Hematolojik malignitesi olan hastalarda viral enfeksiyon etkenleri,solunum yolu PCR sonuçları ile klinik özelliklerin değerlendirilmesi
Evaluaton of viral infection agents and clinical characteristics in patients with hematologic malignancies using respiratory tract sample PCR results
  1. Tez No: 957065
  2. Yazar: MELİKE YILDIZ ÖZGÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALPAY AZAP
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Infectious Diseases and Clinical Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Solunum yolu viral enfeksiyonu, Hematolojik malignite, İmmunsupresyon, Respiratory viral infections, Hematologic malignancies, Immunosupression
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Amaç: Hematolojik malignitesi olan hastalarda solunum yolu viral enfeksiyonları, önemli bir morbidite ve mortalite kaynağı olarak karşımıza çıkmaktadır. İmmunkompetan konakta hafif seyreden bu enfeksiyonlar hematolojik malignitesi olan hastalarda daha şiddetli seyretmekte, ciddi komplikasyonlara ve fatal seyirlere yol açabilmektedir. Bu enfeksiyonlar; küresel ölçekte milyarlarca insanı etkilemesi, özellikle risk gruplarında yol açtığı komplikasyonlar ve günümüzde büyük bir kısmına yönelik etkin ve spesifik antiviral tedavinin olmaması gibi nedenlerle her geçen gün önemini artırmaktadır. Çalışmamızın amacı hematolojik malignite tanısı almış hastalarda solunum yolu viral enfeksiyonlarının klinik özelliklerinin değerlendirilmek ve bu enfeksiyonlara bağlı gelişen alt solunum yolu enfeksiyonu, yoğun bakım ihtiyacı ve mortalite açısından risk faktörlerini belirlemektir. Gereç ve Yöntem: Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri Hematoloji Bilim Dalı, Hematoloji ve Hematoloji Kemik iliği Transplantasyonu (KİT) servisleri ile Hematoloji ve Hematoloji KİT polikliniklerine 01.05.2019 ila 30.09.2023 tarihleri arasında başvurmuş olan, hematolojik malignite tanısı olan ve Solunum yolu Viral Panel ya da Solunum Yolu Paneli tetkiklerinden herhangi birinde en az bir pozitif sonucu bulunan 18 yaş ve üzerinde olan hastalar değerlendirmeye alınmıştır. Bulgular: Hastaların yaşları 18-84 arasında değişmekte olup ortalaması 49,6±16,47 olarak belirlenmiştir. Hastaların %56.1'i erkek, %43,9'u ise kadındır. Hastaların sahip olduğu ek hastalıklar; diabetes mellitus (%15,9), hipertansiyon (%20,7), kronik akciğer hastalığı (%6,3), solid organ tümörü (%4,9), kronik böbrek hastalığı (%6,4), romatolojik hastalık (%1,5), kalp yetmezliği (%3), hipotiroidi (%8,1) oranlarında görülmüştür. Hastalarda en sık görülen virüs rinovirüs (%39,7) iken en az görülen virüsler bokavirüs (%0,6) ve parekovirüs (%0,6) olarak belirlenmiştir. Panellerin %19,1'inde birden fazla viral etken saptanmıştır. En sık görülen bakteriyel etken %17,3 ile S. pneumoniae'dır. Viral enfeksiyonlar en sık sırayla Mart, Kasım, Aralık ve Ocak aylarında görülmüştür. Hastalarda en sık görülen semptomlar ateş (%59,2) ve öksürük (%36,9) olarak belirlenmiştir. Hastaların %81'inde antiviral tedavi uygulanmamışken, %19'unda antiviral tedavi uygulanmıştır. Hastaların %9,1'inde eşlik eden invaziv fungal enfeksiyon saptanmıştır. Klinik olarak değerlendirilen bakteriyel pnömoni, hastaların %64,7'sinde saptanmazken, %35,3'ünde saptanmıştır. BT çekilen hastaların(%29,8) %37'sinde buzlu cam alanı, %22'sinde nodül, %28'inde tomurcuklanmış ağaç görünümüne neden olan sentriasiner veya sentrilobüler mikronodüller, %25'inde ise konsolidasyon saptanmıştır. Viral enfeksiyonlar, hastaların %25,5'inde üst solunum yolu enfeksiyonu (ÜSYE), %25,2'sinde alt solunum yolu enfeksiyonu (ASYE) şeklinde prezente olmuştur. Hastaların %8,4'ünde yoğun bakım ihtiyacı gelişmiştir. Tüm nedenlere bağlı mortalite oranı % 6,7 olarak hesaplanmıştır. Hipertansiyon, BUN ve albümin ölçümlerinin ASYE tutulumu olasılığı üzerinde anlamlı etkisi saptanmıştır. BUN ölçümünde 15,5 mg/dL üzeri ve albümin ölçümünde ise 33,7 g/L altı olduğunda hastaların ASYE olma olasılıklarının daha yüksek olduğu saptanmıştır. BUN ve CRP ölçümlerinin yoğun bakım ihtiyacı üzerinde anlamlı etkisi saptanmıştır. BUN ölçümünde 20,5 mg/dL üzeri, CRP ölçümünde 58 mg/dL üzeri olduğunda hastaların yoğun bakım ihtiyacı olasılığının daha fazla olduğu hesaplanmıştır. BUN ölçümünün 28 günlük mortalite olasılığı üzerinde anlamlı etkisi saptanmıştır. BUN ölçümü 19,5 mg/dL üzeri olduğunda hastaların 28 günlük mortalitesinin daha yüksek olduğu hesaplanmıştır. Sonuç: Bu çalışma ile hematolojik maligniteli hastalarda solunum yolu viral enfeksiyonlarının ağır seyredebileceği ve ölümcül sonuçları olabileceği gösterilmiş, bu enfeksiyonlarla ilişkili ASYE, yoğun bakım ihtiyacı ve mortalitenin öngörücüleri belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: Respiratory viral infections are a significant source of morbidity and mortality in patients with hematologic malignancies. While these infections typically follow a mild course in immunocompetent hosts, they tend to present more severely in hematologic malignancy patients, leading to serious complications and potentially fatal outcomes. These infections continue to gain importance due to their global impact affecting billions of people, the complications they cause in high-risk groups, and the current lack of effective and specific antiviral treatments for many of them. This study aimed to evaluate the clinical characteristics of respiratory viral infections in patients diagnosed with hematologic malignancies and to identify risk factors for associated lower respiratory tract infection, intensive care unit admission, and mortality. Materials and Methods: Patients aged 18 years and older with a diagnosis of hematologic malignancy who were admitted to the Hematology and Hematopoietic Stem Cell Transplantation inpatient and outpatient clinics of Ankara University Faculty of Medicine between May 1, 2019, and September 30, 2023, and who had at least one positive result from Respiratory Viral Panel or Respiratory Pathogen Panel tests were included in the study. Results: Patient ages ranged from 18 to 84 years, with a mean of 49.6 ± 16.47 years. Of the patients, 56.1% were male and 43.9% female. The most common comorbidities were hypertension (20.7%), diabetes mellitus (15.9%), chronic kidney disease (6.4%), asthma/COPD (6.3%), hypothyroidism (8.1%), solid tumors (4.9%), heart failure (3%), and rheumatologic diseases (1.5%). The most frequently detected virus was rhinovirus (39.7%), while bocavirus and parechovirus were the least common (0.6% each). Multiple viral agents were detected in 19.1% of samples. The most common bacterial co-pathogen was Streptococcus pneumoniae, found in 17.3% of patients. Respiratory viral infections were most commonly seen in March, November, December, and January. The most frequent symptoms were fever (59.2%) and cough (36.9%). Antiviral treatment was administered to 19% of patients, while 81% did not receive antiviral therapy. Invasive fungal infections were detected in 9.1% of patients. Clinical bacterial pneumonia was present in 35.3% of patients and absent in 64.7%. Among patients who underwent thoracic CT (29.8%), 37% had ground-glass opacities, 22% had nodules, 28% had tree-in-bud appearance, and 25% had consolidation. Respiratory viral infections presented as upper respiratory tract infection in 25.5% and lower respiratory tract infection in 25.2% of patients. Intensive care unit admission was required in 8.4% of cases. The all-cause 28-day mortality rate was 6.7%. Hypertension, elevated blood urea nitrogen (BUN), and low albumin levels were significantly associated with lower respiratory tract infection development. A BUN level above 15.5 mg/dL and albumin below 33.7 g/L were associated with higher lower respiratory tract infection risk. BUN and C- reactive protein (CRP) levels were found to be significantly associated with intensive care unit admission. A BUN level above 20.5 mg/dL and a CRP level above 58 mg/L were linked to increased intensive care unit requirement. BUN was also found to be a predictor of 28-day mortality. A BUN level above 19.5 mg/dL was associated with higher 28-day mortality risk. Conclusion: This study demonstrated that respiratory viral infections can follow a severe course and lead to fatal outcomes in patients with hematologic malignancies. Additionally, predictors of lower respiratory tract infection, intensive care unit requirement, and mortality were identified in association with these infections.