılaştırmalı olarak incelemektir. Araştırma, nitel araştırma yaklaşımı çerçevesinde yürütülmüş; durum çalışması yöntemi benimsenmiştir. Veriler doküman incelemesi yoluyla elde edilmiş, analizler ise betimsel analiz yöntemiyle yapılmıştır. Bu kapsamda Türkiye'ye ilişkin veriler Millî Eğitim Bakanlığı Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Yönetmeliği ile Sınıf Rehberlik Programı'ndan; İngiltere'ye ilişkin veriler ise Eğitim ve Öğretim Sağlayıcılarına Erişim ve Kariyer Rehberliği: Okullar ve Kolejler İçin Yasal Rehberlik Belgesi ile Kariyer Gelişim Çerçeve El Kitabı'ndan elde edilmiştir. Elde edilen veriler Sistemler Kuramı Çerçeve Çalışması doğrultusunda bireysel, sosyal ve çevresel-toplumsal sistem düzeylerinde analiz edilmiştir. Bulgular, her iki ülkede kariyer rehberliği programlarının gelişimsel bir yaklaşımı benimsediğini; ancak yasal çerçeve, yapı, süreç ve denetim boyutlarında farklılaştığını göstermektedir. İngiltere'de kariyer rehberliğinin yasal bir çerçeveye dayalı olarak sistematik biçimde yapılandırıldığı, kariyer rehberliğine ilişkin standart ölçütlerin belirlendiği, çok aktörlü, iş dünyası ile etkileşim içinde ve bağımsız denetim mekanizmalarıyla desteklenen bir yapı sergilediği görülmektedir. Türkiye'de ise kariyer rehberliğine ilişkin düzenlemelerin okul temelli yürütüldüğü saptanmıştır. Programların etkililiğinin ise yasal düzenlemeler, kurumsal yapı, ölçme-değerlendirme uygulamaları ve denetim süreçlerinin bütüncül işleyişiyle yakından ilişkili olduğu belirlenmiştir. Elde edilen bulgular ilgili alan yazın çerçevesinde tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The primary aim of this study is to comparatively examine career guidance services implemented in Türkiye and England from pre-primary education to the end of secondary education in terms of their legal foundations, structural characteristics, implementation processes, supervision mechanisms, and program frameworks. The research was conducted within the qualitative research paradigm; a case study design was adopted, and data were collected through document analysis and analyzed using descriptive analysis. Within this scope, data related to Türkiye were obtained from the Regulation on Guidance and Psychological Counseling Services of the Ministry of National Education and the Classroom Guidance Program; data related to England were derived from the statutory guidance document Careers Guidance and Access for Education and Training Providers and the Career Development Framework Handbook. The data were analyzed at the individual, social, and environmental–societal system levels in line with the Systems Theory framework. The findings indicate that career guidance programs in both countries adopt a developmental approach; however, they differ in terms of legal framework, structure, processes, and supervision. In England, career guidance is systematically structured based on a legal framework, characterized by clearly defined standards, a multi-stakeholder approach, strong engagement with the labor market, and supported by independent monitoring mechanisms. In contrast, in Türkiye, career guidance practices are predominantly school-based and primarily carried out by school counselors. Furthermore, it was determined that the effectiveness of these programs is closely associated with the integrated functioning of legal regulations, institutional structures, assessment and evaluation practices, and supervision processes. The findings are discussed within the context of the relevant literature.