Ortaokul öğrencilerinin bilgi işlemsel düşünme yeterlikleri ile rutin olmayan problem çözme başarıları arasındaki ilişkinin incelenmesi
An investigation of the relationship between middle school students' computational thinking competencies and non-routine problem solving achievement
- Tez No: 1011017
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DUYGU ALTAYLI ÖZGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Bilgi işlemsel düşünme, Computational thinking
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada ortaokul öğrencilerinin bilgi işlemsel düşünme düzeyleri ile rutin olmayan matematik problemlerini çözme başarıları arasındaki ilişki incelenmiştir. Araştırma, nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeline dayalı olarak yürütülmüştür. Araştırmanın örneklemini 2025-2026 eğitim-öğretim yılı güz döneminde İç Anadolu Bölgesi'nde yer alan bir ilin merkez ilçesindeki iki devlet ortaokulunda öğrenim gören 816 beşinci, altıncı, yedinci ve sekizinci sınıf öğrencisi oluşturmuştur. Veriler Bilgi İşlemsel Düşünme Ölçeği ile Rutin Olmayan Matematik Problem Çözme Beceri Testi aracılığıyla toplanmış; analizde betimsel istatistikler, t-testi, tek yönlü varyans analizi, Pearson korelasyon analizi ile basit, çoklu ve hiyerarşik regresyon analizleri kullanılmıştır. Bulgular, bilgi işlemsel düşünme toplam puanı ile rutin olmayan problem çözme başarısı arasında pozitif yönlü ve anlamlı bir ilişki bulunduğunu ortaya koymuştur. Rutin olmayan problem çözme puanları sınıf düzeyine göre anlamlı biçimde farklılaşmış, cinsiyete göre anlamlı bir farklılık göstermemiştir. Hiyerarşik regresyon analizinde sınıf düzeyi ve cinsiyet kontrol edildiğinde soyutlama, ayrıştırma ve değerlendirme boyutlarının rutin olmayan problem çözme başarısını anlamlı düzeyde yordadığı belirlenmiştir. Bulgular, bilgi işlemsel düşünmenin matematiksel problem çözme süreçlerinde işlevsel bir bilişsel yapı olduğuna işaret etmekte ve matematik öğretiminde ilgili alt boyutların geliştirilmesine yönelik etkinliklerin önemini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study investigated the relationship between middle school students' computational thinking levels and their success in solving non-routine mathematics problems. The research was conducted based on the correlational survey model, one of the quantitative research methods. The sample of the study consisted of 816 fifth, sixth, seventh, and eighth grade students attending two public middle schools in a central district of a province in the Central Anatolia Region during the fall semester of the 2025-2026 academic year. Data were collected through the Computational Thinking Scale and the Non-Routine Mathematics Problem Solving Skills Test. Descriptive statistics, t-test, one-way analysis of variance, Pearson correlation analysis, and simple, multiple, and hierarchical regression analyses were used in data analysis. The findings revealed a positive and significant relationship between the total score of computational thinking and non-routine problem solving achievement. While non-routine problem solving scores differed significantly by grade level, no significant difference was found by gender. In the hierarchical regression analysis, when grade level and gender were controlled, the abstraction, decomposition, and evaluation dimensions were found to significantly predict non-routine problem solving achievement. The findings indicate that computational thinking functions as a cognitive structure in mathematical problem solving processes and emphasize the importance of activities aimed at developing the relevant sub-dimensions in mathematics education.