Optik fiberde kullanılan dalgadenklemlerinin incelenmesi
Investigation of the wave equations in optical fiber
  1. Tez No: 1011463
  2. Yazar: SEÇİL DEMİRKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. AYTEN ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Gerdjikov-Ivanov Denklemi, Chen-Lee-Liu Denklemi, Uyumlu kesirli türev, M-kesikli türev, Düzenlenmiş w/g genişletme yaklaşımı, Sardar Alt Denklem Yönteminin Geliştirilmiş Versiyonu, Gerdjikov-Ivanov equation, Chen-Lee-Liu equation, conformable fractional derivative, fractional derivative M, Improved w/g expansion method, Improved Version of the Sardar Sub-Equation Method
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Matematik Bilim Dalı
Özet
Sunulan çalışmada kesirli pertürbe Gerdjikov-Ivanov denklemi ve kesirli pertürbe Chen-Lee-Liu denklemi ele alınmıştır. Bu denklemler uyumlu türev ve M-kesikli türev ile incelenmiştir. Denklemlerin analitik çözümleri yapılırken düzenlenmiş w/g genişletme yaklaşımı ve modifiye Sardar alt denklem metodu kullanılmıştır. Ayrıca denklemlerin modülasyon kararsızlıkları incelenmiştir. Bu çalışma optik fiberde kullanılan doğrusal olmayan kesir türevli denklemlerin analitik çözümlerinin daha iyi anlaşılmasına katkı sağlamayı ve modülasyon kararsızlığının denklemlere uygulanmasının anlaşılmasını amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
These equations are examined within the frameworks of the conformable derivative and the M-truncated derivative. For constructing analytical solutions, improved w/g expansion method and the modified Sardar sub-equation method are employed. Furthermore, the modulation instability of these equations is analyzed. The aim of this work is to contribute to a deeper understanding of analytical solutions for nonlinear fractional derivative equations used in optical fibers and to clarify the application of modulation instability analysis to such equations.