Meme kitlelerinde sonografik BIRADS sınıflamasındaki tanımlayıcıların ve BIRADS kategorilerinin pozitif ve negatif öngörü değerleri
Pozitive and negative predictive value of descriptors and categories in BIRADS classification of solid breast lesions
  1. Tez No: 281576
  2. Yazar: ELİF ÖZEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MELTEM NASS DUCE
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Meme, ultrasonografi, BIRADS, malin/benin ayrımı, Breast, Ultrasonography, BIRADS, malignant benign discrimination
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Meme görüntülemesi meme kanserini mümkün olan en erken evrede saptamayı amaçlamaktadır. Mamografi temel meme görüntüleme yöntemidir. Ultrasonografi (US) ise mamografiyi tamamlayıcı bir yöntemdir. US'nin temel endikasyonları, yoğun meme paternine sahip hastaların değerlendirilmesi ve mamografide tespit edilen lezyonların solid/ kistik ayrımının yapılmasıdır1. Ayrıca solid lezyonların karakterizasyonun yapılmasında da US önem kazanmaktadır.Memede saptanan lezyonlarının tanımlanmasında ve değerlendirilmesinde, standardizasyonu sağlamak amacı ile başta American College of Radiology (ACR) olmak üzere farklı Amerikan sağlık organizasyonlarının işbirliği sonucu Breast Imaging Reporting and Data System (BIRADS) veri sözlüğü geliştirilmiştir2. Mamografi BIRADS 1992'den beri kullanılmaktadır. US ve manyetik rezonans görüntüleme (MRG) için ise BIRADS veri sözlüğü 2003'den beri kullanılmaktadır3.Bu çalışmada solid meme lezyonlarında malin/benin ayrımını yapmada US BIRADS veri sözlüğünün ve bu veri sözlüğünde kullanılan tanımlayıcı ultrasonografik bulguların ve BIRADS kategorilerinin pozitif ve negatif ön görü değerlerinin araştırılması amaçlanmıştır. 802 olgunun tanımlayıcı ultrasonografik bulguları (lezyon şekli, oryantasyonu, kenar özellikleri, lezyon sınırı, eko paterni ve posterior akustik özellikler) retrospektif olarak değerlendirilmiş ve bu bulgular göz önüne alınarak lezyonların BIRADS kategorizasyonu tanımlanmıştır. Bulgular, histopatolojik sonuçlar ile istatistiksel olarak karşılaştırılmıştır. US BIRADS veri sözlüğünün malin ve benin lezyonları ayırt edebilmede duyarlılığı %97,7, özgünlüğü % 59,6, pozitif öngörü değeri %54,4, negatif öngörü değeri %98,2 ve doğruluğu %72 bulunmuştur.Sonuç olarak, bu çalışma belirgin kenar, oval şekil, lezyon sınırında keskin ara yüz ve paralel oryantasyonun beniniteyi; spiküle, açılı ve mikrolobüle kenar, düzensiz şekil, lezyon sınırında ekojen halo ve dik oryantasyonun maliniteyi işaret ettiğini göstermektedir. BIRADS kategorizasyonu solid meme lezyonlarının malin/benin ayrımında başarılı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Breast imaging aims to determine the breast cancer at the earliest phase. mammography is the basic method of breast imaging. But, ultrasonography (US) is a complementary method to mammography. The basic indications of US are the evaluation of the patients who have a dense breast pattern and the discrimination of the detected lesions as solid/cystic1. Besides, US gains importance in the characterization of the solid lesions.As a result of the co-operation of health organizations, primarily American College of Radiology (ACR)2, Breast Imaging Reporting and Data System (BIRADS) lexicon has been improved to standardize the identification and evaluation of the lesions in breast. Mammography BIRADS lexicon has been used since 1992. BIRADS lexicon has been used for US and magnetic resonance imaging (MRI) since 20033.In this study, the main purpose was to investigate positive and negative predictive values of the descriptive ultrasonographic findings and BIRADS categories in the discrimination of malignant and benign breast lesions. The ultrasonographic features (the shape, orientation, margins, echotexture, lesion boundary and posterior acoustic characteristics) of 802 breast lesions were evaluated and the BIRADS categorization of the lesions was defined according to these features.The findings were statistically compared to the hispathologic results. The US BIRADS descriptors were found to have a sensitivity of 97.7%, specificity of 59.6%, positive predictive value of 54,4%, negative predictive value of 98,2% and accuracy of 72% in discriminating malignant and benign breast lesions.Consequently, this study showed that circumscribed margin, oval shape, abrupt interface at the edge of the lesion and paralel orientation indicated benignity, while spiculated, angular and microlobular margin, irregular shape, ecogenic halo at the edge of the lesion and vertical orientation indicated malignancy. BIRADS categorization was considered as successful in the discrimination of malignant and benign solid breast lesions.