İşletme kirası
Lease of enterpri̇se
  1. Tez No: 1011312
  2. Yazar: AYŞE AKTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Kira, Kira sözleşmesi, Türk Borçlar Kanunu, Ürün kira sözleşmesi, Rent, Lease agrement, Turkish Code of Obligations, Ususfructary lease agreement
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
Özet
Günümüzde ekonomik hayatın gelişimi ile birlikte, işletmelerin sadece maddî malvarlığı olarak değil, aynı zamanda gayrî maddi malvarlığı ile birlikte organizasyon olarak kabulü ile ürün kirasına konu edilmesi çalışmamızda kapsamlı olarak incelenmiştir. İşletmelerin ürün kirasına konu edilmesi bakımından ise işletmenin türü farklılık arz etmemektedir. Çalışmamızın konusunu işletmelerin kiraya verilmesi oluşturduğundan, öncelikle işletme türleri, ticarî işletme ve esnaf işletmesinin farklılıkları ve unsurları ile diğer işletme türlerinden bahsedilmiş; işletme kirası sözleşmeleri, ticarî işletmelerin ürün kirasına konu edilmesi ekseni etrafından incelenmeye çalışılmıştır. Çalışmamız dört bölümden oluşmakta olup, ilk bölümde işletmenin tanımı, unsurları, ticari işletme ve esnaf işletmesi, diğer işletme türleri incelenmiş; ürün kavramı, ürün kirası sözleşmeleri genel olarak ele alınmış; ikinci bölümde ise, işletme kirası sözleşmesinin tanımı, unsurları, hukuki niteliği ve şekli, benzer hukuki ilişkilerden farkı ve karşılaştırmalı hukukta işletme kirası sözleşmesinin durumu anlatılmaya çalışılmıştır. Ayrıca, işletme kirası sözleşmesine hangi hükümlerin uygulanacağı sorunsalı, işletme kirası sözleşmesinde tarafların hakları ve borçları incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise, işletme kirası sözleşmesinin sona erme sebepleri incelenmiş; dördüncü ve son bölümde, işletme kirası sözleşmesinin sona ermesinin sonuçları anlatılmıştır. Çalışmamızda, işletme kirası sözleşmelerinde işletme yükümlülüğü, işletmelerin ürün kirası sözleşmesine konu edilmesi, işletme kirasına dair sözleşmelerin sona ermesi ve sözleşmenin sona ermesinin sonuçları, mevzuat ve güncel yargı kararları ışığında incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
With the development of economic life in contemporary society, businesses are now regarded not merely as material assets but as organized entities comprising both tangible and intangible assets. Accordingly, the subjecting of businesses to usufructuary lease (usufruct) is examined comprehensively in this study. With respect to the establishment of a usufruct over a business, the type of business does not constitute a distinguishing factor. Since the subject matter of this study is the leasing of businesses, the types of businesses, the distinctions and elements of commercial enterprises and artisan enterprises, as well as other types of businesses, are first addressed. Subsequently, lease of business enterprise agreements are examined within the framework of subjecting commercial enterprises to usufruct. This study consists of four chapters. In the first chapter, the definition and elements of a business, commercial enterprises and artisan enterprises, and other types of businesses are examined. In addition, the concept of fruits, usufruct, and lease agreements are discussed in general terms; the second chapter, the definition, elements, legal nature, and form of the lease of a business enterprise agreement, its differences from similar legal relationships, and its treatment in comparative law are analyzed. The issue of which legal provisions are applicable to such agreements, as well as the rights and obligations of the parties, is also examined. The third chapter analyzes the grounds for termination of lease of business enterprise agreements, while the fourth and final chapter examines the legal consequences arising from the termination of such agreements. In this study, the obligation to operate the business under lease of business enterprise agreements, the establishment of usufruct over businesses, the termination of agreements relating to the lease of businesses, and the legal consequences thereof are examined in the light of statutory provisions and current judicial decisions.