Serum ürik asit düzeyinin düşük over rezervli (DOR) infertil hastalardaki düzeylerinin sağlıklı fertil hastalarla karşılaştırılması
Comparison of serum uric acid levels between infertile patients with diminished ovarian reserve (DOR) and healthy fertile women
- Tez No: 1011718
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLŞAH İLHAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Ürik asit, infertilite, düşük over rezervi, Uric acid, infertility, diminished ovarian reserve
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada Serum ürik asit düzeyinin düşük over rezervli (DOR) infertil hastalardaki düzeylerinin sağlıklı fertil hastalarla karşılaştırılmasını amaçladık. Gereç ve Yöntem: 01 MAYIS 2025 – 01 AĞUSTOS 2025 tarihleri arasında, T.C. Sağlık Bilimleri Üniversitesi İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği İn Vitro Fertilizasyon (IVF) Bölümü'ne çocuk istemi ile başvuran düşük over rezervi tanısı alan bu nedenle IVF tedavisi planlanan 50 hasta ve Jinekolojik Polikliniği'ne başvuran 50 sağlıklı fertil hastaya rutin jinekolojik muayene ve over rezerv testleri yapılmıştır. 20 yaşından küçük 40 yaşından büyük hastalar, vücut kitle indeksi (VKİ) ≥ 30, vücut kitle kitle (VKİ) ≤18.5, bilinen hipertansiyonu, diyabeti, insülin rezistansı, gut hastalığı, endometriozisi, geçirilmiş over operasyonu, tiroid hastalığı ve polikistik over sendromu (PCOS)'u olan hastalar çalışmaya dahil edilmemiştir. Düşük over rezervi (DOR) tanısı Bologna kriterlerine göre tanımlanmıştır. Tüm hastaların yaş, VKİ, gravida, parite, abortus sayısı, bazal hormon profilleri ve antral folikül sayısı (AFC), sigara kullanımı, ek hastalıkları kaydedilmiştir. Menstrüasyonun 3. Gününde her iki grupta da merkez laboratuvarımızda serum ürik asit düzeyleri çalışılmıştır. İki grup arasındaki karşılaştırmalar uygun istatistiksel yöntemler kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular: Çalışmamızda düşük over rezervli infertil hastalar ile sağlıklı fertil hastalar arasındaki serum ürik asit düzeyleri değerlendirilmiştir. Çalışmada düşük over rezervine sahip hastalarda serum ürik asit düzeylerinin kontrol grubuna kıyasla anlamlı derecede daha yüksek olduğu saptanmıştır. Ayrıca hasta grubunda Anti-Müllerian hormon (AMH) düzeylerinin daha düşük, folikül stimülan hormon (FSH) ve estradiol (E2) düzeylerinin daha yüksek olduğu ve antral folikül sayısının anlamlı derecede azaldığı belirlenmiştir. Bununla birlikte VKİ değerlerinin hasta grubunda daha düşük olduğu görülmüştür. Lojistik regresyon analizinde serum ürik asit düzeyleri ve FSH değerlerinin düşük over rezervi açısından bağımsız risk faktörleri olduğu gösterilmiştir. Sonuç: Elde edilen bulgular serum ürik asit düzeylerinin düşük over rezervi ile ilişkili olabileceğini göstermektedir. Bu durum, serum ürik asit düzeyinin over rezervinin değerlendirilmesinde potansiyel bir biyokimyasal belirteç olarak klinik açıdan kullanılabileceğini düşündürmektedir. Ancak bu ilişkinin mekanizmalarının daha iyi anlaşılabilmesi ve klinik kullanımının netleştirilebilmesi için daha geniş örneklem grupları ile yapılacak prospektif çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: The objective of this study was to compare serum uric acid levels in infertile patients with diminished ovarian reserve (DOR) with those in healthy fertile patients Materials and Methods: This study included 50 infertile patients diagnosed with diminished ovarian reserve who presented to the In Vitro Fertilization (IVF) Unit of the Department of Obstetrics and Gynecology at T.C. Health Sciences University Istanbul Training and Research Hospital between May 1, 2025 and August 1, 2025 with a desire for pregnancy and were scheduled for IVF treatment, as well as 50 healthy fertile women who attended the Gynecology Outpatient Clinic. All participants underwent routine gynecological examination and ovarian reserve testing. Patients younger than 20 years or older than 40 years, those with a body mass index (BMI) ≥30 kg/m² or ≤18,5 kg/m², and those with known hypertension, diabetes mellitus, insulin resistance, gout, endometriosis, previous ovarian surgery, thyroid disease, or polycystic ovary syndrome (PCOS) were excluded from the study. Diminished ovarian reserve was defined according to the Bologna criteria. Demographic and clinical characteristics including age, BMI, gravida, parity, number of abortions, basal hormone profiles, antral follicle count (AFC), smoking status, and comorbidities were recorded. Serum uric acid levels were measured in the central laboratory on the third day of the menstrual cycle in both groups. Comparisons between the two groups were analyzed using appropriate statistical methods Results: Serum uric acid levels were significantly higher in infertile patients with diminished ovarian reserve compared with healthy fertile controls. In addition, AMH levels were significantly lower, while FSH and estradiol levels were higher in the patient group. The antral follicle count was also significantly lower in patients with diminished ovarian reserve. Furthermore, body mass index (BMI) values were lower in the patient group compared with the control group. Logistic regression analysis demonstrated that serum uric acid levels and FSH were independent risk factors for diminished ovarian reserve. Conclusion: The findings of this study suggest that serum uric acid levels may be associated with diminished ovarian reserve. Therefore, serum uric acid may serve as a potential biochemical marker in the evaluation of ovarian reserve. However, further large-scale prospective studies are needed to better understand the underlying mechanisms and clarify the clinical significance of this association.