Hekimlerin sessiz istifa tutumları ile işten ayrılma niyeti arasındaki ilişkinin belirlenmesi: Sivas ili örneği
Determination of the relationship between physicians quiet quitting attitudes and their intention to leave: The case of Sivas province
- Tez No: 1011326
- Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE ULUSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
- Anahtar Kelimeler: Sessiz İstifa Tutumu, İşten Ayrılma Niyeti, Sağlık Sektörü, Hekim, Sessiz istifa, Quiet Quitting, Intention to Leave, Healthcare Sector, Physician, Inner resignation
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Hekimlik mesleği yüksek sorumluluk düzeyi, yoğun stres, sürekli ve bazen de riskli kararları verme zorunluluğu ve güçlü etik yükümlülükler nedeniyle sessiz istifa eğilimi ve işten ayrılma niyeti açısından riskli meslek grupları arasında yer almaktadır. Bu araştırma, Sivas ili örneğinde hekimlerin sessiz istifa tutumları ile işten ayrılma niyeti arasındaki ilişkinin belirlenmesi amacıyla tanımlayıcı kesitsel olarak yapılmıştır. Araştırmanın evrenini 1 Temmuz 2024-30 Ekim 2024 tarihleri arasında Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesi, Sivas Numune Hastanesi ve Sivas Devlet Hastanesi'nde görev yapan hekimler oluşturmuştur. Araştırmanın evrenini ise araştırmaya katılmayı gönüllü olarak kabul eden 296 hekim oluşturmuştur. Araştırmada veri toplama araçları olarak Kişisel Bilgi Formu, Sessiz İstifa Tutum Ölçeği ve İşten Ayrılma Niyeti Ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS 22 istatistik paket programı ile analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda Sessiz İstifa Tutum Ölçeği toplam puan ortalamasının X̄=2,97, İşten Ayrılma Niyeti Ölçeği toplam puan ortalamasının X̄=2,54 olduğu bulunmuştur. Cinsiyet ve çalışılan birim değişkenlerinin sessiz istifa tutumu ve işten ayrılma niyetine etkili olmadığı, buna karşın yaş, meslekteki süre, unvan, nöbet tutma durumu, haftalık çalışma süresi, çalışılan kurum değişkenlerinin sessiz istifa tutumu ve işten ayrılma niyetini etkilediği belirlenmiştir. Araştırmada ayrıca kişisel düşünce, mobbing algısı ve sessiz istifa toplamı ile işten ayrılma niyeti arasında pozitif yönlü, olumlu tutum ile işten ayrılma niyeti arasında negatif yönlü ve zayıf düzeyde bir ilişki bulunmuş, sessiz istifa tutumunun işten ayrılma niyetini anlamlı bir şekilde yordamakta olduğu saptanmıştır. Sonuç olarak hekimlerin sessiz istifa düzeyinin ortanın üzerinde (x̄=2,97), işten ayrılma niyetinin ise orta (x̄=2,54) düzeyde olduğu; sessiz istifa tutumu ve işten ayrılma niyeti arasında pozitif yönlü güçlü düzeyde (r=,813; p<0,05) ilişki olduğu bulunmuştur. 21–30 yaş aralığında bulunan, mesleki deneyimi 1–5 yıl arasında olan, unvanı asistan veya pratisyen hekim olan, nöbet tutan ve haftalık çalışma süresi 54 saat ve üzeri olan hekimlerin sessiz istifa tutumları ile işten ayrılma niyeti düzeylerinin, diğer gruplara kıyasla istatistiksel olarak anlamlı biçimde daha yüksek olduğu saptanmıştır. Çalışmanın sonunda elde edilen bulgular doğrultusunda öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Physicians are considered among high-risk occupational groups in terms of quiet quitting tendencies and turnover intention due to its high level of responsibility, intense stress, the necessity of making continuous and sometimes risky decisions, and strong ethical obligations. This study was conducted as a descriptive cross-sectional research to determine the relationship between physicians' quiet quitting attitudes and their intention to leave in the case of Sivas province. The population of the study consisted of physicians working at Sivas Cumhuriyet University Health Services Practice and Research Hospital, Sivas Numune Hospital, and Sivas Devlet Hospital between July 1, 2024, and October 30, 2024. The sample of the study comprised 296 physicians who voluntarily agreed to participate. Data were collected using a Personal Information Form, the Quiet Quitting Attitude Scale, and the Intention to Leave Scale. The obtained data were analyzed using the SPSS Version 22statistical software package. In the study, the mean total score of the Quiet Quitting Attitude Scale was found to be X̄ = 2.97, while the mean total score of the Turnover Intention Scalewas X̄ = 2.54. It was determined that gender and the working unit did not have a significant effect on quiet quitting attitudes and turnover intention, whereas age, years of professional experience, professional title, shift work, weekly working hours, and the institution of employment significantly influenced both quiet quitting attitudes and turnover intention. Additionally, a positive relationship was found between personal perception, perceived mobbing, total quiet quitting score, and turnover intention; a negative and weak relationship was identified between positive attitude and turnover intention. Furthermore, it was determined that quiet quitting attitude significantly predicted turnover intention. In conclusion, physicians' quiet quitting levels were found to be above moderate (X̄ = 2.97), while their turnover intention levels were at a moderate level (X̄ = 2.54). A strong, positive, and statistically significant relationship was identified between quiet quitting attitudes and turnover intention (r = .813; p < 0.05). It was also found that physicians aged 21–30, with 1–5 years of work experience, holding the title of assistant or general practitioner, working on shifts and working 54 hours or more per week had significantly higher levels of quiet quitting attitudes and turnover intention compared to other groups. Based on the findings obtained at the end of the study, several recommendations were proposed.