Tarımsal kooperatiflerde muhasebe uygulamaları: Özellikli muhasebe işlemleri
Accounting practices i̇n agricultural cooperatives: Specific accounting procedures
- Tez No: 1011271
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FERHAT BİTLİSLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kooperatifler, Muhasebe uygulamaları, Tarım kooperatifleri, Cooperatives, Accountin applications, Agricultural cooperatives
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Muhasebe ve Finansman Ana Bilim Dalı
Özet
Kooperatifler, bireylerin ekonomik menfaatlerini korumak ve özellikle meslek ve geçimleri ile ilgili ihtiyaçlarını gidermek maksadıyla karşılıklı yardım prensibine dayalı olarak kurulan ve özellikle tarımsal sektörde daha aktif bir şekilde faaliyetlerini sürdüren vatandaş ve işletmelere kaynak sağlayan birlikteliklerdir. Kooperatifler bu kaynaklar vasıtasıyla sosyal ve ekonomik anlamda bireylerin ve toplumların topyekûn kalkınmasını sağlarlar.Bu çalışma kapsamında birinci bölümde kooperatifçilik ile ilgili genel kavramlara, kooperatiflerin tarihsel gelişimine, ilkelerine, özelliklerine, faydalarına, organlarına ve türlerine yer verilirken ikinci bölümde ise; finansman kavramına, finansmanın özelliklerine, tarımda finansman ihtiyacına, kooperatiflerin finansman kaynaklarına ve kooperatiflerde uygulanan muhasebenin teorik kısmına yer verilmiştir. Son bölümde ise tarımsal kooperatiflerde günlük en çok yapılan iş ve işlemler ile ilgili muhasebe uygulamalarına yer verilmiştir.Bu çalışmanın temel amacı, tarımsal kooperatiflerde uygulanan muhasebe sistemini incelemek, kooperatiflerin faaliyetlerinden kaynaklanan özellikli muhasebe işlemlerini ortaya koymak ve bu işlemlerin muhasebeleştirilme süreçlerini uygulama örnekleri üzerinden değerlendirmektir. Literatür taraması yaptığımızda tarımsal kooperatifler ile ilgili birçok çalışma olmasına rağmen kooperatiflerde yapılan günlük işlemler ile ilgili muhasebe uygulamalarına yer veren çalışma sayısı yok denecek kadar azdır. Literatüre yapacağı en büyük katkı ve çalışmayı diğer çalışmalardan farklı kılan nokta ise bu örnek muhasebe uygulamalarıdır.
Özet (Çeviri)
Cooperatives are associations founded on the principle of mutual aid to protect the economic interests of individuals and meet their professional and livelihood needs. They provide resources to citizens and businesses, particularly those actively operating in the agricultural sector. Through these resources, cooperatives ensure the overall social and economic development of individuals and societies. The first section of this study covers general concepts related to cooperatives, their historical development, principles, characteristics, benefits, bodies, and types. The second section covers the concept of financing, the characteristics of financing, the need for financing in agriculture, and the financing sources of cooperatives. The final section covers accounting practices related to the most common daily tasks and transactions in agricultural cooperatives. The main objective of this study is to examine the accounting system applied in agricultural cooperatives, to identify the specific accounting transactions arising from the activities of these cooperatives, and to evaluate the accounting processes of these transactions through practical examples.A review of the literature reveals that although there are many studies on agricultural cooperatives, there are very few that address the accounting practices related to their daily operations. The most significant contribution of this study to the literature, and the aspect that distinguishes it from others, is the inclusion of these practical accounting examples.