Solid organ maligniteli hastalarda gelişen nefropatiler ve mortalite ile ilişkili risk faktörleri
Nephropathies emerging in solid organ malignancy patients and associated risk factors with mortality
  1. Tez No: 1010906
  2. Yazar: MÜCAHİD KULAKSIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT TUĞCU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nefroloji, Onkoloji, Nephrology, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Akut böbrek hasarı, Acute kidney injury
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Nefroloji Bilim Dalı
Özet
Amaç: Malign süreçler ve böbrek ile ilişkili patolojiler arasında iki yönlü bir ilişki vardır. Kanser hastaları çeşitli renal problemler ile karşılaşabilirler. Çalışmamızın amacı solid organ malignitesi tanısı almış hastaların takiplerinde gelişen nefropatilerin belirlenmesi ve mortalite ile ilişkilerinin incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: 2017 yılında solid organ malignitesi tanısı almış ve en az 6 ay süre ile takip edilmiş 669 hastanın komorbidite verileri; hastalık evresi ve aldıkları tedaviler gibi onkolojik verileri; proteinüri ve elektrolit imbalansı gibi takip süresince meydana gelen nefrolojik hadiseler ile cinsiyet, tanı anındaki yaş, performans durumu, hGFR, serum albümin düzeyi gibi veriler kaydedildi. ABH ve mortalite açısından risk faktörü olabileceği değerlendirilen veriler öncelikle tek değişken analizine tabi tutuldu. Tek değişken analizi ile istatistiksel anlamlı (p<0.05) sonuç gözlenen veriler ile çok değişken analizi uygulandı. Bulgular: Çok değişken analizlerinde ABH gelişimi ile ilişkili parametreler cinsiyet (p<0.001, HR:0.358), ileri onkolojik evre (evre 4 hastalık için p:0.007, HR:3.236), sisplatin kullanımı (p:0.027, HR:1.598), tanı anında proteinüri varlığı (p:0.047, HR:1.793), ilk vizitte VYA Ayr. hGFR (p:0.046, HR:0.990), ilk vizitte serum albümin düzeyi (p:0.010, HR:0.669) olarak saptandı. Çok değişken analizlerinde mortalite gelişimi ile ilişkili parametreler ise cinsiyet (p<0.001, HR:0.569), tanı yaşı (p:0.002, HR:1.015), ileri onkolojik evre (evre 4 hastalık için p<0.001, HR:13.772), takipte ABH gelişmesi (p:0.033, HR:1.319), VKI (p:0.020, HR:0.969) ve ilk vizitte serum albümin (p<0.001, HR:0.7) olarak izlendi. Sonuç: Tanı anında serum albümin düzeyi düşüklüğü, ileri onkolojik evre ve erkek cinsiyet mortalite ve ABH gelişimi açısından istatistiksel olarak anlamlı bir risk faktörü olarak izlendi. Ayrıca sisplatin kullanımı, tanı anında proteinüri varlığı ve VYA Ayr. hGFR düşüklüğü ABH açısından ek risk faktörleriydi. Değiştirilebilir risk faktörlerinin iyi yönetimi ve değiştirilemeyen risklerin varlığının dikkate alınmasıyla hem nefropatinin ortaya çıkışının hem de mortalitenin azaltılması sağlanabilecektir.
Özet (Çeviri)
Objective: There is a reciprocal link between kidney-related diseases and malignant processes. Renal problems can arise in cancer patients in a variety of ways. Our research aims to detect and investigate nephropathies that emerge during follow-up in patients with solid organ cancers and their correlations with death. Materials and Methods: 669 patients with solid organ malignancies diagnosed in 2017 who were followed up for at least six months were tracked for comorbidities, oncological factors like disease stage and treatments received, and nephrological parameters like proteinuria and electrolyte imbalances during the follow-up period. An additional set of information was recorded, which included the following: gender, age at diagnosis, performance status, eGFR, and serum albumin levels. Univariate analysis was first performed on variables thought to be potential risk factors for both acute kidney injury (AKI) and death. The univariate analysis revealed data that were statistically significant (p < 0.05), and these data were then put via multivariate analysis for the assessment of both AKI and mortality. Results: Serum albumin at the first visit (p:0.010, HR:0.669), BSA Adj. eGFR at the first visit (p:0.046, HR:0.990), advanced oncological stage (p:0.007, HR:3.236 for stage 4 disease), gender (p<0.001, HR:0.358), and use of cisplatin (p:0.027, HR:1.598) were the parameters linked to the development of AKI in the multivariate analyses. Gender (p<0.001, HR:0.569), age at diagnosis (p:0.002, HR:1.015), BMI (p:0.020, HR:0.969), serum albumin the first visit (p<0.001, HR:0.7), development of AKI during follow-up (p:0.033, HR:1.319), and advanced oncological stage (p<0.001, HR:13.772 for stage 4 disease) were the parameters associated with mortality in the multivariate analyses. Conclusion: Male gender, advanced oncological stage, and low serum albumin levels the first visit were found to be statistically significant risk factors for both death and the development of AKI. Other risk factors for AKI were found to include the use of cisplatin, the presence of proteinuria the first visit, and low BSA Adj. eGFR. Nephropathy and mortality can be decreased by carefully managing modifiable risk variables and accepting the existence of non-modifiable risks.