Düşük riskli miyelodisplastik sendrom tanılı hasta grubunda eritropoez uyarıcı ajan (ESA) tedavisine yanıtı etkileyen faktörlerin retrospektif değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of factors affecting response to Erythropoiesis-Stimulating Agent (ESA) therapy in a low-risk myelodysplastic syndrome patient group
  1. Tez No: 1011600
  2. Yazar: MERVE AKDUMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VİLDAN ÖZKOCAMAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Düşük riskli MDS, Eritropoetin, ESA, Transfüzyon ihtiyacı, Low-risk MDS, Erythropoietin, ESA, Transfusion requirement
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, düşük riskli miyelodisplastik sendrom (MDS) tanılı hastalarda eritropoez uyarıcı ajan (ESA) tedavisine yanıt oranlarını değerlendirmek ve tedavi yanıtı ile genel sağkalım üzerine etkili klinik, laboratuvar ve inflamatuar belirteçleri incelemektir. Gereç-Yöntem: Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı, Hematoloji Bilim Dalı'nda Aralık 2012–Aralık 2022 tarihleri arasında izlenen düşük riskli MDS tanılı 42 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastaların demografik özellikleri, başlangıç hemoglobin, serum eritropoetin ve albümin düzeyleri, transfüzyon gereksinimi, komorbiditeleri ve inflamatuar indeksleri (Nötrofil/Lenfosit oranı, Lökosit/Lenfosit oranı, SIRI indeksi, EASIX skoru) retrospektif olarak değerlendirildi. ESA tedavisine yanıt kriterleri uluslararası standartlara göre belirlendi ve genel sağkalım analizleri yapıldı. Bulgular: ESA tedavisine eritroid yanıt oranı %40 olarak saptandı. Yanıtlı grupta başlangıç hemoglobin düzeyleri daha yüksek (medyan 9,9 vs 8,4 g/dL; p=0,005) ve serum eritropoietin düzeyleri daha düşük bulundu (medyan 47,9 vs 95 IU/L; p=0,048). Transfüzyon ihtiyacı olmayan hastalarda yanıt oranı anlamlı olarak daha yüksekti (p=0,003). Nötrofil/Lenfosit oranı (2,3±1,2 vs 1,3±0,8; p=0,007), Lökosit/Lenfosit oranı (3,7 vs 2,3; p=0,016), SIRI indeksi (1006,7 vs 500,2; p=0,044) ve basitleştirilmiş EASIX skoru (0,0016 vs 0,0008; p=0,023) yanıtlı grupta daha yüksek bulundu. Lenfosit/LDH oranı ise yanıtsız grupta daha yüksekti (p=0,013). Genel sağkalım analizlerinde böbrek yetmezliği mortalite riskini artırırken, albumin düzeyinin koruyucu olduğu saptandı. Sonuç: Düşük riskli MDS hastalarında ESA tedavisine yanıt, hematolojik ve inflamatuar parametrelerle ilişkilidir. Bu belirteçlerin klinik kullanım değerinin prospektif çalışmalarla desteklenmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to evaluate the response rates to erythropoiesis-stimulating agent (ESA) therapy in patients with low-risk myelodysplastic syndrome (MDS) and to investigate clinical, laboratory, and inflammatory markers associated with treatment response and overall survival. Material-Method: Forty-two patients with low-risk MDS who were followed at the Department of Hematology, Bursa Uludağ University Faculty of Medicine, between December 2012 and December 2022 were included in the study. Demographic characteristics, baseline hemoglobin, serum erythropoietin and albumin levels, transfusion requirements, comorbidities, and inflammatory indices (neutrophil-to-lymphocyte ratio, leukocyte-to-lymphocyte ratio, SIRI index, and EASIX score) were retrospectively evaluated. Response to ESA therapy was defined according to international criteria, and overall survival analyses were performed. Results: The erythroid response rate to ESA therapy was 40%. Baseline hemoglobin levels were significantly higher (median 9,9 vs 8,4 g/dL; p=0,005) and serum erythropoietin levels were significantly lower (median 47,9 vs 95 IU/L; p=0,048) in the responder group. Patients without transfusion requirements had significantly higher response rates (p=0,003). Neutrophil-to-lymphocyte ratio (2,3±1,2 vs 1,3±0,8; p=0,007), leukocyte-to-lymphocyte ratio (3,7 vs 2,3; p=0,016), SIRI index (1006,7 vs 500,2; p=0,044), and simplified EASIX score (0,0016 vs 0,0008; p=0,023) were significantly higher in responders, whereas the lymphocyte-to-LDH ratio was higher in non-responders (p=0,013). In overall survival analyses, renal failure was associated with increased mortality, while higher albumin levels had a protective effect. Conclusion: Response to ESA therapy in patients with low-risk MDS is associated with hematologic and inflammatory parameters. The clinical utility of these markers should be further validated in prospective studies.