İntraparenkimal serebral neoplazlerin rezeksiyonu sırasında doku tanımlamada elektriksel empedans ölçümünin tanısal değerinin araştırılması
Investigation of the diagnostic value of electrical impedance measurement in tissue identification during resection of intraparenchymal cerebral neoplasms
- Tez No: 1011537
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN ÇAĞLAR UĞUR, DR. ÖĞR. ÜYESİ EYÜP BAYATLI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: Elektriksel empedans, intraoperatif doku tanımlama, nöroonkoloji, empedans gradienti, steroid, mannitol, Electrical impedance, intraoperative tissue identification, neurooncology, impedance gradient, steroids, mannitol
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç Beyin tümörü cerrahisinde onkofonksiyonel dengenin korunması, tümör sınırlarının intraoperatif olarak doğru biçimde belirlenmesine bağlıdır. Bu çalışma, intraparenkimal serebral neoplazilerin rezeksiyonu sırasında normal beyin dokusu, peritümöral ödem, tümör dokusu ve nekrotik alanlar arasında klinik olarak anlamlı bir empedans gradientinin varlığını araştırmayı, bu gradientin tanısal performansını değerlendirmeyi ve preoperatif antiödem tedavisinin doku empedansları üzerindeki etkisini belirlemeyi amaçlamıştır. Gereç ve Yöntem Ocak 2023 – Ocak 2025 tarihleri arasında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı'nda opere edilen 51 hasta (27 yüksek dereceli gliom, 11 düşük dereceli gliom, 13 metastaz) çalışmaya dahil edildi. İntraoperatif empedans ölçümleri 140 Hz frekansta, 0.7 mA sabit akımla bipolar prob kullanılarak korteks, ak madde, ödem, tümör ve nekroz dokularından alındı. Ölçüm noktaları nöronavigasyon ve donuk kesit patolojisi ile doğrulandı. Hastalar preoperatif antiödem tedavilerine göre tedavisiz (n=17), steroid (n=24) ve mannitol+steroid (n=10) gruplarına ayrıldı. Tanısal performans ROC analizi, tekrarlanabilirlik Bland-Altman ve ICC, antiödem tedavi etkisi ANOVA ve Cohen's d etki büyüklüğü ile değerlendirildi. Bulgular Empedans gradienti doğrulanmış olup korteks (7.02±3.47 Ω), ak madde (5.56±1.48 Ω), ödem (5.13±1.89 Ω), tümör (3.26±1.80 Ω) ve nekroz (2.49±1.11 Ω) şeklinde yüzeyden derine azalan bir sıralama göstermiştir. ROC analizinde korteks/nekroz ayrımında AUC=0.941 (%92.2 sensitivite, %83.3 spesifisite), korteks/tümör ayrımında AUC=0.852 (%88.2 sensitivite) elde edilmiştir. Patolojik tanı grupları arasında korteks/tümör oranında anlamlı fark saptanmamıştır (p=0.592). Tekrarlanabilirlik mükemmel düzeydedir (ICC>0.83). Mannitol+steroid grubunda korteks/tümör oranı tedavisiz gruba göre anlamlı şekilde yüksek bulunmuş (63.78'e karşın 47.14; p=0.049; Cohen's d=0.963), tümör empedansı ise antiödem tedaviden etkilenmemiştir (d=0.040). Sonuç İntraoperatif empedans ölçümü, beyin tümörü cerrahisinde tümör sınırının belirlenmesinde yüksek tanısal performansa sahip, patolojik tanıdan bağımsız, güvenilir ve tekrarlanabilir bir tamamlayıcı yöntemdir. Preoperatif mannitol+steroid kombinasyonunun normal doku empedansını artırırken tümör empedansını değiştirmeyerek empedans kontrastını derinleştirdiği bulgusu literatürde ilk kez raporlanmış olup bu tedavinin empedans tabanlı cerrahi rehberlikte“kontrast artırıcı”olarak kullanılabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective This study aimed to investigate the existence of a clinically meaningful impedance gradient among normal brain tissue, peritumoral edema, tumor, and necrosis during the resection of intraparenchymal cerebral neoplasms, to evaluate its diagnostic performance, and to determine the effect of preoperative antiedema therapy on tissue impedance values. Materials and Methods Fifty-one patients (27 high-grade gliomas, 11 low-grade gliomas, 13 metastases) operated at Ankara University between January 2023 and January 2025 were prospectively enrolled. Impedance measurements were obtained from cortex, white matter, edema, tumor, and necrosis using a bipolar probe at 140 Hz and 0.7 mA constant current, with verification by neuronavigation and frozen section pathology. Patients were stratified by preoperative antiedema treatment: untreated (n=17), corticosteroid (n=24), and mannitol plus corticosteroid (n=10). Diagnostic performance, reproducibility, and treatment effects were assessed using ROC analysis, Bland-Altman/ICC, and ANOVA with Cohen's d effect sizes, respectively. Results The impedance gradient was confirmed, demonstrating a surface-to-depth decrement: cortex (7.02±3.47 Ω), white matter (5.56±1.48 Ω), edema (5.13±1.89 Ω), tumor (3.26±1.80 Ω), and necrosis (2.49±1.11 Ω). ROC analysis yielded an AUC of 0.941 (92.2% sensitivity, 83.3% specificity) for cortex–necrosis differentiation and 0.852 (88.2% sensitivity, 66.7% specificity) for cortex–tumor differentiation. No significant difference in the cortex-to-tumor ratio was observed across pathological subtypes (p=0.592). Reproducibility was excellent (ICC>0.83). The mannitol plus corticosteroid group exhibited a significantly higher cortex-to-tumor ratio compared with the untreated group (63.78 vs. 47.14; p=0.049; Cohen's d=0.963), whereas tumor impedance remained unaffected by antiedema treatment (d=0.040). Conclusion Intraoperative impedance measurement is a reliable, reproducible, and pathology-independent complementary tool with high diagnostic accuracy for tumor boundary delineation. The novel finding that preoperative mannitol plus corticosteroid enhances impedance contrast by selectively increasing normal tissue impedance while leaving tumor impedance unchanged suggests its potential role as a“contrast enhancer”in impedance-guided resection.