Broiler rasyonlarına mikroalg ilavesinin performans, karkas özellikleri, bazı iç organ ağırlıkları, et kalitesi, göğüs eti antioksidan durumu ve et yağ asidi profili üzerine etkileri
Effects of microalgae supplementation in broiler diets on performance, carcass characteristics, some internal organ weights, meat quality, breast meat antioxidant status and meat fatty acid profile.
  1. Tez No: 950870
  2. Yazar: EBRAR FİLİZOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM KARADAĞOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Antioksidan Durumu, Broiler, Et Yağ Asidi Profili Mikroalg, Performans, Antioxidant Status, Broiler, Meat Fatty Acid Profile, Microalgae, Performance
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Amaç:Bu çalışmada, broiler rasyonlarına farklı dozlarda ilave edilen mikroalgin (Schizochytrium limacinum) broilerlerde performans, karkas özellikleri, bazı iç organ ağırlıkları, et kalitesi, göğüs eti antioksidan durumu ve et yağ asidi profili üzerine etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Metot:Tez çalışmasında, hayvan materyali olarak 192 adet 1 günlük yaşta Ross-308broilercivcivi kullanılmıştır. Deneme grupları, her biri 48 civcivden oluşan, bir kontrol ve üç deneme grubu olacak şekilde oluşturulmuş olup, her bir deneme grubu 12 hayvandan oluşan 4 alt gruba ayrılmıştır. Kontrol grubunurasyonlarına katkı maddesi ilave edilmezken, deneme gruplarının rasyonlarına sırasıyla; 0,25 g/kg, 0,50 g/kg ve 1g/kgmikroalgilavesi(Schizochytriumsp.)yapılmıştır.Çalışmada hayvanlar 0-21 günlük dönemde başlangıç yemi (%24 Ham protein (HP), 3000 kcal/kg metabolik enerji (ME)) ve 22-42 günlük dönemde ise bitirme yemi (%20 HP, 3200 kcal/kg ME) ile beslenmiştir. Tez çalışması 42 devam etmiş olup, çalışma boyunca hayvanlara yem ve su ad-libitum olarak sağlanmıştır. Bulgular: Genel olarak, deneme başlangıcı ve 2. hafta hariç, gruplar arasında CA bakımından gruplar arasında istatistiksel farklılıkoluşmamıştır (p>0,05). 2. haftada 1 g/kg mikroalg eklenen deneme grubunda en yüksek canlı ağırlık(CA)gözlemlenirken (p=0,01); 1. haftada en yüksek canlı ağırlık artışı (CAA) değeri yine 1 g/kg mikroalg grubunda tespit edilmiştir. (22,59 g, p=0,01). 0-42. günlerde artan mikroalg dozları, rakamsal olarak toplam canlı ağırlık artışı (TCAA) ve ortalama canlı ağırlık artışını (OCAA) artırmış, ancak kontrol ve deneme grupları arasında anlamsal farklılıklar gözlenmemiştir (p>0,05). 1. ve 4. haftalarda, mikroalgilavesi yapılan deneme gruplarında yem tüketimi (YT) açısından anlamlı artışlar oluşmuştur (p=0,001 ve p=0,011).Çalışmanın diğer haftalarındave çalışma boyunca ortalama tüketimi bakımından kontrol ve grupları arasında istatistiksel fark bulunmamıştır (p>0,05).Mikroalg ilavesi, yemden yaralanma oranı (YYO) üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etki göstermemiştir (p>0,05).Benzer sekildekesim ağırlığı, sıcak/soğuk karkas ağırlıkları ve randımanı, pişirme kaybı, kuru madde (KM), Ham kül (HK), pH15 ve pH24 parametreleri bakımından da istatistiksel olarak anlamsal farklılıklar oluşmamıştır (p>0,05).Karaciğer ağırlığınınmikroalg dozu arttıkça istatistiksel olarak anlamlı şekilde arttığı görülmüştür (p0,05); paraoksonaz (PON)ve Alesteraz seviyeleri mikroalg dozu arttıkça anlamlı olarak azalmıştır (p=0,0006 ve p=0,0027).Artan dozlarda Mikroalg ilavesi ette doymuş yağ asitleri (SFA) düzeyini azaltırken, doymamış yağ asitleri (USFA) düzeyini artmıştır.Özellikle 0,25 g/kg mikroalg grubunda omega-3 (ω-3) yağ asitlerinde anlamlı artış tespit edilmiştir (p=0,005). Kontrol ve deneme grubundaEikosapentaenoik Asit (EPA) seviyesi bakımından anlamsal farklılıklar oluşmuştur (p=0,001). Deneme rasyonlarında farklı dozlarda mikroalg ilavesi DHAdüzeyinin rakamsal olarak artışı istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır (p=0,071). ω-3/ω-6 bakımından ise 0,25 g/kg dozundamikroalg ilavesi yapılan deneme grubunda en yüksek seviyeye gözlemlenmiştir (p=0,001). Sonuç:Bu çalışma, mikroalgin(Schizochytriumlimacinum)broiler rasyonlarına özellikle 0,25–1 g/kg dozlarında ilavesinin, büyüme performansı, yem tüketimi, karaciğer gelişimi, oksidatif stres belirteçleri ve etin yağ asidi profili üzerinde olumlu etkiler sağlayabildiğini göstermiştir. Elde edilen veriler doğrultusunda, mikroalgin kanatlı rasyonlarında fonksiyonel katkı maddesi olarak kullanım potansiyeline sahip olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to determine the effects of microalgae (Schizochytrium sp.) added to broiler diets at different doses on performance, carcass characteristics, some internal organ weights, meat quality, breast meat antioxidant status and meat fatty acid profile in broilers. Material and Method: In the thesis study, 192 1-day-old Ross-308 broiler chicks were used as animal material. The experimental groups were formed as one control and three experimental groups, each consisting of 48 chicks, and each experimental group was divided into 4 subgroups consisting of 12 animals. While no additives were added to the rations of the control group, 0.25 g/kg, 0.50 g/kg and 1 g/kg microalgae (Schizochytrium sp.) were added to the rations of the experimental groups, respectively. In the study, the animals were fed with starter feed (24% HP, 3000 kcal/kg ME) in the 0-21 day period and finisher feed (20% HP, 3200 kcal/kg ME) in the 22-42 day period. The thesis study continued for 42 days and feed and water were provided to the animals ad-libitum throughout the study. Results: In general, except for the beginning of the trial and week 2, there were no statistically significant differences between the groups in terms of live weight (LW) (p>0.05). In week 2, the highest live weight was observed in the group supplemented with 1 g/kg microalgae (p=0.01); similarly, in week 1, the highest live weight gain (LWG) was also found in the 1 g/kg microalgae group (22.59 g, p=0.01). Although increasing doses of microalgae during days 0–42 numerically increased total live weight gain (TLWG) and average live weight gain (ALWG), no statistically significant differences were found between the control and experimental groups (p>0.05). In weeks 1 and 4, significant increases in feed intake (FI) were observed in the microalgae-supplemented groups (p=0.001 and p=0.011). In other weeks and in terms of average feed intake throughout the trial, there were no statistically significant differences between the control and experimental groups (p>0.05). Microalgae supplementation did not have a statistically significant effect on feed conversion ratio (FCR) (p>0.05). Similarly, no significant differences were observed in slaughter weight, hot/cold carcass weights, or dressing percentage, as well as in cooking loss, dry matter (DM), ash content (AC), pH15 and pH24 values (p>0.05). Liver weight increased significantly with higher microalgae doses (p0.05); however, paraoxonase (PON) and arylesterase levels decreased significantly with increasing microalgae doses (p=0.0006 and p=0.0027). Increasing doses of microalgae reduced saturated fatty acid (SFA) levels and increased unsaturated fatty acids (USFA) in meat. A significant increase in omega-3 (ω-3) fatty acids was particularly found in the 0.25 g/kg microalgae group (p=0.005). There were significant differences between the control and experimental groups in terms of eicosapentaenoic acid (EPA) levels (p=0.001). While different doses of microalgae supplementation resulted in a numerical increase in docosahexaenoic acid (DHA) levels, the difference was not statistically significant (p=0.071). The highest ω-3/ω-6 ratio was observed in the group supplemented with 0.25 g/kg microalgae (p=0.001). Conclusion: This study demonstrated that the inclusion of microalgae (Schizochytrium limacinum) in broiler diets, particularly at doses of 0.25–1 g/kg, can have beneficial effects on growth performance, feed intake, liver development, oxidative stress markers, and meat fatty acid profile. Based on the obtained data, it can be concluded that microalgae have the potential to be used as a functional feed additive in poultry nutrition.