تعزيز الاقتصاد المقاوم من خلال التخصصية في الإنتاج دراسة حالة دولة فلسطين
Üretimde uzmanlaşma yoluyla direniş ekonomisinin güçlendirilmesi: Filistin devleti üzerine bir örnek olay incelemesi
  1. Tez No: 1010949
  2. Yazar: ANAS Y. I. JAZZAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZAID AHMED MOHAMMED AL AZAKI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Direniş Ekonomisi, Kalkınma Grupları, Ekonomi Bağımlılığı, Ekonomik Boykot, Economy of Resistance, Clusters of Development, Economic Dependence, Economic Boycott
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam İktisadı ve Hukuku Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
  12. Bilim Dalı: İslam İktisadı ve Hukuku Bilim Dalı
Özet
Filistin'de dayanıklı ekonomiyi güçlendirmek amacıyla kümelenmenin (uzmanlık alanlarına dayalı üretim) rolünü anlamayı hedefledi. analizi için nitel bir yaklaşım kullanıldı ve verilerin analizinde tarama ve türetime başvuruldu. Çalışmada ekonomi uzmanları, Filistin özel sektör temsilcileri, kamu sektörü temsilcileri ve sivil toplum kuruluşları katıldı. Verilerin toplanması için temel kaynaklardan alınan verilerle söyleşi aracına dayalı bir yaklaşım benimsendi. Araştırmada Filistin toplumu, ekonomik planlama ve kümelenme politikalarına dahil olan, konunun uzmanları olarak kabul edilen 11 kişilik bir örneklem üzerinden temsil edildi. Görüşmeler onlarla gerçekleştirildi ve sonuçlar analiz amacıyla kullanıldı. kümelenme fikrinin yerel istihdam fırsatları ve dengeli kalkınma sağlama gibi avantajlar nedeniyle dirençli ekonomiyi desteklediğini gösterdi. Kümelenme politikalarının, yerel ekonomi ve ulusal ekonominin rekabetçiliğini artırma ve ticaret dengesindeki yapısal dengesizlikleri düzeltme potansiyeline sahip olan bazı ekonomik sektörlerde (sanayi ve tarım gibi) başarılı olabileceğini belirtti. Ayrıca, Filistin bağlamında kümelenme politikalarının başarılı olabilmesi için hükümet tarafından bireyleri gruplar halinde çalışmaya teşvik eden programlara ihtiyaç duyulduğunu vurguladı. Filistin ekonomik çerçevesinde kolektif çalışma kültürünün zayıf olması nedeniyle, bu tür programların gerekliliğini belirtti. Sonuçlar, ardışık Filistin hükümetlerinin izlediği ekonomik politikaların, Filistin halkının işgal altındaki durumunu dikkate almadığı ve serbestleşmeye dayalı neoliberal ekonomik yaklaşımın uygun olmadığını gösterdi. Son olarak, araştırma sonuçları, Filistin ulusal ekonomisinin, dirençli ekonomi fikrini benimseyerek İsrail'e olan ekonomik bağımlılığı azaltma amacıyla (özellikle dönüştürücü sanayi sektöründe) yerel pazardaki payını artırarak göreceli olarak olumlu sonuçlar elde ettiğini gösterdi. onaylanmış olan kümelenme kalkınma planlarının gözden geçirilmesi gerektiğini ve bu planların her ilde daha spesifik uzmanlık alanlarını kapsayacak şekilde genişletilmesi gerektiğini önerdi. Bu, her ildeki tüm sektörler ve ilgili avantajların dikkate alınmasıyla gerçekleştirilebilir. Böylece uzmanlık alanları, her il içinde kümelenme bölgelerine toplanabilir.".
Özet (Çeviri)
The study aimed to identify the role of development clusters (productive specialization) in promoting the economy of resistance in Palestine. The study used the qualitative approach with the use of the inductive and deductive approach to analyze the data. The interview tool to collect data from its primary sources, where the study community was represented by relying on an intentional sample of the parties to the relationship, actors with knowledge and participants in economic planning issues and cluster development policies in the Palestinian territories, where the size of the research sample was (11) with specialization and direct relationship to development issues Cluster and economy of resistance, interviews were carried out and the results were used for analysis. The study used the qualitative approach with the use of the inductive and deductive approach to analyze the data. The study population was represented by economists working in the academic field in addition to representatives of the Palestinian private sector, representatives of the public sector and civil society institutions, where the interview tool was relied upon to collect data from its primary sources. Depending on an intentional sample of the parties to the relationship, actors with knowledge and participants in economic planning issues and cluster development policies in the Palestinian territories, where the size of the research sample was (11) of them. The study reached a set of results, the most important of which is that the idea of cluster development is an important option to promote the idea of resilience economy; With the possibility of successful implementation of the development policy in clusters for some economic sectors, mainly industry and agriculture, and finally, the results of the study showed that the Palestinian national economy has achieved relatively positive results in terms of adopting the idea of the economy of resistance as a means to reduce the volume of dependence and economic emancipation from Israel by strengthening the share of the industrial sector ( manufacturing industries) in the local market, which reached about 43% at the level of sub-industrial activities. The study recommended that the Palestinian government need to reconsider the approved cluster development plan and work to allocate it more so that it moves from the concept of sectoral development for the governorates to the concept of partial specialization within each governorate according to all sectors and the comparative advantages of each sector. With the grouping of these disciplines in specialized areas within the framework of each governorate.