Eğitici çizgi film destekli iş birlikli uygulamaların yazma kaygısı ve motivasyonuna etkisi
The effect of educational cartoon-supported cooperative learning practices on writing anxiety and motivation
- Tez No: 1011100
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ FERHAT ÖMEROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Türkçe eğitimi, Türkçe öğretimi, Yazma, Yazma becerisi, Yazma kaygısı, Yazım eğitimi, Çizgi film, İşbirliğine dayalı öğrenme, Turkish education, Turkish teaching, Hand kerchief, Writing skills, Writing anxiety, Spelling education, Animated film
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET Bu araştırmanın amacı, eğitici çizgi film destekli iş birlikli uygulamaların ortaokul 7. sınıf öğrencilerinin yazma kaygısı ve yazma motivasyonu üzerindeki etkisini belirlemektir. Karma yöntem yaklaşımıyla yürütülen araştırma, gömülü desen doğrultusunda yapılandırılmıştır. Nicel boyutta ön test–son test eşleştirilmiş kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılmış; nitel boyutta ise nicel sonuçları açıklamaya ve derinleştirmeye yönelik verilerden yararlanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, 2024-2025 eğitim-öğretim yılında Adıyaman il merkezinde Millî Eğitim Bakanlığına bağlı bir ortaokulda öğrenim gören 58 yedinci sınıf öğrencisi oluşturmuştur. Ön test sonuçlarına göre aralarında anlamlı fark bulunmayan iki sınıftan biri deney grubu (n=29), diğeri kontrol grubu (n=29) olarak belirlenmiştir. Toplam 12 hafta süren deneysel sürecin 7 haftasında deney grubunda eğitici çizgi film destekli iş birlikli yazma uygulamaları, kontrol grubunda ise Türkçe ders kitabındaki yazma etkinlikleri yürütülmüştür. Araştırmada nicel veriler Yazma Kaygısı Ölçeği ve Yazma Motivasyonu Ölçeği ile nitel veriler ise Yansıtıcı Günlük ve Açık Uçlu Soru Formu aracılığıyla toplanmıştır. Nicel veriler SPSS 27.0 programı kullanılarak analiz edilmiş; bağımsız örneklemler t testi, ilişkili örneklemler t testi, Mann-Whitney U testi ve Wilcoxon işaretli sıralar testi uygulanmıştır. Nitel veriler tematik analiz ve betimsel içerik analizi yoluyla çözümlenmiştir. Nicel sonuçlar, deney grubunda yazma motivasyonu puanlarının ön testte 43,66 iken son testte 51,86'ya yükseldiğini ve bu artışın istatistiksel olarak anlamlı, büyük düzeyde bir etkiye sahip olduğunu göstermiştir (d=1,230). Grupların son test puanları karşılaştırıldığında deney grubu lehine anlamlı ve güçlü bir fark belirlenmiştir (d=0,87). Yazma kaygısı açısından deney grubunda puanların 62,44'ten 49,45'e düştüğü ve anlamlı bir azalma gerçekleştiği görülmüştür. Yazma Kaygısı Ölçeği'nin Yazma Süreci, Kaçınma ve Yazma Hazzı alt boyutlarında deney grubu lehine anlamlı farklılıklar saptanmış; özellikle Yazma Süreci alt boyutunda çok büyük etki büyüklükleri elde edilmiştir (d=1,554; gruplar arası d=1,42). Kontrol grubunda ise yazma kaygısına ilişkin anlamlı bir değişim belirlenmemiştir. Nitel sonuçlar, nicel sonuçları desteklemiştir. Yansıtıcı günlüklerde öğrencilerin %97'sinin sürece etkin katılım gösterdiği, %98'inin ise yazmaya yönelik olumlu duygular ifade ettiği belirlenmiştir. Açık Uçlu Soru Formu sonuçları, öğrencilerin tamamının iş birlikli yazma uygulamalarını tercih ettiğini; uygulamaları büyük ölçüde eğlenceli (%75,9), kolay (%65,5) ve yararlı (%51,7) bulduğunu ortaya koymuştur. Sonuç olarak eğitici çizgi film destekli iş birlikli yazma uygulamalarının, Türkçe ders kitabındaki yazma etkinliklerine kıyasla öğrencilerin yazma motivasyonunu artırmada ve yazma kaygısını azaltmada daha etkili olduğu belirlenmiştir. Bu sonuç doğrultusunda Türkçe derslerinde görsel-işitsel materyallerin iş birlikli öğrenme ortamlarıyla bütünleştirilmesi ve benzer uygulamaların farklı sınıf düzeylerinde uygulanması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The purpose of this study was to determine the effect of educational cartoon-supported cooperative learning practices on the writing anxiety and writing motivation of seventh-grade middle school students. Conducted through a mixed-methods approach, the study was structured in accordance with an embedded design. In the quantitative dimension, a quasi-experimental design with a pretest–posttest matched control group was employed, while in the qualitative dimension, data were used to explain and deepen the quantitative results. The study group consisted of 58 seventh-grade students attending a middle school affiliated with the Ministry of National Education in the city center of Adıyaman during the 2024–2025 academic year. Based on the pretest results, two classes with no statistically significant difference between them were assigned as the experimental group (n=29) and the control group (n=29). During the 12-week experimental process, educational cartoon-supported cooperative writing practices were implemented in the experimental group for 7 weeks, while writing activities from the Turkish textbook were carried out in the control group. Quantitative data were collected through the Writing Anxiety Scale and the Writing Motivation Scale, whereas qualitative data were gathered through Reflective Journals and an Open-Ended Questionnaire. Quantitative data were analyzed using SPSS 27.0; independent samples t-test, paired samples t-test, Mann-Whitney U test, and Wilcoxon signed-rank test were applied. Qualitative data were analyzed through thematic analysis and descriptive content analysis. The quantitative results showed that the writing motivation scores of the experimental group increased from 43.66 in the pretest to 51.86 in the posttest, and this increase was statistically significant with a large effect size (d=1.230). When the posttest scores of the groups were compared, a significant and strong difference was found in favor of the experimental group (d=0.87). In terms of writing anxiety, the scores of the experimental group decreased from 62.44 to 49.45, indicating a significant reduction. Significant differences in favor of the experimental group were found in the Writing Process, Avoidance, and Writing Pleasure sub-dimensions of the Writing Anxiety Scale. Very large effect sizes were obtained particularly in the Writing Process sub-dimension (d=1.554; between-groups d=1.42). No significant change was found in the control group regarding writing anxiety. The qualitative results supported the quantitative results. Reflective journals showed that 97% of the students actively participated in the process and 98% expressed positive emotions toward writing. The results of the Open-Ended Questionnaire revealed that all students preferred cooperative writing practices and largely found the practices enjoyable (75.9%), easy (65.5%), and useful (51.7%). In conclusion, educational cartoon-supported cooperative writing practices were found to be more effective in increasing students' writing motivation and reducing their writing anxiety compared to the writing activities in the Turkish textbook. In line with this result, it is recommended that audiovisual materials be integrated with cooperative learning environments in Turkish lessons and that similar practices be implemented at different grade levels.