EVALUATING THE LEGAL, ECONOMIC, AND SHARIAH ISSUES AND CHALLENGES OF ISLAMIC BANKING IN CENTRAL ASIAN COUNTRIES
ORTA ASYA ÜLKELERİNDE İSLAMİ BANKACILIĞIN HUKUKİ, İKTİSADİ VE ŞER'İ MESELELERİNİN VE KARŞILAŞILAN ZORLUKLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ
- Tez No: 1011267
- Danışmanlar: PROF. DR. MONZER KAHF
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Bankacılık, Din, Hukuk, Banking, Religion, Law
- Anahtar Kelimeler: Yasal Konular, Ekonomik Endişeler, Şeriat Zorlukları, İslami Bankacılık, Ekonomik Kalkınma, Orta Asya Ülkeleri, Legal Issues, Economic Concerns, Shariah Challenges, Islamic Banking, Economic Development, Central Asian Countries
- Yıl: 2026
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Ekonomisi ve Finansı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Ekonomisi ve Finans Bilim Dalı
Özet
Mevcut küresel ekonomik sistemdeki son gelişmeler, finansın temelini oluşturmaktadır. İslam finansmanı da dahil olmak üzere ekonomik küreselleşmeye yönelik ortaya çıkan eğilimler, küresel finans sektörünün daha açık ve çeşitli hale gelmesini sağlayan çağdaş finans endüstrisini desteklemektedir. Son zamanlarda, İslami bankacılık ve finans endüstrisi, küresel ekonominin giderek daha önemli bir bileşeni olarak gelişmekte ve cazip hale gelmektedir. Günümüzde, dünya çapında yaklaşık seksen ülke İslami bankacılık ve finans faaliyetlerine başlamıştır, bu da İslami bankacılık ve finansın hem İslami hem de İslami olmayan ülkelerde kabul gördüğü anlamına gelmektedir. Bu çalışma, Orta Asya ülkelerinde İslami bankacılık ve finansın büyümesini engelleyen yasal zorluklarla ilgili karmaşık ve birbiriyle bağlantılı konuları değerlendirmek ve Orta Asya ülkelerinin İslami bankacılık sistemini uygularken karşılaştıkları ekonomik sorunları ve zorlukları değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Ayrıca, Orta Asya ülkelerinde İslami bankacılığın uygulanması sırasında ortaya çıkan Şeriat ile ilgili sorunları ve zorlukları da incelemek amaçlanmıştır. Bu çalışma, seçilmiş Orta Asya ülkelerinde (Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Özebistan) hukuki zorlukları, ekonomik endişeleri ve Şeriat konularını ve zorluklarını incelemek için nitel yöntemi kullanmıştır. Çalışma, Orta Asya ülkelerinin yasal sorunları, ekonomik bağlamı ve şeriat zorluklarını dikkate alarak İslami bankacılığın farklı boyutlarına ilişkin verileri toplamak için görüşme ve belge yöntemini kullanmıştır. Araştırma için kullanılan veri analizi yöntemi tematik ve betimsel analizdir. Çalışmanın bulguları, Kazakistan'ın yasal ve düzenleyici önlemlerin ve AIFC'nin uygulanmasına yönelik bir çaba gösterdiğini, ancak hiçbir ülkenin sektördeki potansiyel yasal sorunları ve zorlukları çözebilecek özel kanunların çıkarılması, yasa değişiklikleri ve özel bir şeriat mahkemesinin kurulmasını içeren etkili yasal stratejiler uygulamadığını ortaya koymaktadır. Benzer şekilde, Orta Asya ülkeleri, bölgede ayrı bir İslami bankacılık kanununun gelişmesine yol açabilecek yeni kanunların yürürlüğe girmesini sağlayacak herhangi bir tasarıyı henüz kabul etmemiştir. Bulgular ayrıca, bölgedeki Şeriat yönetimi ve düzenleyici çerçevelerin, bu ülkelerde yeterli Şeriat yönetimi kurmak için gerekli hizmetleri ve kuralları henüz göstermediğini ortaya koymaktadır. Ek olarak, veriler, bölgedeki merkez bankaları tarafından bankalar için Şeriat komitelerinin kurulması, Şeriat uyumu, Şeriat tutarlılığı ve Şeriat yönetimi çerçevesinin oluşturulması gerektiğini ortaya koymaktadır. Özellikle, bölgenin İslami bankacılık ve finans sektöründe hala tamamlamakta tereddüt ettiği ekonomik ve Şeriat ile ilgili konularda. Bu nedenle, çalışma, bölgede İslami bankacılık faaliyetlerinin başarılı bir şekilde geliştirilmesi için uygulanması gereken bazı öneriler sunmaktadır. Çalışma ayrıca, yakın gelecekte yapılacak çalışmaların, yasal ve düzenleyici konular, ekonomik konular ve İslami bankacılığın karşı karşıya olduğu şeriat zorluklarına ayrı ayrı odaklanması gerektiğini önermektedir.
Özet (Çeviri)
The recent development in the current global economic system has the foundation of finance, where the emerging trends towards economic globalisation including Islamic finance support the cause of contemporary financial industry making the global financial sector becoming more open and diverse globally. Recently, the Islamic banking and finance industry is prosperous and attractive in a progressively imperative component of the economy of the globe. Contemporarily, nearly eighty countries around the world have started to operate Islamic banking and finance, which means that Islamic banking and finance have been accepted in both Islamic and non-Islamic countries. The current study aims to evaluate the complex and interconnected issues related to the legal challenges preventing the growth of Islamic banking and finance in Central Asian nations; and to assess the economic concerns and challenges that Central Asian nations faced when implementing Islamic banking system. To also investigate the issues and challenges pertaining to Shariah that arose when implementing Islamic banking in Central Asian nations. The study utilised the qualitative method to explore the legal challenges, assess the economic concerns, and Shariah issues and challenges in selected CA countries (Kazakhstan, Kyrgyzstan, Tajikistan and Uzbekistan) . The study used interviews and document method to gather the data on the different dimensions of Islamic banking considering the legal issues, economic context, and Shariah challenges of the Central Asian countries. The method of data analysis employed for the research is thematic and descriptive analysis. The findings of the study reveal that although Kazakhstan indicates an effort towards the implementation of legal and regulatory measures and AIFC, none of the countries implements effective legal strategies that include the promulgation of specific acts, law amendments, and the establishment of a special Shariah court that could settle potential legal issues and challenges in the industry. Similarly, Central Asian countries are still yet to pass any of the bills, and the enactment of new laws that could open the way for a separate Islamic banking act to flourish in the region. The findings further demonstrate that the region's Shariah governance and regulatory frameworks have not yet demonstrated the necessary services and rules to establish sufficient Shariah governance in these nations. Additionally, the data further reveal the need for the establishment of Shariah committees for banks; Shariah compliance, Shariah consistency, and Shariah governance framework by Central banks in the region especially on economic and Shariah-related issues that the region is still hesitant to complete in the Islamic banking and finance sector. Thus, the study provides some recommendations that should be employed for successful development of Islamic banking operation in the region. The study further suggested that the areas of study in the near future should focus on legal and regulatory issues, economic issues, and Shariah challenges facing Islamic Banking separately.