Polikistik over sendromlu hastalarda sosyal karşılaştırma ve kendine saygının sosyal anksiyeteye etkisi
The effect of social comparison and self-esteem on social anxiety in patients with polycystic ovarian syndrome
- Tez No: 1010910
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET TEVFİK YOLDEMİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Polikistik Over Sendromu, Rosenberg, Liebowitz, Sosyal Anksiyet, Polycytic Ovary Syndrome, Rosenberg, Liebowitz, Social Anxiety
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı Polikistik Over Sendromlu kadınlarda; sosyal karşılaştırma ve kendine saygının, sosyal anksiyeteye etkisini gösterebilmektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız prospektif bir anket çalışması olup, çalışmaya Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum kliniğinde Kadın hastalıkları ve İnfertilite polikliniğine başvuran 17-42 yaş arasındaki toplam 407 kadın birey dahil edilmiştir. Çalışmaya katılan kadınların 307 tanesi polikistik over sendromu tanısı almış, 100 tanesi ise polikistik over sendromu olmayan hastalardır. Katılımcılardan gönüllü onam formu onayı alındıktan sonra ilk önce demografik bilgiler alındı. Hastalardan Sosyal Karşılatırma Ölçeği, Liebowıtz Sosyal Anksiyete Ölçeği, Rosenberg Benlik Saygısı formlarını doldurmaları istendi. Bulgular SPSS 25.0 ile değerlendirildi. Bulgular: Hastalara yapılan anketler sonucunda özgüvensiz ve kötümser hastaların diğer hastalardan daha çok sosyal karşılaştırma yaptıkları görülmüştür. Yabancılardan kaçınma ve toplumsal kaçınma davranışı gösteren hastaların diğer hastalardan daha çok kaçınma davranışında bulundukları görülmüştür. Rosenberg kişisel yetersizlik ve kişisel yeterlilik arasında orta güç düzeyinde negatif yönde korelasyon bulunmuştur. Hastaların medeni durumunun, eğitim durumunun, çalışma durumunun, hanede yaşayan kişi sayısının, gebelik sayısının, doğum şeklinin benlik saygısı, sosyal karşılaştırma ve sosyal kaygı ve kaçınma davranışı ile ilişkili olduğu bulunmuştur. Hastaların gelir durumunun benlik saygısı üzerinde, çocuk sayısının sosyal karşılaştırma davranışı üzerinde etkili olmadığı görülmüştür. İlaç kullanım durumu ile hiçbir ölçek arasında ilişki gösterilememiştir. Sonuç: PKOS hastalarında meydana gelen androjen fazlalığına ve insülin direncine paralel bu biyolojik ve psikososyal değişikler, tüylenme fazlalığı, doğurganlık yeteneklerinin kaybı, beden imajındaki değişiklikler, yaşanan sağlık sorunları sosyal ve sembolik anlamlarla birleşerek kadınlarda benlik saygısında azalmaya, kaygı ve kaçınma davranışı göstermelerine, kendilerini diğer insanlardan daha aşağıda görmelerine sebebiyet vermektedir. Bu nedenle PKOS mevcut olan hastaların psikiyatrik açıdan değerlendirmeye alınmaları şarttır.
Özet (Çeviri)
Objective: The purpose of our study is in women with Polycystic Ovary Syndrome; To show the effects of social comparison and self-esteem on social anxiety. Materials and Methods: Our study is a prospective survey study, and a total of 407 female individuals between the ages of 17-42 who applied to the Gynecology and Infertility outpatient clinic at Marmara University Faculty of Medicine, Gynecology and Obstetrics Clinic were included in the study. Of the women participating in the study, 307 were diagnosed with polycystic ovary syndrome and 100 were patients without polycystic ovary syndrome. After obtaining voluntary consent form from the participants. Then, first demographic information was taken. Patients were asked to fill out the Social Comparison Scale, Liebowitz Social Anxiety Scale, and Rosenberg forms. Findings were evaluated with SPSS 25.0. Results: As a result of surveys conducted on patients, it was observed that insecure and pessimistic patients made more social comparisons than other patients. It has been observed that patients who show avoidance of strangers and social avoidance behavior show more avoidance behavior than other patients. Rosenberg found a negative correlation between personal inadequacy and personal competence at a medium strength level. It was found that the patients' marital status, educational status, employment status, number of people living in the household, number of pregnancies, and type of birth were associated with self-esteem, social comparison, and social anxiety and avoidance behavior. It was observed that the income level of the patients had no effect on self-esteem and the number of children had no effect on social comparison behavior. No relationship was demonstrated between medication use status and any scale. Conclusion: These biological and psychosocial changes, parallel to the androgen excess and insulin resistance that occur in PCOS patients, such as excess hair growth, loss of fertility abilities, changes in body image, and health problems combined with social and symbolic meanings, cause women to have a decrease in self-esteem, show anxiety and avoidance behavior, and make themselves feel isolated from other people. It causes them to look lower. For this reason, patients with PCOS must be evaluated psychiatrically.