Android uygulamalarda temiz mimari tabanlı mimariyaklaşımların incelenmesi
An analysis of clean architecture-based architecturalaproaches in anrdoid applications
  1. Tez No: 1011155
  2. Yazar: YUSUF FURKAN YILMAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÇAĞRI ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Açık kaynaklı yazılım, Enerji performans analizi, Mimari yazılımlar, Mobil uygulama, Test performansı, Uygulama yazılımı, Open source software, Energy performance analysis, Architectural softwares, Mobile application, Test performance, Application software
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Android mimari örüntülerine ilişkin mevcut araştırmalar genellikle 2–3 örüntüyü performans veya kod kalitesi gibi tek bir boyutta karşılaştırmaktadır. Modül düzeyinde örüntü birleştirmeye yönelik deneysel doğrulama ve enerji tüketimi analizi ise literatürde sınırlı kalmaktadır.Bu çalışma, Clean Architecture temelli Jetpack Compose ekosisteminde altı mimari yapılandırmayı—Classic MVVM, Single-State MVVM, MVI, MVP, MVC ve modül bazında örüntü birleştiren Hibrit yaklaşımı— kontrollü benchmark senaryoları kullanarak performans kıyaslaması, bellek profilleme, statik kod analizi ve enerji tüketimi ölçümü boyutlarında değerlendirmektedir.Sonuçlar, evrensel olarak üstün bir mimarinin bulunmadığını ortaya koymaktadır: performans farkları senaryoya bağlı olarak %6,0 ile %195,5 arasında değişmektedir. Mimari etkinlik senaryoya göre belirgin farklılıklar sergilemektedir: MVI, UI-yoğun işlemlerde en verimli iken akış senaryolarında en yüksek enerji tüketimini göstermekte; MVC ise zıt bir örüntü sergilemektedir. Bellek açısından MVI en düşük başlangıç ayak izini (29,57 MB), Single-State MVVM ise en düşük bellek büyümesini sağlamıştır. Performans ile bakım kolaylığı arasında belirgin bir ödünleşim gözlemlenmiştir: MVP en yüksek performansı sunarken MVC'ye kıyasla 2,7 kat daha fazla teknik borç (4,6 saat) biriktirmiştir. Hibrit yaklaşım, en yüksek performans puanını (88,00) ve en düşük enerji tüketimini (60,54 mWh) elde etmiştir.Bu bulgular, tek bir mimariyi evrensel çözüm olarak önermek yerine senaryoya bağlı mimari seçimi desteklemektedir. Saf mimariler arasındaki %35,6'lık enerji farkı, 100 milyon kullanıcılı bir uygulamada günde yaklaşık 21.600 kWh tasarrufa karşılık gelmekte olup mimari kararların potansiyel çevresel etkisini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Existing research on Android architectural patterns typically compares 2–3 patterns along a single dimension such as performance or code quality. Empirical validation for module-level pattern combination and energy consumption analysis remains limited in the literature. This study evaluates six architectural configurations within the Jetpack Compose ecosystem built upon Clean Architecture principles—Classic MVVM, Single-State MVVM, MVI, MVP, MVC, and a Hybrid approach combining patterns at module boundaries—using controlled benchmark scenarios across performance benchmarking, memory profiling, static code analysis, and energy consumption measurement. Results demonstrate that no universally superior architecture exists: performance differences vary from 6.0% to 195.5% depending on the scenario. Architectural effectiveness exhibits significant scenariodependent variations: MVI achieves the highest efficiency in UI-intensive operations while showing the highest energy consumption in streaming scenarios; MVC exhibits the opposite pattern. In terms of memory, MVI provides the lowest initial footprint (29.57 MB), while Single-State MVVM achieves the lowest memory growth. A notable trade-off between performance and maintainability was observed: MVP delivers the highest performance while accumulating 2.7 times more technical debt (4.6 hours) compared to MVC. The Hybrid approach achieved the highest performance score (88.00) and the lowest energy consumption (60.54 mWh). These findings support scenario-based architectural selection rather than advocating a single architecture as a universal solution. The 35.6% energy efficiency gap among pure architectures translates to approximately 21,600 kWh in daily savings for a 100-million-user application, demonstrating the potential environmental impact of architectural decisions.