Splenium'un mikrocerrahi anatomisi
Microsurgical anatomy of splenium
  1. Tez No: 1010914
  2. Yazar: DİLEK KARADAĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NECMETTİN TANRIÖVER, DR. ÖZDEN ERHAN SOFUOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: Aksesuar Kallosal Lif, Fasciola Cinereum, İsthmus, Korpus Kallosum, Splenium, Accessory Callosal Fiber, Fasciola Cinereum, Isthmus, Corpus Callosum, Splenium
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroşirurji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Splenium liflerinin incelenmesi ile cerrahi açıdan önemli bir topografik ve fonksiyonel gruplama yapılabilmesi mümkündür. Ortaya konacak splenium lifleri gruplaması bölgeye yönelik cerrahi yaklaşımların planlamasında etkili olabilir. Bu çalışmadan splenium ile ilgili elde edilecek bağlantısal anatomi bilgileri hem fonksiyonel hem cerrahi bilgimizi artıracaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Mikro-endonöroşirurji ve Nöroanatomi Laboratuvarı'nda yapıldı. 6 adet postmortem insan beyin hemisferine Klingler yöntemi ile lateralden mediale, medialden laterale, superiordan inferiora diseksiyonlar yapılarak lifler diseke edilmiştir ve böylece liflerin ve anatomik yapıların birbiriyle ilişkisi ortaya konulmuştur. Diseksiyonun her aşaması fotoğraflanarak kaydedilmiştir. Bulgular: Çalışmamızda beyinin en geniş kommissural lifi olan korpus kallosum ve spleniumdan çaprazlanan ak madde yolları lif diseksiyonu ile açığa çıkarıldı. Splenium bölgesine yapılacak olan cerrahi girişim yollarının seyri sırasında hasar görebilecek lif yapıları tanımlandı. Spleniumdan köken alan forceps major liflerinin kuneusa ve aksesuar kallosal liflerin lingulaya uzanmakta olduğu görüldü. Alveus liflerin bir kısmının, aksesuar kallosal lifler ile beraber seyredip, spleniuma uzandığı görüldü. Hipokampusun kuyruğunda yerleşen Fasciola cinereum tanımlandı, splenium ile komşuluğu ortaya konuldu. Sonuç: Bu çalışmada splenium ve spleniuma ait ak madde liflerinin anatomisi ayrıntılı şekilde tanımlanmış; her bir ak madde yolu detaylı bir şekilde incelenmiştir. Bu bölgenin komşulukları anatomik temelli olarak incelenmiştir. Komşuluğunda yer alan Fasciola cinereum, epilepsi patofizyolojisinde rol oynayan bir yapıdır. Komşuluklarının incelenmesi, bu bölgeye yapılacak olan cerrahilerde morbiditelerin azaltılmasını sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Aim: The dissection of splenial fibers makes it possible to establish a topographical and functional classification that is relevant to a surgical perspective. The grouping of splenial fibers may contribute to the planning of surgical approaches to this region. The connectivity-based anatomical information regarding the splenium obtained from this study is expected to enhance our understanding of the region both functionally and surgically. Materials and Methods: This study was conducted at the Micro-Endoneurosurgery and Neuroanatomy Laboratory of Istanbul University-Cerrahpasa. Fiber dissections were performed on six postmortem human cerebral hemispheres by using the Klingler method, with dissections carried out in lateral-to-medial, medial-to-lateral, and superior-to-inferior directions. Through these dissections, the relationships between white matter fiber tracts and adjacent anatomical structures were systematically demonstrated. Each stage of the dissectiion was documented. Results: In our study, the corpus callosum—the largest commissural fiber bundle of the brain—and the white matter tracts crossing through the splenium were exposed using fiber microdissection techniques. White matter structures that may be at risk during surgical procedures to the splenial region were identified. It was observed that forceps major fibers originating from the splenium extend toward the cuneus, while accessory callosal fibers project toward the lingula. In addition, alveus fibers were found to course together with the accessory callosal fibers and extend toward the splenium. The fasciola cinerea, located in the tail of the hippocampus, was identified, and its anatomical relationship with the splenium was demonstrated. Conclusions: In this study, the microsurgical anatomy of the splenium and its associated white matter tracts was described in detail, and each white matter pathway was examined comprehensively. The anatomical relationships of the splenial region with its surrounding structures were systematically analyzed. Among these neighboring structures, the fasciola cinerea, which is located adjacent to the splenium, is known to play a role in the pathophysiology of epilepsy. A comprehensive understanding of these anatomical relationships may contribute to reducing surgical morbidity during procedures of this region.