أثر الكفاءة المالية والادارية في تعزيز جودة الخدمات المصرفية: دراسة مقارنة بين مصرف الطيف الاسلامي ومصرف التنمية للتمويل والاستثمار في العراق
Bankacılık hizmetlerinin kalitesini artırmada finansal ve idari verimliliğin etkisi: Irak'ta al-Taif İslam Bankası ile Finans ve Yatırım Kalkınma Bankası arasında karşılaştırmalı bir çalışma / The impact of financial and administrative efficiency in enhancing the quality of banking services: A comparative study between al-Taif Islamic Bank and The Development Bank for Finance and Investment in Iraq
- Tez No: 807154
- Danışmanlar: PROF. DR. SAİM KAYADİBİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Banking
- Anahtar Kelimeler: Finansal Etkinlik, İdari Etkinlik, Bankacılık Hizmetlerinin Kalitesi, Irak Bankaları, Financial Efficiency, Administrative Efficiency, Quality of Banking Services, Iraqi Banks
- Yıl: 2023
- Dil: Arapça
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Finans ve Bankacılık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Finans ve Bankacılık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 180
Özet
Bu çalışma, finansal ve idari verimliliğin bankacılık hizmetlerinin kalitesini artırma üzerindeki etkisini bilmeyi amaçlamaktadır. Çalışmanın teorik yönünü kapsayacak şekilde önceki çalışmalara, makalelere ve süreli yayınlara atıfta bulunularak analitik betimleme yöntemi kullanılmıştır. Uygulama tarafı ise (Al-Taif İslam Bankası) (100) kişiye, (Finans ve Yatırım Kalkınma Bankası) (100) kişiye, Bağdat'ta yıl (2022),(genel müdürler, departman müdürleri, Memurlar( örneklemi için dağıtılan bilgi toplama araçlarından (anket) kullanılarak yapılmıştır. Analiz, sonuçlara ulaşmak için arama değişkenleri arasındaki korelasyon ve etki ilişkisini göstermek için istatistiksel program (SPSS) ve basit doğrusal korelasyon katsayısı kullanılarak yapılmıştır. Çalışmanın sonuçları, finansal etkinlik ile bankacılık hizmetlerinin kalitesi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğunu ve idari etkinlik ile bankacılık hizmetlerinin kalitesi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğunu göstermektedir. Araştırmacı, finansal ve idari verimliliğin, bankacılık hizmetlerinin kalitesini iyileştirmede ve bunları takipteki krediler, operasyonel riskler ve likidite riskleriyle yüzleşmek için uygulamada benzersiz avantajlara sahip olduğunu bulmuştur. Uygulama yönüne gelince, iki bankadan alınan bilgiler, finansal ve idari yeterliliğe işçiler tarafından tam bir yanıt verildiğini göstermektedir. Araştırmanın önerileri, Modern yönetim teknolojisini kullanılması ve stratejik planlar geliştirilmesi, iş planlamasını dikkate almak ve bunları uygulamak için yöntemler geliştirilmesi, pazardaki rekabetin yoğunluğunu ve değişim hızını belirlenmesi, en iyi hizmet sunmaya çalışılmalıdır.
Özet (Çeviri)
The research aims to know the impact of financial and administrative efficiency on enhancing the quality of banking services. The descriptive analytical approach used by reference to previous studies, articles and periodicals to cover the theoretical side of the research. As for the practical side, it's done using one of the information collection tools (questionnaire) distributed to (100) individuals at (Al-Taif Islamic Bank), (100) individuals at (Development Bank for Finance and Investment) in Baghdad for the year (2022) for a sample of (general managers, department managers, employees) and the analysis was done using the statistical program (SPSS). The simple linear correlation coefficient to indicate the correlation relationship and the effect between the research variables to reach the results. The results of the study indicate that there is a statistically significant correlation of financial efficiency and the quality of banking services. There is a statistically significant correlation administrative efficiency and quality of banking services. The researcher found that the financial and administrative efficiency have unique advantages in enhancing the quality of banking services and the possibility of applying them to confront non-performing loans, operational risks, and liquidity risks. As for the practical aspect, the information received from the two banks shows that there is a full response by the workers to the financial and administrative competence. The researcher recommends the use of modern administrative technology, the development of strategic plans, considering work planning and the development of its methods for application, identifying the intensity of competition and the speed of changes in the market, trying to provide the best services.