Schizochytrium sp. mikroalginin farklı enzimler kullanılarak hücre duvarının parçalanmasının yağ verimine ve kalitesine etkisi
The effect of cell wall disruption of Schizochytrium sp. microalgae applying different enzymes on lipid yield and quality
- Tez No: 1011176
- Danışmanlar: PROF. DR. ERTAN ERCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Alg florası, Mikrobiyal enzimler, Mikroyosun yağları, Su yosunu, Algae flora, Microbial enzymes, Microalgae oils
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, omega-3 yağ asidi açısından zengin bir mikroalg türü olan Schizochytrium sp. kullanılarak enzim destekli yağ ekstraksiyonu yöntemiyle yağ eldesinin optimize edilmesi amaçlanmıştır. Mikroalglerden elde edilen yağ yağ özellikle dokosaheksaenoik asit (DHA) bakımından değerli olup, nutrasötik ürünlerde ve biyodizel üretiminde önemli bir biyokütle kaynağıdır. Çalışmada, farklı enzim uygulamalarının ham yağ verimi ve yağ asidi kompozisyonu üzerindeki etkileri değerlendirilmiştir. Elde edilen sonuçlar, uygulanan enzim türüne bağlı olarak ham yağ veriminin ve yağ asidi profilinin anlamlı şekilde değiştiğini göstermiştir. Enzimatik ekstraksiyon, hücre duvarı yapısının parçalanmasını kolaylaştırarak yağ salınımı artırmış ve özellikle DHA gibi uzun zincirli çoklu doymamış yağ asitlerinin korunmasına katkı sağlamıştır. Yağ asidi kompozisyonu analizleri, Schizochytrium sp. yağının DHA açısından zengin yapısını doğrulamış ve bazı enzim uygulamalarının yağ kalitesini belirgin şekilde iyileştirdiğini ortaya koymuştur. Schizochytrium sp. mikroalginden elde edilen ham yağ verimi ve yağ asidi kompozisyonuna dayalı kalite indeksleri değerlendirilmiştir. Enzim desteğiyle yağ ekstraksiyonu uygulamaları, ham yağ verimi artırarak yağ salınımını kolaylaştırmış ve özellikle dokosaheksaenoik asit (DHA) bakımından zengin bir lipid fraksiyonunun elde edilmesi sağlamıştır. Yağ asidi kompozisyonuna bağlı olarak hesaplanan aterojenik indeks (AI) ve trombojenik indeks (TI) değerlerinin düşük, hipokolesterolemik/hiperkolesterolemik yağ asidi oranının (H/H) ise yüksek olduğu belirlenmiştir. Bu sonuçlar, elde edilen mikroalg yağının kardiyovasküler sağlık açısından olumlu bir lipid profiline sahip olduğunu ve nutrasötik kullanım potansiyelinin yüksek oluğunu göstermektedir. Sonuç olarak, enzim destekli yağ ekstraksiyonu yönteminin Schizochytrium sp. yağının ham yağ eldesi ve yağ asidi kalitesinin artırılmasında çevre dostu, güvenilir ve etkili bir yaklaşım olduğu belirlenmiştir. Bu çalışma, mikroalg bazlı yağ üretiminde sürdürülebilir ve yüksek katma değerli uygulamalar için önemli bir bilimsel temel sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the optimization of lipid extraction using an enzyme-assisted lipid extraction method was investigated by employing Schizochytrium sp., a microalgal species rich in omega-3 fatty acids. Microalgal lipids are particularly valuable due to its high content of docosahexaenoic acid (DHA) and represents an important biomass source for nutraceutical products and biodiesel production. The effects of different enzyme treatments on crude lipid yield and fatty acid composition were evaluated. The results demonstrated that crude lipid yield and fatty acid profile varied significantly depending on the type of enzyme applied. Enzymatic extraction facilitated the disruption of the cell wall structure, thereby enhancing lipid release and contributing to the preservation of long-chain polyunsaturated fatty acids, particularly DHA. Fatty acid composition analyses confirmed the DHA-rich nature of Schizochytrium sp. lipid and revealed that certain enzyme treatments markedly improved lipid quality. Quality indices based on crude lipid yield and fatty acid composition of the lipid obtained from Schizochytrium sp. were also evaluated. Enzyme-assisted lipid extraction enhanced crude lipid yield by facilitating lipid release and enabled the recovery of a lipid fraction particularly rich in docosahexaenoic acid (DHA). Based on fatty acid composition, the calculated atherogenic index (AI) and thrombogenic index (TI) values were found to be low, while the hypocholesterolemic/hypercholesterolemic fatty acid ratio (H/H) was high. These findings indicate that the obtained microalgal lipid possesses a favorable lipid profile in terms of cardiovascular health and has high potential for nutraceutical applications. In conclusion, the enzyme-assisted extraction method was identified as an environmentally friendly, reliable, and effective approach for improving crude lipid yield and fatty acid quality of Schizochytrium sp. lipid. This study provides an important scientific basis for sustainable and high value-added applications in microalgae-based lipid production.