Grief counseling competency of licensed professional counselors and school counselors
Lisanslı ruh sağlığı danışmanları ve okul psikolojik danışmanlarının yas danışmanlığı yeterlilikleri
  1. Tez No: 1010895
  2. Yazar: İBRAHİM AKMEŞE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TAMARİNE FOREMAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Bireysel danışma, Grupla psikolojik danışma, Psikolojik danışma, Uzamış yas bozukluğu, Individual consultation, Group counselling, Psychological counseling, Prolonged grief disorder
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ohıo Unıversıty
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bilim Dalı
Özet
Yas ve kayıp, herkesin hayatının farklı dönemlerinde deneyimlediği karmaşık olgulardır. Danışmanlar, yas ve kayıp yaşayan bireylere danışmanlık hizmeti verme olasılığı yüksek olan profesyonellerdir. Ancak, yas eğitimi zorunlu olmadığından, danışmanların bu konudaki yeterlilikleri bir endişe kaynağı olmaya devam etmektedir. Bu çalışma, Ohio eyaletinde görev yapan lisanslı ruh sağlığı danışmanları (LPC+; lisanslı ruh sağlığı danışmanları (LPC), lisanslı klinik ruh sağlığı danışmanları (LPCC) ve süpervizyon yetkisine sahip lisanslı klinik ruh sağlığı danışmanları (LPCC-S)) ile lisanslı okul psikolojik danışmanları (LSC) arasında yas danışmanlığına yönelik yeterlilik düzeylerini, deneyimlerini ve aldıkları eğitimi incelemiştir. Çalışmaya rastgele seçilen 161 LPC+ ve 73 LSC katılmıştır. Sonuçlar, LPC+ grubunun yas danışmanlığı konusunda daha fazla deneyim ve eğitim almalarına rağmen, ne LPC+ ne de LSC grubu yeterli eğitim ve deneyime sahip olmadıklarını bildirmiştir. Bununla birlikte, tüm katılımcılar en az bir kez ölümle ilişkili yas ve kayıpla başvuran bir danışan/öğrenciyle çalıştıklarını belirtmişlerdir. LPC+ grubu, profesyonel beceriler hariç olmak üzere, yas danışmanlığı yeterliliklerinin (CGCS) tüm alt alanlarında daha yüksek puan almıştır. Regresyon analizine göre, deneyim ve eğitim, yas danışmanlığı yeterliliklerinin en güçlü yordayıcılarıdır. Ayrıca, süpervizyonun hem eğitim hem de deneyim açısından önemini vurgulamakta ve bu iki unsurun birbirinden ayrılamayacağını göstermektedir. Bu çalışmanın sonuçları, danışmanlar, danışmanlık süpervizörleri, danışman eğitimcileri ve CACREP (akreditasyon kurumu) için, yas ve kayıp konularına yönelik danışman hazırlık süreçlerini yeniden değerlendirme ve güçlendirme konusunda güçlü bir eylem çağrısı niteliğindedir.
Özet (Çeviri)
Grief and loss are complex phenomena that everyone experiences at different times during their lives. Counselors are likely to provide counseling services to individuals experiencing grief and loss. However, as grief training is not required, the competency of counselors in addressing grief and loss remains a concern. This study explored the level of competency in grief counseling, experience, and training in grief counseling between licensed professional counselors + (LPCs+), including licensed professional counselors (LPCs), licensed professional clinical counselors (LPCCs), and licensed professional clinical counselors supervision (LPCCs-S),and licensed school counselors (LSC) in the state of Ohio. A total of 161 randomly selected LPCs+ and 73 LSCs participated in the study. Results revealed that although LPCs+ scored higher in experience and training, neither LPCs+ nor LSCs felt that they received adequate training and experience. However, all participants had encountered at least one client/student presenting with death-related grief and loss. LPCs+ scored higher across all competencies in grief counseling (CGCS), except for professional skills. Regression analysis revealed that experience and training were the strongest predictors of all competencies in grief counseling. This result highlights the importance of supervision in training and experience and indicates that they are inseparable. The results of this study serve as a compelling call to action for counselors, counseling supervisors, counselor educators, and CACREP to reevaluate and enhance the preparation of counselors in addressing grief and loss issues.