AI applications in sustainable project managementa bibliometric analysis of trends, challenges, andopportunities
Sürdürülebilir proje yönetiminde yapay zeka uygulamaları: Eğilimler, zorluklar ve fırsatlar üzerine bibliyometrik bir analiz
- Tez No: 1011289
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DÜRDANE YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Bibliyometrik çözümleme, Web of Science, Yapay Zeka Endeksi, Bibliometric analysis, Web of Science, Artificial Intelligence Index
- Yıl: 2026
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Beykoz Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Yapay zekanın (YZ) proje yönetimi uygulamalarına giderek daha fazla entegre olmasına rağmen, sürdürülebilir proje yönetimindeki YZ uygulamalarının entelektüel yapısı ve tematik gelişimi hâlâ yeterince haritalandırılmamıştır. Bu çalışma, 2015 ile 2025 arasındaki dönemi kapsayan ve Scopus (N = 10.298) ile Web of Science (N = 2.000) adlı iki büyük veri tabanından elde edilen hakemli literatürün sistematik bir bibliyometrik analizi yoluyla bu boşluğu ele almaktadır. Metodoloji, Biblioshiny ve VOSviewer aracılığıyla yürütülen tanımlayıcı performans analizi, lojistik yaşam döngüsü büyüme modellemesi ve anahtar kelime eş-görünümü, ortak yazarlık ve bibliyografik bağlantı dahil olmak üzere ağ görselleştirme tekniklerini birleştirmiştir. Literatürün genişleyen sınırlarını ve yüksek etkili konsolide çekirdeğini bağımsız olarak yakalamak için çift veri tabanı stratejisi benimsenmiştir. Önemli bulgular, hızlanan ancak dengesiz bir büyüme eğilimi gösteren bir alan ortaya koymaktadır. Scopus veri kümesi, yaklaşık %40'luk bir yıllık büyüme oranı sergilemekte ve yayın sayısının zirveye ulaşacağı yılın 2030 civarında olacağı öngörülmektedir (K = 102.980; R² = 0,986); bu da, olgunlaşma öncesi bir genişleme aşamasını teyit etmektedir. Buna karşılık, Web of Science külliyatı, 2.000 belgeye yaklaşan doygunluk ve 2024 yılındaki zirve ile bir konsolidasyona işaret etmektedir (R² = 0,720). Tematik olarak, her iki veritabanı da yapay zeka, sürdürülebilir kalkınma hedefleri (SDG'ler) ve proje yönetimi gibi merkezi kavramsal dayanaklar üzerinde istikrarlı bir çekirdekte birleşmektedir. Bununla birlikte, sürdürülebilirlik boyutları arasında önemli bir dengesizlik devam etmektedir — çevresel ve ekonomik sonuçlar iyi temsil edilirken, sosyal sürdürülebilirlik büyük ölçüde yeterince araştırılmamıştır. Coğrafi olarak, ABD, Çin, Hindistan ve Birleşik Krallık bilgi üretimini domine etmektedir, ancak işbirliğinin etkisi yayın hacminden farklılık göstermektedir. Bulgular ayrıca, yapay zekanın bütünsel bir sürdürülebilirlik aracı olmaktan ziyade ağırlıklı olarak operasyonel verimlilik aracı olarak uygulandığını ortaya koyarak, sürdürülebilirlik niyeti ile uygulama pratiği arasındaki uçurumu ortaya çıkarmaktadır. Bu çalışma, Sürdürülebilir Proje Yönetimi teorisi, Üçlü Sonuç yaklaşımı ve Kurumsal Teoriye ampirik bir temel sağlarken, yapay zeka kullanımını uzun vadeli sürdürülebilirlik hedefleriyle uyumlu hale getirmek isteyen araştırmacılar, uygulamacılar ve politika yapıcılar için eyleme geçirilebilir öneriler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Despite the growing integration of artificial intelligence (AI) into project management practice, the intellectual structure and thematic evolution of AI applications in sustainable project management remain insufficiently mapped. This study addresses that gap through a systematic bibliometric analysis of peer-reviewed literature retrieved from two major databases — Scopus (N = 10,298) and Web of Science (N = 2,000) — spanning the period 2015 to 2025. The methodology combined descriptive performance analysis, logistic life cycle growth modelling, and network visualisation techniques — including keyword co-occurrence, co-authorship, and bibliographic coupling — executed through Biblioshiny and VOSviewer. A dual-database strategy was adopted to capture both the expanding frontier of the literature and its high-impact consolidated core independently. Key findings reveal a field in accelerated but uneven growth. The Scopus corpus exhibits an annual growth rate of approximately 40%, with a projected publication peak around 2030 (K = 102,980; R² = 0.986), confirming a pre-maturity expansion phase. The Web of Science corpus, by contrast, indicates consolidation, with saturation approaching 2,000 documents and a peak year of 2024 (R² = 0.720). Thematically, both databases converge on a stable core of artificial intelligence, sustainable development goals (SDGs), and project management as central conceptual anchors. However, a significant imbalance persists across sustainability dimensions — environmental and economic outcomes are well represented, while social sustainability remains largely underexplored. Geographically, the United States, China, India, and the United Kingdom dominate knowledge production, though collaborative influence diverges from publication volume. The findings further reveal that AI has been applied predominantly as an operational efficiency tool rather than a holistic sustainability enabler, exposing a gap between sustainability intent and implementation practice. The study contributes empirical grounding to Sustainable Project Management theory, Triple Bottom Line discourse, and Institutional Theory, while offering actionable implications for researchers, practitioners, and policymakers seeking to align AI adoption with long-term sustainability objectives.