Tapetum'un mikrocerrahi anatomisi ve ilişkili ak madde yollarının lif diseksiyon tekniğiyle gösterilmesi
Demonstration of microsurgical anatomy of tapetum and associated white matter pathways using fiber dissection technique
  1. Tez No: 949739
  2. Yazar: FERHAT CAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEÇKİN AYDIN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: Tapetum, ak madde, optik radyasyon, korpus kallozum, Tapetum, white matter, optic radiation, corpus callosum
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu çalışmada korpus kallozumun liflerinden biri olan ve beynin lateral ventrikülünün atrium ve temporal boynuzunu saran, birçok anatomik yapı ve ak madde yolları ile komşuluğu olan tapetumun mikrocerrahi anatomisinin ve diğer ak madde yolları ile üç boyutlu ilişkisinin ortaya konularak bu bölgeye yapılan cerrahi girişimlerin daha güvenli hale getirilmesi amaçlanmaktadır.Yeditepe Üniversitesi Mikronöroşirürji Laboratuvarı'nda Klingler yöntemi ile fikse edilen 8 adet postmortem insan beyninde diseksiyon yapıldı. Diseksiyonların her aşamasında ak madde lifleri ve anatomik yapıların tapetum ile ilişkisi iki boyutlu ve üç boyutlu fotoğraflama tekniği kullanılarak fotoğraflandı ve anaglif hale getirildi.Çalışmamızda korpus kallozumun splenium kısmından köken alan tapetumun, lateral ventrikül atriumunun lateral duvarı ile çatısını ve temporal boynuzun tabanını oluşturdugu görüldü. Tapetum liflerinin lateral ventrikül temporal boynuzunda optik radyasyon lifleri ile ilişkili oldugu görüldü. Tapetum liflerinin diğer anatomik ak madde lifleri ile de komşuluğu olduğu görüldü.Tapetum ak madde ve mikrocerrahi anatomisinin beynin en medial kısmından en lateral kısmına doğru diğer anatomik yapılarla olan ilişkisini üç boyutlu ortaya koyan ilk kadavra diseksiyon çalışmasıdır.
Özet (Çeviri)
In this study, we aim to make surgical interventions in this region safer by revealing the microsurgical anatomy of the tapetum, which is one of the fibers of the corpus callosum and surrounds the atrium and temporal horn of the lateral ventricle of the brain and is adjacent to many anatomical structures and white matter pathways, and its three-dimensional relationship with other white matter pathways.In Yeditepe University Microneurosurgery Laboratory, dissections were performed in 8 postmortem human brains fixed with the Klingler method. At each stage of the dissections, the white matter fibers and anatomical structures were photographed and anaglified using two-dimensional and three-dimensional photography techniques.In our study, we observed that the tapetum, which consists of the splenium of the corpus callosum, forms the roof of the lateral ventricle with the lateral wall of the atrium and the base of the temporal horn. Tapetum fibers were associated with optic radiation fibers in the temporal horn. Tapetum fibers were adjacent to other anatomical white matter fibers.This is the first cadaver dissection study to reveal the relationship between the tapetum white matter and microsurgical anatomy with other anatomical structures from the most medial part of the brain to the most lateral part in three dimensions.