Sosyal medya ve yapay zeka kullanımının emzirme süreci üzerine etkilerinin incelenmesi
An analysis of the effects of social media and artificial intelligence usage on the breastfeeding process
- Tez No: 1011616
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM MURAT HIRFANOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Anne sütü, bilgi edinme davranışı, dijital sağlık, emzirme, emzirme danışmanlığı, sosyal medya, yapay zeka, Davranış eğilimleri, Artificial intelligence, breastfeeding, breastfeeding counselling, breast milk, digital health, information-seeking behaviour, social media, Milk-human, Behavioral tendencies, Breast feeding
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, annelerin emzirme sürecinde sosyal medya ve yapay zeka (YZ) araçlarını kullanım örüntülerini belirlemek; bu dijital kaynakların emzirme bilgi düzeyi ve süreci üzerindeki etkilerini değerlendirmek amacıyla yürütülmüştür. Tanımlayıcı ve kesitsel nitelikteki bu araştırma, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Emzirme Danışmanlığı Merkezi'ne başvuran 256 anne ile gerçekleştirilmiştir. Veriler, yapılandırılmış anket formları aracılığıyla toplanmıştır. Katılımcıların büyük çoğunluğunun yüksek eğitim düzeyine sahip olduğu; emzirme konusunda en faydalı buldukları ve bilgi karmaşası durumunda öncelikli başvurduğu kaynağın sağlık profesyonelleri olduğu saptanmıştır. Dijital platformlar arasında Instagram ve YouTube en sık başvurulan kaynaklar olarak öne çıkarken, bu mecraların en çok“doğru emzirme yöntemleri”hakkında bilgi edinmek amacıyla kullanıldığı belirlenmiştir. Annelerin yaklaşık %17'sinin bilgi kaynağı olarak yapay zeka araçlarını tercih ettiği, bu grubun %84,6'sının ise YZ'den elde edilen verileri doğrulamak için genel internet kaynaklarına başvurduğu tespit edilmiştir. Örneklemin ortalama emzirme bilgi puanı 10 üzerinden 7,77 olarak ölçülmüştür. Bebeği yenidoğan yoğun bakım ünitesinde (YYBÜ) takip edilen annelerin bilgi puanlarının, diğer annelere oranla istatistiksel olarak anlamlı derecede düşük olduğu saptanmıştır. Buna karşın, sosyal destek alan ve çocuk acil servisi ile daha sık temas kuran annelerin emzirme konusunda daha donanımlı olduğu görülmüştür. Emzirme sürecinde dijital bilgi arayışının giderek yaygınlaştığı ve yapay zekanın yeni bir destek mekanizması olarak sürece dahil olduğu görülmektedir. Sağlık profesyonellerinin dijital mecralardaki varlığının artırılması ve özellikle risk grubundaki annelere yönelik teknoloji destekli, kişiselleştirilmiş danışmanlık hizmetlerinin geliştirilmesi, emzirme başarısının artırılması açısından kritik önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to identify patterns of social media and artificial intelligence (AI) tool use among mothers during the breastfeeding process and to evaluate the effects of these digital resources on breastfeeding knowledge and the breastfeeding process. This descriptive and cross-sectional study was carried out with 256 mothers who visited the Breastfeeding Counseling Center at the Department of Pediatrics, Faculty of Medicine, Gazi University. Data were collected using structured questionnaire forms. It was found that the vast majority of participants had a high level of education; health professionals were identified as the most helpful source regarding breastfeeding and the primary source they turned to in cases of information ambiguity. Among digital platforms, Instagram and YouTube emerged as the most frequently used sources, and it was determined that these platforms were primarily used to obtain information about“proper breastfeeding methods.”It was found that approximately 17% of mothers preferred artificial intelligence (AI) tools as a source of information, and 84.6% of this group consulted general internet sources to verify the data obtained from AI. The average breastfeeding knowledge score for the sample was measured at 7.77 out of 10. It was found that the knowledge scores of mothers whose babies were monitored in the neonatal intensive care unit (NICU) were statistically significantly lower than those of other mothers. In contrast, mothers who received social support and had more frequent contact with the pediatric emergency department were better equipped regarding breastfeeding. It is evident that the search for digital information during the breastfeeding process is becoming increasingly widespread, with artificial intelligence being integrated into the process as a new support mechanism. Increasing the presence of healthcare professionals in digital platforms and developing personalized, technology-supported counseling services, particularly for mothers in high risk groups, is crucial for increasing breastfeeding success.