Dental travma sonuçlarını değerlendiren yeni bir indeksin geçerlilik ve güvenilirliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of the validity and reliability of anovel index for assessing dental trauma outcomes
  1. Tez No: 1010911
  2. Yazar: GÜLSEREN KÜÇÜK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ECE EDEN
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Dental Travma, Diş Yaralanmaları, Sonuç Değerlendirmesi, Güvenilirlik, Geçerlilik, Dental Trauma, Tooth Injuries, Outcome Assessment, Reliability, Validity
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Çalışmanın amacı kontrol randevularında travmatik dental yaralanmaların (TDY) sonuçlarını kaydetmek amacıyla geliştirilen Eden Dental Travma Sonuç İndeksi'nin (EDTSİ) farklı uzmanlık alanları (pedodonti, endodonti, oral diagnoz) ve deneyim düzeylerine göre geçerlilik ve güvenilirliğini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Çalışma niceliksel, tanımlayıcı, kesitsel araştırma tasarımındadır (Etik onayı: 24-12.1T/61). Çalışmada yer alan pedodonti, endodonti ve oral diagnoz uzman grubu için örneklem sayısı G*Power 3.1.9.7 programıyla yapılan power analizinde her birinden farklı mesleki deneyime sahip 7 kişi olarak toplam 21 kişi olarak belirlenmiştir. Arşivden farklı dokuların etkilendiği, kontrollerde klinik ve radyografik değişkenlikler saptanan değerlendirme açısından farklı zorluk düzeylerine sahip (3 kolay, 4 orta, 5 diş zor) 9 hastaya ait 12 dişin radyografi ve klinik görüntüleriyle web tabanlı form hazırlanmıştır. Uzmanlara öncesinde çevrimiçi eğitim verilmiş ardından uzmanlar vakaları EDTSİ' ne göre kodlamıştır. Formda katılımcıların uzmanlık alanı ve mesleki deneyimine ilişkin demografik bilgileri kaydedilmiştir. İndeksin tekrarlanabilirliğini değerlendirmek amacıyla aynı vakalar bir ay sonra sıraları değiştirilip açık uçlu bir geri bildirim sorusu eklenerek yeniden kodlatılmıştır. Veriler tanımlayıcı istatistikler ve frekans tabloları ile özetlenmiş normal dağılıma uygunluğu Kolmogorov testiyle belirlenmiştir Kategorik değişkenler ki-kare testiyle karşılaştırılmış, uzmanlık alanları ve deneyim grupları arasındaki uyum Intraclass Correlation Coefficient (ICC) analiziyle değerlendirilmiştir. Anlamlılık düzeyi p<005 olarak kabul edilmiş, analizlerde SPSS 25.0 yazılımı kullanılmıştır. Bulgular: Değerlendirilen vakaların çoğunluğunda ve her iki zaman diliminde EDTSİ' nin alt basamaklarında uzmanlık alanları ve mesleki deneyimlerine göre istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır. Ancak Vaka 5 (kolay) ve Vaka 8 (zor) bazı basamaklara özgü anlamlı farklılıklar göstermiş, bu nedenle tüm vakalar üzerinden yapılan istatistiksel analizden çıkarılmıştır. Vaka 5 komplike kron kırığı sonrası amputasyon uygulanıp kırık parça yapıştırılmış vakadır. Vakada kontrolde marjinal uyumsuzluk, renklenme saptanmasına rağmen büyük oranda 'kırık parçanın yapıştırılması/başarılı' olarak kodlandığı görülmüştür. iv Klinik fotoğrafın yanıltıcı olması, kırık parçanın tam adapte olmamış görünmesi nedeniyle bu vaka analiz dışı bırakılmıştır. Bu vakada yalnızca kök gelişimi basamağında uzmanlığa göre anlamlı fark saptanmış, en düşük doğruluk oral diagnoz uzmanlarında görülmüştür. Vaka 8 (süt dişlerinde apikal üçlü kök kırığı) çalışmada en düşük doğruluk oranına sahip vaka olmuştur. Uzmanlığa göre kök kırığı iyileşmesi, eksternal rezorpsiyon tipi, kök gelişimi, pulpa durumu basamaklarında anlamlı farklar saptanmış, pedodontistler en düşük, endodontistler en yüksek başarıyı göstermiştir. Mesleki deneyime göre anlamlı fark bulunmamıştır. Süt dişlerine özgü fizyolojik rezorpsiyon nedeniyle kök kırığı iyileşmesi basamağında doğru cevabın 'net değil' olması gerekirken uzmanlar yüksek oranda hatalı kodlama yapmıştır. Bu yüksek varyans nedeniyle Vaka 8 istatistiksel analizden çıkarılmıştır. İki zaman dilimi arasında uzmanlık ve mesleki deneyime göre yapılan karşılaştırmalarda indeksin tüm basamaklarında istatistiksel olarak tutarlılık sağlandığı ki-kare testiyle gösterilmiştir (p>005). Güvenilirlik analizlerinde hem uzmanlar arası (ICC=0906 p<005) hem mesleki deneyim grupları arası uyum (ICC=0892 p<005) yüksek bulunmuştur. Açık uçlu geri bildirim sorusunda indeksin başlangıçta ayrıntılı ve zorlayıcı olmakla birlikte kullandıkça anlaşılır olduğu, PDL ve rezorpsiyon değerlendirmelerinde güçlük yaşandığı belirtilmiştir. Klinikte kullanımına yönelik daha fazla açıklama ve kron restorasyonu basamağıyla ilgili ara durumlar için ek kodlama seçenekleri önerilmiştir. Sonuç: EDTSİ' nin farklı uzmanlık ve mesleki deneyime sahip uzmanlarda yüksek düzeyde geçerlilik ve güvenilirlik gösterdiği belirlenmiştir. EDTSİ' nin TDY sonuçlarının standartlaştırılmış biçimde kaydedilmesine, klinik verilerin karşılaştırılabilirliğinin arttırılmasına, uzun dönem izlemlerde güçlü veri altyapısı sunabileceğine katkısı olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate the validity and reliability of the Eden Dental Trauma Outcome Index (EDTOI) which was developed to record the outcomes of traumatic dental injuries (TDIs) during follow-up visits among different dental specialties (pediatric dentistry, endodontics and oral diagnosis) and varying levels of professional experience. Materials and Methods: This study was designed as a quantitative descriptive cross-sectional investigation (Ethics approval: 24-12.1T/61). The sample size was determined using a power analysis conducted with G*Power software (version 3.1.9.7). A total of 21 specialists were included consisting of 7 pediatric dentists, 7 endodontists and 7 oral diagnosis specialists each representing different levels of clinical experience. Archival data were used to prepare a web-based assessment form including clinical photographs and radiographic images of 12 traumatized teeth from 9 patients. These cases exhibited involvement of different dental tissues, demonstrated clinical and radiographic variability during follow-up and were classified according to difficulty level (3 easy, 4 moderate and 5 difficult cases). Prior to data collection, all participants received standardized online training on the use of the EDTOI. Following the training session the specialists independently coded each case according to the index. Demographic information including specialty and years of professional experience was recorded. To assess the reproducibility of the index the same cases were re-evaluated one month later with a randomized order and an openended feedback question was added to the second assessment. Data were summarized using descriptive statistics and frequency tables. Normality was assessed using the Kolmogorov–Smirnov test. Categorical variables were compared using the chi-square test. Inter-observer agreement among specialties and experience groups was analyzed using the Intraclass Correlation Coefficient (ICC). Statistical significance was set at p< 0.05 and all analyses were performed using SPSS software (version 25.0). Results: For most cases and across both evaluation periods no statistically significant differences were observed among specialties or experience levels in most EDTOI subcategories. However, Case 5 (easy) and Case 8 (difficult) demonstrated vi significant variability in specific subcategories and were therefore excluded from the overall statistical analysis. Case 5 represented a complicated crown fracture treated with pulpotomy and fragment reattachment despite the presence of marginal discrepancies and discoloration at follow-up it was predominantly coded as“fragment reattachment/successful.”The misleading appearance of the clinical photograph and incomplete fragment adaptation led to its exclusion. In this case a significant difference was observed only in the root development category with the lowest accuracy among oral diagnosis specialists. Case 8 involving an apical third root fracture in a primary tooth exhibited the lowest overall accuracy. Significant differences among specialties were identified in root fracture healing, external resorption type, root development and pulp status with pediatric dentists showing the lowest and endodontists the highest accuracy. No significant differences were found based on professional experience. Due to physiological root resorption in primary teeth the correct response for root fracture healing should have been“uncertain”however this option was rarely selected resulting in high variability and exclusion of the case from statistical analysis. Across the two evaluation periods, consistency was demonstrated for all index components regardless of specialty or experience (p > 0.05). Reliability analysis revealed high inter-observer agreement both among specialties (ICC = 0.906 p < 0.05) and experience groups (ICC = 0.892 p < 0.05). Feedback indicated that although the index was initially perceived as detailed and challenging, it became more comprehensible with use. Participants reported difficulty with periodontal ligament and resorption assessments particularly and suggested additional clarification for clinical application as well as expanded coding options for intermediate restorative conditions. Conclusion: The EDTOI demonstrated high validity and reliability across specialists with different backgrounds and experience levels. The index may contribute significantly to the standardized recording of TDI outcomes, improve the comparability of clinical data, and provide a robust data infrastructure for long-term follow-up studies.