Posterior mandibulada pontik ve kantilever tasarımlı implant destekli protezlerin farklı abutment türleri üzerinde oluşturacağı stresin sonlu elemanlar stres analiz yöntemi ile incelenmesi
Analysis of stress generated by implant-supported prostheses with pontic and cantilever designs on different abutment types in the posterior mandible using the finite element stress analysis method
- Tez No: 1011601
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEÇİL ÖZKAN ATA
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Dental abutment, kantilever, pontik, SESA, posterior mandibula, Dental abutment, cantilever, pontic, FEA, posterior mandible
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Diş eksikliklerinin tedavisinde yaygın olarak kullanılan implant destekli protezlerde; implant sayısı, konumu ve üst yapı tasarımı gibi değişkenler, sistemde oluşan stres dağılımını doğrudan etkiler. Bu çalışmada posterior mandibulada üç diş eksikliğinde uygulanabilecek farklı implant yerleşimleri ile splintli, pontik ve kantileverli üst yapı tasarımları; üç farklı abutment türü kullanılarak sonlu elemanlar stres analizi yöntemiyle değerlendirilmiştir. Materyal ve Metod: Çalışmada 4.3 mm çapında ve 10 mm uzunluğunda bone level Nobel Parallel™ Conical Connection implantlar katalog boyutlarına göre modellenmiştir. Abutmentler 2 mm gingival yüksekliğe ve 5.5 mm toplam yüksekliğe sahiptir. Üst yapı abutment arasındaki siman tabakası 50 µm olarak modellenmiş, dişler anatomik referanslar doğrultusunda oluşturulmuştur. İmplant yerleşimine göre splintli, pontik ve kantileverli üst yapılar tasarlanmış ve tüm modeller vertikal ile oblik yük altında analiz edilmiştir. Bulgular: Stres dağılımı abutment türü, protez tasarımı ve yük yönüne bağlı olarak değişmiştir. İmplant sayısındaki artış stres seviyelerini azaltmış, pontik tasarımlar kantilever tasarımlarına kıyasla daha düşük stres göstermiştir. Özellikle distal kantilever modellerinde stres belirgin şekilde yükselmiştir. Vertikal yük altında en yüksek stres prefabrike abutmentlerde, oblik yük altında ise custom abutmentlerde görülmüştür. Ti base abutmentler her iki yük yönünde de orta düzey stres üretmiştir. Splintli modellerde stresin daha homojen dağıldığı tespit edilmiştir. Kortikal kemikteki principal stresler trabeküler kemikten yüksek olmakla birlikte tüm değerler fizyolojik sınırlar içinde kalmıştır. Sonuç: En yüksek stres, oblik kuvvet altında distal kantilever + custom abutment kombinasyonunda görülmüş ve bu konfigürasyon biyomekanik açıdan en riskli seçenek olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: In implant-supported prostheses, which are commonly used in the treatment of tooth loss, variables such as the number of implants, their position, and the design of the superstructure directly affect the stress distribution within the system. In this study, different implant placements that can be applied in cases of three missing teeth in the posterior mandible, along with splinted, pontic, and cantilevered superstructure designs, were evaluated using the finite element stress analysis method with three different abutment types. Material and Method: In the study, 4.3 mm diameter and 10 mm length bone level Nobel Parallel™ Conical Connection implants were modeled according to catalog dimensions. The abutments have a gingival height of 2 mm and a total height of 5.5 mm. The cement layer between the superstructure and the abutment was modeled at 50 µm, and the teeth were created according to anatomical references. Splinted, pontic, and cantilevered superstructures were designed according to the implant placement, and all models were analyzed under vertical and oblique loads. Results: Stress distribution varied depending on abutment type, prosthesis design, and load direction. An increase in the number of implants reduced stress levels, and pontic designs exhibited lower stress compared to cantilever designs. Stress increased significantly, particularly in distal cantilever models. The highest stress under vertical load was observed in prefabricated abutments, while under oblique load it was seen in custom abutments. Ti-base abutments produced moderate stress in both load directions. Stress distribution was found to be more homogeneous in splinted models. Principal stresses in cortical bone were higher than in trabecular bone, but all values remained within physiological limits. Conclusion: The highest stress was observed in the distal cantilever + custom abutment combination under oblique force, and this configuration was determined to be the most biomechanically risky option.