A superadobe post-disaster housing model proposal for Herat in Afghanistan
Afganistan'ın Herat kentinde afet sonrası konut modeli olarak superadobe önerisi
- Tez No: 1011675
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE GÜNSELİ DEMİRKOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Doğal afet, Afet sonrası konut, Uygun maliyetli konut, Earthbag mimarisi, SuperAdobe, Natural disaster, Post-disaster housing, Affordable housing, Earthbag architecture, Superadobe
- Yıl: 2026
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Eskişehir Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
Özet
Doğal afetler, özellikle depremler, insan yerleşimleri için ciddi tehditlerden biri olup büyük can kayıplarına ve konutların geniş ölçekte tahrip olmasına neden olmaktadır. Kırılgan ekonomik koşullara ve mühendislik hizmeti almamış yapılaşmaya sahip bölgelerde bu etkiler daha da artmakta; uzun süreli yerinden edilme ve barınma güvencesizliği ortaya çıkmaktadır. Afet sonrası uygulamalar, kısa vadeli barınma çözümlerinin uzun vadeli konut ihtiyacını karşılamada yetersiz kaldığını göstermektedir. Sınırlı pilot projeler de kalıcı çözümler sunamamaktadır. Bu durum, dayanıklı, uygun maliyetli ve bağlama duyarlı konut yaklaşımlarına duyulan gereksinimi göstermektedir. Bu tez, SuperAdobe yapı sistemi temelinde afet sonrası uygun maliyetli bir konut modeli önermektedir. Çalışma, yapısal dayanım, mekânsal organizasyon, ekonomik erişilebilirlik ve çevresel uyumluluğu bütüncül bir mimari bakış açısıyla ele almaktadır. Doğal afetler, afet sonrası konut yaklaşımları ve uygun maliyetli konut stratejilerine ilişkin literatür incelemesi ile mevcut SuperAdobe uygulamalarının değerlendirilmesi sonucunda teknik ve mimari sınırlılıklar tespit edilmiştir. Bu doğrultuda, geliştirilmiş yapım detayları, modüler mekânsal planlama ve yerel malzeme kullanımını içeren bir konut modeli önerilmiştir. Bu çalışma, depremden etkilenen bölgeler için SuperAdobe (Earthbag) yapı tekniğiyle ekonomik ve sürdürülebilir bir afet sonrası konut modeli geliştirmeyi amaçlamaktadır. Araştırma, özellikle Afganistan gibi ekonomik açıdan kısıtlı ve sismik risk taşıyan bölgelere odaklanmaktadır. Önerilen model, yerel malzemeler ve basit yapım tekniklerine dayalı, bağlama duyarlı bir mimari yaklaşım sunmakta; geçici barınma çözümlerine karşı dayanıklı ve uzun vadeli bir alternatif önermektedir.
Özet (Çeviri)
Natural disasters, particularly earthquakes, pose a major threat to human settlements, causing severe loss of life and widespread housing destruction. In regions with fragile economies and non-engineered construction, these impacts are intensified, often leading to prolonged displacement and housing insecurity. Post-disaster experiences show that temporary shelters and limited pilot projects are inadequate for long-term residential needs, emphasizing the need for durable, affordable, and context-sensitive housing solutions. This thesis proposes a post-disaster affordable housing model based on Earthbag architecture, specifically the SuperAdobe construction system. Adopting an architectural perspective, the research integrates structural stability, spatial organization, affordability, and environmental compatibility. Through the examination of natural disasters, post-disaster housing theories, affordable housing strategies, and existing SuperAdobe applications, key technical and architectural limitations are identified. In response, an improved housing model is developed with enhanced construction details, modular spatial planning, and the use of locally available materials. The study aims to develop an affordable and sustainable post-disaster housing model for earthquake-affected regions using SuperAdobe construction. Focusing on economically constrained and seismically active contexts, particularly Afghanistan, it proposes a context-responsive architectural approach that employs local materials and simple construction techniques to provide a durable long-term alternative to temporary housing solutions.