Muğla ili Kocagöl'de yaşayan Avrupa yılan balığının (Anguilla anguilla) yağ asidi kompozisyonlarının evre ve eşeye göre değişimi ve trofik özellikleri ile ilişkisi
The changes of fatty acid compositions of European eel (Anguilla anguilla) with stages and sexes, and its relation to trophic properties in Kocagöl Lake, Muğla, Türkiye
  1. Tez No: 1011175
  2. Yazar: KUZEY EYLİKSEVER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞÜKRAN YALÇIN ÖZDİLEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Anguilla anguilla, Deniz biyolojisi, Anguilla anguilla, Marine biology
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Avrupa yılan balığı (Anguilla anguilla L.), ekolojik ve ekonomik açıdan değerli, geniş bir dağılım alanı olan, semelpar, katadrom ve metamorfoz geçiren dünya çapında bilinen sadece tek üreme stoğu bulunan ve özellikle iç sularda insan baskısı nedeniyle nesli kritik olarak tehlikede olan bir balık türüdür. A. anguilla'nın başlıca elver, sarı ve gümüş evreleri, tatlı su formları olup gümüş evrede kazanılan bazı özellikler bu türlerin üremek için yaklaşık 6000 km yol kat etmelerine olanak tanır. Yağ asidi kompozisyonu bu uzun göç boyunca yeterli enerji kaynağını depo etmesi açısından önemlidir. Bu çalışmada Muğla Kocagöl bölgesinden yakalanan 20'si sarı, 11'i erkek ve 19'u dişi gümüş olmak üzere 50 adet Avrupa yılan balığının morfometrik özellikleri ve dokularındaki yağ asidi kompozisyonları ölçülmüş, eşey de dikkate alınarak gümüş dişi ve erkek evre bireylerin doku örneklerinde belirlenen yağ asidi kompozisyonunun sarı evredeki balıklardakinden farklılıkları irdelenmiştir. Çalışmada kullanılan sarı ve gümüş yılan balıklarının ortalama boy ve ağırlıkları sırasıyla 47.25±4.72cm, 187.08±70.88g ve 47.20±7.59cm, 228.34±12.8g olarak ölçülmüştür. Toplam doymuş yağ asitlerin sarı evrede gümüş evrelere göre yüksek olduğu, MUFA'ların Gümüş evrede sarı evreye göre yüksek olduğu ve bunlardan cis-9-Oleik Asit (C18:1-n9)'un bütün örnekler genelinde en yüksek oranda bulunan yağ asidi olduğu ve gümüş evrelerde sarı evreye göre yüksek olduğu bulunmuştur. Bununla beraber Linoleik asit (C18:2) gibi bazı yağ asitlerinin dişi gümüş bireylerde fazla olması bu yağ asitlerinin gonad gelişimi ile ilişkili olabileceği öne sürülmüştür.
Özet (Çeviri)
The European eel (Anguilla anguilla L.) is a catadromous and semelparous fish species that undergoes metamorphosis at different stages of its life. This species, which has been the subject of many studies, is valuable both ecologically and economically. However, it is a species at risk due to having only a single known population worldwide and the barriers it encounters during its migrations. In this study, the morphometric characteristics and fatty acid compositions of 50 European eels, consisting of 20 yellow eels, 11 silver males, and 19 silver females from the Kocagöl lake of Muğla, were measured, and the variations across stages and sexes were compared. The mean weight and length of the yellow and silver eels were measured as 187.08±70.88g, 47.25±4.72cm and 228.34±12.8g, 47.20±7.59cm, respectively. It was found that, with regard to fatty acids, SFA's were found to be higher in yellow eels, while the proportion of MUFAs (monounsaturated fatty acids) increased as the stages progressed, with cis-9-Oleic Acid (C18:1-n9) being the most abundant fatty acid across all samples, increasing with advancing stages, while certain fatty acids such as Linoleic acid (C18:2) has shown a sharp decrease in silver males, suggesting it could be linked to the sexual maturation of the male eel.