Cerrahi menopoz ve doğal menopoz tanılı hastalarda serum endokan ve beyin kaynaklı nörotrofik faktör (BDNF) seviyelerinin karşılaştırılması
Comparison of serum endocan and brain-derived neurotrophic factor (BDNF) levels in patients with surgical and natural menopause
- Tez No: 1011339
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BERRİN GÖKTUĞ KADIOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Beyin kaynaklı nörotrofik faktör, Endokan, Menopoz, Postmenopoz, Endocan, Menopause, Postmenopause
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Erzurum Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, cerrahi ve doğal menopoz tanılı kadınlarda, nörobilişsel hastalıklar için potansiyel bir belirteç olan Beyin Kaynaklı Nörotrofik Faktör (BDNF) ile kardiyovasküler risk belirteci olan endokan düzeyleri karşılaştırıldı. Ayrıca Menopoz Semptomlarını Değerlendirme Ölçeği (MSDÖ) ve Menopoza Özgü Yaşam Kalitesi Ölçeği (MÖYKÖ) ölçekleri üzerinden menopoz semptomları, kemik mineral dansitometre (BMD) sonuçları üzerinden ise kemik mineral yoğunluğu parametreleri gruplar arasında karşılaştırıldı. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif kesitsel çalışmaya Erzurum Şehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'ne başvuran 45–52 yaş aralığındaki menopoz tanılı 104 katılımcı dahil edildi. İki grup oluşturuldu: Cerrahi menopoz grubu (n=59), Doğal menopoz grubu (n=45). Katılımcılardan alınan kan örneklerinde serum BDNF ve endokan düzeyleri, menopozal hormon profili, temel biyokimyasal ve hematolojik parametreler çalışılarak sonuçlar kaydedildi. Yüzyüze görüşme yöntemi ile uygulanan MSDÖ ve MÖYKÖ anketleri puanları kaydedildi. Ayrıca hastaların BMD ölçümlerindeki t ve z skorları kayıt altına alındı. Uygun istatistiksel analizler kullanılarak sonuçlar gruplar arasında karşılaştırıldı. Bulgular: Cerrahi menopoz grubunda serum BDNF düzeyleri doğal menopoz grubuna göre daha düşük bulundu (p=0.038). Cerrahi menopoz grubunda serum endokan (ESM-1) düzeyleri doğal menopoz grubuna göre daha yüksek izlendi (p<0.001). Ayrıca MSDÖ ve MÖYKÖ ölçeklerinden elde edilen puanlar cerrahi menopoz grubunda doğal menopoz grubuna göre anlamlı derecede daha yüksekti (p<0.001). Gruplardaki kemik mineral dansitometre sonuçlarında anlamlı fark tespit edilmedi (p=0.618). Korelasyon analizlerinde ise BDNF ve endokan arasında orta etki büyüklüğünde, MSDÖ ve MÖYKÖ arasında ise güçlü ve pozitif yönlü korelasyon olduğu izlendi. Sonuç: Cerrahi menopoz tanılı kadınlarda serum BDNF ve endokan seviyeleri doğal menopoz tanılı kadınlara göre farklı düzeylerderdir. Bu sonuçlara göre cerrahi menopoz tanılı kadınlar doğal menopoz tanılı kadınlara göre kardiyovasküler ve nörobilişsel hastalıklar açısından daha yüksek riske sahip olabilir. Aynı zamanda cerrahi menopoz tanılı kadınlar menopozal semptomları doğal menopoz tanılı kadınlardan daha şiddetli olarak yaşamaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, serum levels of Brain-Derived Neurotrophic Factor (BDNF)—a potential biomarker for neurocognitive disorders—were compared with serum endocan levels—a cardiovascular risk marker—in women diagnosed with surgical and natural menopause. Furthermore, menopausal symptoms were compared between groups using the Menopause Symptom Rating Scale (MSRS) and the Menopause-Specific Quality of Life Scale (MSQOL), whilst bone mineral density parameters were compared using bone mineral densitometry (BMD) results. Materials and Methods: This prospective cross-sectional study included 104 participants aged 45–52 years with a diagnosis of menopause who presented to the Department of Obstetrics and Gynaecology at Erzurum City Hospital. Two groups were formed: the surgical menopause group (n=59) and the natural menopause group (n=45). Serum BDNF and endocan levels, menopausal hormone profiles, and baseline biochemical and haematological parameters were measured in blood samples collected from the participants, and the results were recorded. Scores from the MSRS and MSQOL questionnaires, administered via face-to-face interviews, were recorded. Additionally, the t- and z-scores from the participants' BMD measurements were recorded. The results were compared between the groups using appropriate statistical analyses. Findings: Serum BDNF levels were found to be lower in the surgical menopause group compared to the natural menopause group (p=0.038). Serum endocan (ESM-1) levels were observed to be higher in the surgical menopause group compared to the natural menopause group (p<0.001). Furthermore, scores obtained from the MSRS and MSQOL scales were significantly higher in the surgical menopause group compared to the natural menopause group (p<0.001). No significant difference was detected in the bone mineral densitometry results between the groups (p=0.618). In correlation analyses, a moderate-effect-size correlation was observed between BDNF and endocan, whilst a strong and positive correlation was observed between MSRS and MSQOL. (p<0.001) Conclusion: Serum BDNF and endocan levels differ in women diagnosed with surgical menopause compared to women diagnosed with naturally occurring menopause. Based on these results, women diagnosed with surgical menopause may be at higher risk of cardiovascular and neurocognitive diseases compared to those diagnosed with natural menopause. Furthermore, women diagnosed with surgical menopause experience menopausal symptoms more severely than those diagnosed with natural menopause.