20 numaralı Konya Şer'iye Sicili (1085-1086 / 1674-1675) değerlendirme ve transkripsiyon
Konya Sharia Registry no. 20 (1085 – 1086 / 1674 – 1675) evaluation and transcription
  1. Tez No: 923880
  2. Yazar: SIDIKA ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAYRAM ÜREKLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Konya, Shari Register, Kadi, Social, Economic, Legal, Political
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeniçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 639
Özet
Osmanlı mahkemelerinde verilen kararların ve kayıtların tutulduğu defterlere şer'iye sicili denir. Kadı sicili, kadı divanı şeklinde ifade edilen bu defterler, kadı ya da naibi tarafından yazılmış ve çeşitli belgeleri içermiştir. Şer'iye sicilleri, kadıların kayda aldığı hüccet, ma'ruz, mürasele, berat, ferman gibi belgelerden oluşan ve iktisadi, sosyal, hukuki kısımları ele alarak döneme dair önemli bilgiler veren birinci elden kaynak niteliği taşımaktadır. Siciller, sadece yargılamalara dair kararları değil, aynı zamanda dönemin toplumsal yapısını ve ekonomik faaliyetlerini de yansıtan belgelerdir. Bu nedenle kısıtlı imkânların olduğu dönemde yazılı kayıtlarla olayların aydınlatılmasında önemli bir rol oynamaktadır. Şeri mahkemeler insanların haklarını aramada bir köprü görevi görmüştür. 337 sayfa ve 792 belgeden oluşan 20 Numaralı Konya Şer'iye Sicili, 1085-1086 (1674-1675) yıllarını kapsamaktadır. Bu belgelerin içeriği dönemin sosyal, iktisadi, hukuki ve idari hayatına dair çeşitli belgeleri içermektedir. Sicilde yer alan belgeler, vali, naip ve vasi tayinleri, gasp, darp, içki, hırsızlık, sahtekâlık, ölüm keşfi, talâk, namzed, muhala'â, mülk satışı, borç, vergi ve vakıf davalarını kapsamaktadır. Bu çalışmalar, sadece o dönemin hukuki süreçlerini yansıtmakla kalmamakta ve aynı zamanda toplumun gündelik yaşamı, ticaret, dini meseleler ve yönetimle ilgili detaylı bir bakış açısı da sunmaktadır. Bu bağlamda, 20 Numaralı Konya Şer'iye Sicili'nin ayrıntılı bir şekilde değerlendirilmesi ve transkripsiyonunun yapılmasıyla, dönemin sosyal yapısı, iktisadi durumu, hukuki süreçleri ve idari yönetimi hakkında derinlemesine bilgi edinilmesi amaçlanmaktadır. Bu tür siciller, Osmanlı toplumu hakkında kapsamlı bir anlayış geliştirilmesine katkı sağlamaktadır. Anahtar Kelime: Konya, Şer'iye Sicili, Kadı, Sosyal, İktisadi, Hukuki, Siyasi
Özet (Çeviri)
The books where the decisions and records given in the Ottoman courts were kept are called the sharia registers. These books, referred to as the kadi register or the kadi divan, were written by the kadi or his deputy and contained various documents. The sharia registers are primary sources consisting of documents such as huccet, ma'ruz, mürasele, berat, ferman recorded by the kadis and provide important information about the period by addressing the economic, social and legal aspects. The registers are documents that reflect not only the decisions regarding the trials but also the social structure and economic activities of the period. For this reason, they play an important role in shedding light on events with written records during a period when there were limited resources. The sharia courts served as a bridge for people to seek their rights. The Konya Sharia Register No. 20, consisting of 337 pages and 792 documents, covers the years 1085-1086 (1674-1675). The content of these documents includes various documents regarding the social, economic, legal and administrative life of the period. The documents included in the registry include governor, viceroy, guardian appointments, extortion, assault, alcohol, theft, fraud, discovery of death, divorce, acquittal, muhalal, property sales, debt, tax and foundation cases. These studies not only reflect the legal processes of that period but also provide a detailed perspective on the daily life of the society, trade, religious issues and administration. In this context, it is aimed to obtain in-depth information about the social structure, economic situation, legal processes and administrative administration of the period by evaluating and transcribing the Konya Sharia Registry No. 20 in detail. Such records contribute to the development of a comprehensive understanding of Ottoman society.