Malva sylvestris özütü katkılı polilaktik asit (PLA) biyokompozitlerin sentezi, karakterizasyonu ve biyolojik aktivitelerinin belirlenmesi
Synthesis, characterization, and determination of biological activities of polylactic acid (PLA) biocomposites with Malva sylvestris extract
  1. Tez No: 1010912
  2. Yazar: FERUDUN KOÇER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALAADDİN GÜNDEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, Biyokimya, Kimya, Engineering Sciences, Biochemistry, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Akıllı malzemeler, Biyolojik malzemeler, Gıda mikrobiyolojisi, Mikrobiyoloji, Termoplastik malzemeler, Intelligent materials, Biological materials, Food microbiology, Microbiology, Thermoplastic materials
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Petrol kaynaklı polimerlere alternatif olarak biyobozunur polimerlerin ve biyokompozitlerinin araştırılması ve kullanılması da artmaktadır. Bu çalışmada Polilaktik asit (PLA) polimerine etanol ile hazırlanan Malva sylvestris bitkisinin özütü, farklı oranlarda katkılanarak filmler çözeltiden döküm yöntemi ile hazırlanmıştır. Bu filmlerin Fourier Dönüşümlü Kızılötesi Spektrometresi (FT-IR) ile yapı tayini, Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM) ve Stereo ışık mikroskobu ile film yüzeylerinin morfolojik özellikleri incelenmiştir. Diferansiyel Taramalı Kalorimetre (DSC) ve Termogravimetrik Analiz (TGA/DTG/DTA), renk ve temas açısı analizleri yapılmıştır. Elde edilen film örneklerinin gram pozitif; Staphylococcus aureus, Bacillus cereus, gram negatif; Escherichia coli, Salmonella typhimurium ve mantar olarak Aspergillus niger suşlarına karşı biyolojik etkinliği incelenmiştir. Çalşıma bulgularına göre katkılama oranına göre 4,3 nolu örneklerde yapısal fonksiyonlar karakterize edilmiştir. Temas açısı verilerine göre katkılama hidrofilik özelliği arttırmıştır. Ayrıca 4 ve 3 nolu örneklerde biyolojik aktivite değerleri elde edilmiştir. Kullanım alanına göre PLA'ya bitki özütü katkılayarak birçok alanda fayda sağlayacağı aşikardır.
Özet (Çeviri)
Research and use of biodegradable polymers and biocomposites as alternatives to petroleum-based polymers are also increasing. In this study, films were prepared by solution casting using an extract of the Malva sylvestris plant, prepared with ethanol, added to polylactic acid (PLA) polymer at different ratios. The structure of these films was determined using Fourier Transform Infrared Spectrometry (FT-IR), and the morphological properties of the film surfaces were examined using Scanning Electron Microscopy (SEM) and Stereo Light Microscopy. Color, and contact angle analyses were performed using Differential Scanning Calorimetry (DSC) and Thermogravimetric Analysis (TGA/DTG/DTA). The biological activity of the obtained film samples against gram-positive strains; Staphylococcus aureus, Bacillus cereus, gram-negative strains; Escherichia coli, Salmonella typhimurium, and the fungus Aspergillus niger strain was investigated. According to the study findings, structural functions were characterized in samples 4 and 3 according to the doping ratio. According to the contact angle data, doping increased the hydrophilic property. Furthermore, biological activity values were obtained in samples 4 and 3. It is evident that adding plant extracts to PLA will provide benefits in many areas, depending on the application.