Farklı polikistik over sendromu fenotiplerine sahip kadınlarda yardımla üreme yöntemleri tedavi sonuçlarının klinik ve embriyolojik sonuçlarının incelenmesi
Evaluation of clinical and embryological outcomes of assisted reproductive treatment in women with different polycystic ovary syndrome phenotypes
  1. Tez No: 1011213
  2. Yazar: ECEM TÜFEKÇİ GÜNEY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. IŞIL KASAPOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Canlı doğum, Fenotip, İn vitro fertilizasyon, Polikistik over sendromu, Yardımcı üreme teknikleri, Live birth, Phenotype, In vitro fertilization, Polycystic ovary syndrome, Assisted reproductive technologies
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Polikistik over sendromu (PKOS) tanılı infertil hastalarda PKOS fenotiplerinin (A, B, C ve D) yardımcı üreme teknikleri (YÜT) sonuçları üzerindeki etkisini değerlendirmek ve fenotipler arası farklılıkların klinik gebelik ve canlı doğum ile ilişkisini ortaya koymaktır. Gereç-Yöntem: Tek merkezli retrospektif kohort çalışmaya, PKOS tanısı ile IVF/ICSI tedavisi uygulanmış toplam 160 hasta dâhil edilmiştir. Hastalar Rotterdam kriterlerine göre dört fenotipe (Tip A, B, C, D) ayrılmıştır. Klinik-demografik özellikler, biyokimyasal parametreler, ultrasonografik bulgular, ovaryen stimülasyon yanıtı, embriyo transfer özellikleri ve gebelik sonuçları karşılaştırılmıştır. İstatistiksel analizlerde Monte Carlo permütasyonlu ki-kare testi, genelleştirilmiş tahmin denklemleri (GEE) ve multivaryant lojistik regresyon analizleri kullanılmıştır. Bulgular: Hasta düzeyinde kümülatif canlı doğum oranları fenotipler arasında anlamlı farklılık göstermemiştir (p=0,911). Benzer şekilde β-hCG pozitifliği (p=0,847), klinik gebelik (p=0,821), biyokimyasal gebelik (p=0,701), abortus (p=0,534) ve çoğul gebelik oranları (p=0,969) açısından da anlamlı fark izlenmemiştir. ET başına analizlerde, ham oranlarda biyokimyasal gebelik (p=0,746) ve abortus (p=0,418) açısından fark saptanmazken, GEE ile düzeltilmiş analizlerde her iki sonuç için fenotipler arasında anlamlı fark izlenmiştir (p(GEE)<0,001). Multivaryant analizlerde Tip D fenotipinin Tip A'ya kıyasla klinik gebelik olasılığını azalttığı gösterilmiştir (hasta düzeyi: aOR=0,32; %95 GA: 0,14–0,76; p=0,010; ET başına GEE: aOR=0,29; %95 GA: 0,10–0,83; p=0,021). Canlı doğum açısından fenotipler arasında bağımsız bir fark saptanmamıştır. Sonuç: PKOS fenotipleri arasında canlı doğum oranları açısından anlamlı fark saptanmamakla birlikte, Tip D fenotipinin klinik gebelik basamağında olumsuz etki gösterdiği bulunmuştur. Bu bulgular, PKOS'un heterojen yapısını ve fenotipik farklılıkların erken gebelik sonuçları üzerinde etkili olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: To evaluate the impact of polycystic ovary syndrome (PCOS) phenotypes (A, B, C, and D) on assisted reproductive technology (ART) outcomes in infertile women with PCOS and to assess the association between phenotypic differences, clinical pregnancy, and live birth rates. Materials and methods: This single-center retrospective cohort study included 160 infertile women diagnosed with PCOS who underwent IVF/ICSI treatment. Patients were classified into four phenotypes (A–D) according to the Rotterdam criteria. Clinical and demographic characteristics, biochemical and ultrasonographic parameters, ovarian stimulation response, embryo transfer characteristics, and pregnancy outcomes were compared among phenotypes. Statistical analyses were performed using Monte Carlo permutation chi-square tests, generalized estimating equations (GEE) to account for within-patient correlation, and multivariable logistic regression models. Results: At the patient level, cumulative live birth rates did not differ significantly among PCOS phenotypes (p = 0.911). Similarly, no significant inter-phenotypic differences were observed in β-hCG positivity (p = 0.847), clinical pregnancy (p = 0.821), biochemical pregnancy (p = 0.701), miscarriage (p = 0.534), or multiple pregnancy rates (p = 0.969). In per–embryo transfer (ET) analyses, crude comparisons showed no significant differences in biochemical pregnancy or miscarriage rates; however, after adjustment using GEE models, both outcomes differed significantly among phenotypes (p < 0.001). In multivariable analyses, phenotype D was independently associated with a lower likelihood of clinical pregnancy compared with phenotype A (adjusted OR = 0.32, 95% CI: 0.14–0.76). No independent association was identified between PCOS phenotype and live birth. Conclusion: Although PCOS phenotypes were not associated with live birth rates, phenotype D was negatively associated with clinical pregnancy, suggesting that phenotypic variation may primarily influence early pregnancy outcomes.