Memenin malign kitlelerinde mamografik bulguların moleküler subtiplere göre dağılımının araştırılması
Distribution of mammographic findings according to molecular subtypes in malignant breast masses
- Tez No: 1011693
- Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN MUTLU, DR. NURPER DENİZOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Meme Kanseri, Mamografi, St. Gallen Sınıflaması, Moleküler Subtip, BI-RADS, Mikrokalsifikasyon, HER2, Breast Cancer, Mammography, St. Gallen Classification, Molecular Subtype, BI-RADS, Microcalcification, HER2
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Sultan Abdülhamid Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, memenin malign kitlelerinde BI-RADS v2025'e göre değerlendirilen mamografik bulguların St. Gallen moleküler alt tipleri ve immünohistokimyasal belirteçlerle ilişkisini araştırmak, mamografik bulguların tümör biyolojisini öngörmedeki olası katkısını değerlendirmek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Retrospektif olarak planlanan çalışmaya, Ocak 2020–Aralık 2025 tarihleri arasında T.C. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Sultan II. Abdülhamid Han Eğitim ve Araştırma Hastanesi Radyoloji Kliniği'nde meme kanseri tanısı alan, mamografi görüntülerine PACS üzerinden ulaşılabilen ve biyopsi ile invaziv meme kanseri tanısı doğrulanan 231 kadın hasta dahil edilmiştir. Hastaların yaşı, tümörlerinin patolojik ve immünohistokimyasal özellikleri ile mamografik bulguları kaydedilmiştir. ER, PR, HER2, Ki-67 ve E-cadherin durumları değerlendirilmiştir. Tümörler St. Gallen sınıflamasına göre moleküler alt tiplere ayrılmıştır. Mamografik bulgular ACR BI-RADS v2025 kılavuzuna göre sınıflandırılmıştır. Kategorik değişkenlerin karşılaştırılmasında ki-kare testi kullanılmış, p < 0,05 anlamlı kabul edilmiştir. Bulgular: Hastaların %78,8'i 50 yaş ve üzerindeydi. En sık moleküler alt tip Luminal B HER2 Negatif olarak saptandı. Mamografik değerlendirmede en sık ACR B tipi meme dansitesi, irregüler şekil, spiküle kenar ve yüksek kitle dansitesi izlendi. Olguların çoğunda kalsifikasyon saptanmadı. Kalsifikasyon saptananlarda en sık ince pleomorfik kalsifikasyon görüldü. HER2 pozitifliği 50 yaş altı hastalarda anlamlı olarak daha yüksek bulundu. Ki-67 indeksi Luminal B, HER2 Zengin ve Triple Negatif alt tiplerde daha yüksek düzeylerde izlendi. Sonuç: Mamografik bulguların tümör biyolojisine ilişkin bazı ipuçları sağlayabileceği görülmüştür. Özellikle HER2 pozitifliğinin genç hastalarda sık görülmesi ve mikrokalsifikasyonlarla ilişkili olabilmesi dikkat çekicidir. Bulguların çok merkezli ve prospektif çalışmalarla desteklenmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to investigate the relationship between mammographic findings evaluated according to BI-RADS v2025 and St. Gallen molecular subtypes and immunohistochemical markers in malignant breast masses, and to assess the potential contribution of mammographic findings in predicting tumor biology. Materials and Methods: This retrospective study included 231 female patients who were diagnosed with breast cancer between January 2020 and December 2025 at the Department of Radiology, University of Health Sciences Türkiye, Sultan II. Abdülhamid Han Training and Research Hospital, whose mammographic images were accessible through PACS, and whose diagnosis of invasive breast cancer was confirmed by biopsy. Age at diagnosis, pathological and immunohistochemical features, and mammographic findings were recorded. ER, PR, HER2, Ki-67, and E-cadherin status were evaluated, and tumors were classified into molecular subtypes according to the St. Gallen classification. Mammographic findings were classified according to the ACR BI-RADS v2025 guideline. Categorical variables were compared using the chi-square test, and p < 0.05 was considered statistically significant. Results: Of the patients, 78.8% were aged 50 years or older. The most common molecular subtype was Luminal B HER2 Negative. On mammographic evaluation, ACR type B breast density, irregular shape, spiculated margin, and high mass density were the most frequent findings. Calcifications were absent in the majority of cases. Among cases with calcifications, fine pleomorphic calcifications were the most common. HER2 positivity was significantly higher in patients younger than 50 years. The Ki-67 index was higher in Luminal B, HER2 Enriched, and Triple Negative subtypes. Conclusion: Mammographic findings may provide certain clues regarding tumor biology. In particular, the higher frequency of HER2 positivity in younger patients and its possible association with microcalcifications are noteworthy. These findings should be supported by multicenter and prospective studies.