Capability driven disaster governance: The role and impact of digital bricolage
Kabiliyet odaklı afet yönetişimi: Dijital brikolajın rolü ve etkisi
- Tez No: 1011018
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT ULUBAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Yönetim Bilişim Sistemleri, İşletme, Bilgi ve Belge Yönetimi, Management Information Systems, Business Administration, Information and Records Management
- Anahtar Kelimeler: Eyleme Geçiren Bilgi, Kabiliyet Odaklı Afet Yönetişimi, Kent Sakini Yakınsaması, Dijital Brikolaj, Dinamik Kabiliyet, Akıllı doğal afet yönetimi, Ağ yönetişimi, Bilgi objeleri, Dinamik kabiliyetler, Elektronik yönetişim, Kaynak bilgisi, Kurumsal mimari, Referans mimari, Sayısal kabiliyet, Sosyal medya, Actionable Knowledge, Capability Driven Disaster Governance, Citizen Convergence, Digital Bricolage, Dynamic Capability, Smart natural disaster management, Network governance, Object of knowledge, Dynamic capabilities, Electronic governance, Resource knowledge, Enterprise architecture, Reference architecture, Digital capability, Social media
- Yıl: 2026
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Ana Bilim Dalı
Özet
KABILIYET ODAKLI AFET YÖNETIŞIMI: DIJITAL BRIKOLAJIN ROLÜ VE ETKISI Sosyal medyada vatandaşların yakınsaması ve ortaya çıkan davranışlar, ilk müdahale organizasyonlarına ve afet yönetimi yetkililerine, organizasyonlarının ötesinde organize davranışlar geliştirme fırsatı sunarken afet yönetişimine karmaşıklık katmaktadır. Bu çalışma, kaynakları yeni amaçlar için yeniden birleştiren kolektif eylem olarak tanımlanan Dijital Brikolaj'ın rolünü ve etkisini, Kabiliyet Odaklı Afet Yönetişimi yardımıyla eyleme geçiren bilgi geliştirme üzerinden incelemeyi amaçlamaktadır. 6 Şubat 2023 Maraş depremi yaşam döngüsü boyunca aktif olan yirmi dört Twitter (X) hesabı örneklemi oluşturmaktadır. Veri etiketleme ve içerik analizi, doğrulanmış brikolörlerin 28.736 tweet'i için doygun kod kitabı elde edilene kadar bir prosedüre göre gerçekleştirildi. Afetle ilgili olma durumu belirlendi ve Dijital Brikolaj Kabiliyetleri repertuarı ve temel teşkil eden kaynaklar ve yetenekler ile katkı sağlayan paydaşlar tanımlandı ve değerlendiriciler arası mutabakatla doğrulandı. Kabiliyetler, sorumlu ilk müdahale organizasyonu veya afet yönetimi yetkilisi olarak görev alan bir organizasyonun referans kabiliyetlerini temsil eden SPHERE mimarisiyle eşleştirildi. Sorumlu organizasyonları genişletme ve geliştirme potansiyelleri sırasıyla tanımlı ve referansdışı olarak belirlendi. Kapsamlı ve çeşitli repertuar, Dijital Brikolaj'ın vatandaşlar ve sorumlu organizasyonlar arasında uzun vadeli, etkili ve sistematik bir işbirliği biçimi olduğunu ve Dijital Brikolaj Kabiliyetleri'nin sorumlu kuruluşları genişletme ve geliştirme potansiyeline sahip olduğunu, ve aynı zamanda bu Dijital Brikolaj'ın afetlerde organizasyonel yapının çöküşüne karşı bir direnç kaynağı olabileceğini ortaya koymaktadır. Kabiliyetler, Dijital Brikolör'ün yenilikçi bir yaklaşıma sahip mahir bir kişi olduğunu ve meslek ve becerilerin, ihtiyaçların öncelikleri ve teknik hazırbulunuşluluk kadar Dijital Brikolaj kapasitesinde önemli bir faktör olduğunu göstermektedir. Dijital Brikolör'ün kırılganlıklara duyarlılığı, brikolaja katkıda bulunan çok çeşitli paydaşların bolluğuna yol açarak, kurumsallaşma ve güvenilirlik çabalarıyla güçlendirilmiş, kendi kendini yöneten bir organizasyon haline gelmesini sağlamaktadır. Çalışmamız, Dijital Brikolaj'ın sistematik olarak yeni kabiliyetler oluşturma potansiyelinin, kendi başına dinamik kabiliyet olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Capability Driven Disaster Governance: The Role and Impact of Digital Bricolage The citizen convergence and emergent behavior on social media offer first response organizations and disaster management authorities the opportunity to develop organized behaviour beyond their organization while introducing new complexities in disaster governance. The study aims at examining the role and impact of Digital Bricolage, which is defined as collective action recombining resources for new purposes, via developing actionable knowledge by the help of Capability Driven Disaster Governance. Twenty-four Twitter (X) accounts active during the February 6, 2023, Maraş earthquake life cycle constituted the sample. For 28.736 tweets of verified bricoleurs, data annotation and content analysis are conducted until a saturated codebook is achieved. Disaster relevancy is determined, and Digital Bricolage Capabilities repertoire with underlying resources and abilities and stakeholders contributed are identified and verified by interrater agreement. The capabilities are matched with the architecture SPHERE representing reference capabilities of a responsible organization serving as a first response organization or a disaster management authority. Their potential in expanding and extending the responsible organizations are determined as regular and nonregular respectively. The extensive and diverse repertoire reveals that Digital Bricolage is a long-term, effective and systematic form of collaboration between citizens and responsible organizations and Digital Bricolage Capabilities have the potential to expand and extend the responsible organizations, which could be considered a source of resilience against the collapse of organizational structure in disasters. The capabilities evidences that Digital Bricoleur is a handy man with innovative approach, and the profession and skills are important factors on Digital Bricolage capacity as well as priorities in needs and technical preparedness. Digital Bricoleur's sensitivity on vulnerabilities resulting in abounded and diverse stakeholders contributing to bricolage, become a self-governing organization empowered by the institutionalization and reliability efforts. Our study reveals the Digital Bricolage's potential for creating new capabilities systematically, is itself a dynamic capability.