The role of the microalga schizochytrium sp. in the development of a nutritionally enhanced functional cream
Besin değeri artırılmış fonksiyonel krema gelişiminde mikroalga schizochytrium SP.'nin rolü
  1. Tez No: 963413
  2. Yazar: ZAINAB MUATH KHALIL ALMALLAH
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN BOZKURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Schizochytrium sp, Fonksiyonel gıda, DHA, Krema, Optimizasyon, Yanıt yüzey metodolojisi, Schizochytrium sp, Functional food, DHA, Cream, Optimization, Response surface methodology
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
Schizochytrium sp., balık kaynaklı omega-3 yağ asitlerine sürdürülebilir ve etkili bir alternatif olarak değerlendirilen bir mikroalg türüdür. Bu çalışmada, Schizochytrium sp.'nin bisküvi dolgusu kreması üzerindeki etkisi incelenmiştir. Deneysel koşulların tasarlanması ve proses parametrelerinin optimize edilmesi için yanıt yüzeyi metodolojisi kullanılarak merkezi bileşik tasarım uygulanmıştır. Bağımsız değişkenler Schizochytrium sp. ( %1–5), karıştırma sıcaklığı (30–45°C) ve karıştırma süresi (10–20 dakika) olarak belirlenmiştir. Ölçülen yanıtlar arasında DHA, Omega-3, n6/n3 oranı, antioksidan aktiviteler (ABTS ve DPPH), toplam fenolik içerik, renk (b*), renk farkı (ΔE), viskozite, protein, kül ve duyusal özellikler yer almıştır. Optimum değerler Schizochytrium sp., karıştırma sıcaklığı ve karıştırma süresi için sırasıyla %3.37, 30°C ve 20 dakika olarak bulunmuştur. Bu optimum koşullarda; DHA içeriği %1.67, Omega-3 %1.79, n6/n3 oranı 2.28, ABTS 1.18 mg TE/g, DPPH %8.45, toplam fenolik içerik 0.352 mg GAE/g, b* değeri 21.99, renk farkı (ΔE) 9.82, viskozite 29,190 cP, protein %3.78, kül %1.25 ve duyusal genel kabul edilebilirlik puanı 6 olarak elde edilmiştir. Sonuçlar, Schizochytrium sp.'nin gıda formülasyonlarında fonksiyonel bir bileşen olarak kullanılabileceğini göstermiştir, ancak duyusal özelliklerin geliştirilmesi için ek iyileştirmelere ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Schizochytrium sp., a microalga represent a sustainable and effective alternative source to fish-derived omega-3. In this study, the effect of Schizochytrium sp. on biscuit filling cream was investigated. Central composite design of response surface methodology was implemented to design the experimental runs and optimize the process parameters. The independent variables were Schizochytrium sp. (1–5%), mixing temperature (30–45°C), and mixing time (10–20 minutes). The responses were DHA, Omega-3, n6/n3 ratio, antioxidant activities (ABTS and DPPH), total phenolic content, color (b*), ΔE, viscosity, protein, ash, and sensory properties. The optimum variables of Schizochytrium sp., mixing temperature, and mixing time were found to be 3.37%, 30 °C, and 20 minutes, respectively. At these optimized conditions, the responses were found to be DHA content of 1.67%, Omega-3 of 1.79%, n6/n3 ratio of 2.28, ABTS of 1.18 mg TE/g, DPPH of 8.45%, TPC of 0.352 mg GAE/g, b* value of 21.99, color difference (ΔE) of 9.82, viscosity of 29,190 cP, protein of 3.78%, ash of 1.25%, and a sensory overall acceptability score of 6. The results showed that Schizochytrium sp. can be used as a functional ingredient in food formulations, though further improvements are needed to enhance sensory properties.