Çağdaş İbadi tefsir: İbrahim Beyyud'un Kur'an yorumu
Modern Ibadi tafsir: Ibrahim Bayyud's commentary of the Holy Qur'an
- Tez No: 1011379
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞEVKET KOTAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Tefsir, İbâdiyye, modernite, İbrahim Beyyûd, Vâdî Mîzâb, İbâdî nahda and ıslah, Tafsir, Ibadism, Modenity, Ibrāhīm Bayyūḍ, Mzab Valley, Ibāḍī nahḍa and iṣlāḥ
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Çağdaş İbâdî tefsirin ortaya çıkışında iki temel etken söz konusudur. Bunlardan ilki, İbrahim Beyyûd'un (1899-1981) yaşadığı dönem, diğer ifadesiyle onun kişisel tarihidir. Beyyûd hem Fransız sömürge döneminin hem de Cezayir'in bağımsızlık sonrası sürecinin doğurduğu iki büyük kırılmaya tanıklık etmiş bir şahsiyettir. Aynı zamanda o, çağdaş dönemde İbâdî nahda ve ıslah hareketinin önde gelen temsilcilerinden biri olarak dini, toplumsal ve fikri alanda bir dönüşüm projesinin (cami merkezli toplum) de öncülüğünü üstlenmiştir. İkinci etken ise yaşadığı bölge olan Mîzâb bölgesinin tarihsel süreçte İbâdiyye mezhebine mensup oluşudur. Dolayısıyla Beyyûd'un tefsirini kavrayabilmek için, onun şahsiyetinin de içinde şekillendiği tarihsel koşulları dikkate almak gerekir. Bu doğrultuda çalışma, tarihsel ve hermenötik bir yaklaşımla kurgulanmıştır. İlk bölümde İbâdiyye mezhebinin tarihsel arka planı, ikinci bölümde Beyyûd'un hayatı ve şahsiyeti, çağdaş İbâdî nahda ve ıslah hareketindeki yeri, üçüncü bölümde ise“Fî Rihâbi'l-Kur'ân”adlı tefsirinden hareketle Beyyûd'un tefsirinin metodik özellikleri ele alınacaktır. Önceki bölümlerde klasik dönemden çağdaş döneme kadar İbâdî tefsir geleneği ile Beyyûd'un tefsir ve tevillerine dair yapılan değerlendirmeler, üçüncü bölümün üzerinde geliştiği teorik ve tarihsel zemini oluşturacaktır. Beyyûd'un tefsir metodolojisi, çağdaş dönemin toplumsal ve dini meseleleriyle doğrudan ilişkilidir. Bu çerçevede çalışmada, onun Kur'an'ı anlama biçimi, fıkıh, kelam, felsefe ve toplumsal meselelerle kurduğu bağ ekseninde incelenecektir.
Özet (Çeviri)
Two main principal factors contributed to the emergence of contemporary Ibāḍī exegesis. The first of these is the period in which Ibrāhīm Bayyūḍ (1899-1981) lived, in other words, his personal historical experience. Bayyūḍ was a figure who witnessed two major historical ruptures: the French colonial period and the post-independence transformation of Algeria. At the same time, as one of the leading representatives of the contemporary Ibāḍī nahḍa and iṣlāḥ movement, he assumed a pioneering role in a broader project of religious, social, and intellectual transformation centered around the mosque-based community model. The second factor is the historical affiliation of the Mzab region, where he lived, with the Ibāḍī school throughout its historical development. Therefore, in order to comprehend Bayyūḍ's exegetical thought, it is necessary to consider the historical conditions -such as colonialism, intellectual stagnation, ignorance, and social corruption- within which his personality and intellectual outlook were shaped. Accordingly, this study is constructed through a historical and hermeneutical approach. The first chapter examines the historical background of the Ibāḍī school; the second chapter focuses on Bayyūḍ's life, personality, and his position within the contemporary Ibāḍī nahḍa and iṣlāḥ movement; while the third chapter analyzes the methodological characteristics of his exegesis through his tafsīr Fī Riḥāb al-Qurʾān. The discussions in the preceding chapters concerning the Ibāḍī exegetical tradition from the classical to the contemporary period, together with evaluations of Bayyūḍ's interpretations and hermeneutical approaches, constitute the theoretical and historical framework upon which the third chapter is developed. Bayyūḍ's exegetical methodology is directly related to the social and religious issues of the modern period. Within this framework, the study examines his mode of understanding the Qurʾān in relation to jurisprudence, theology, philosophy, and broader social questions.