Görsel iletişim ve minimalizm bağlamında philiographic tasarımlar: Genis Carreas örneği
Phyllographic designs in the context of visual communication and minimalism: The case of Genis Carreras
- Tez No: 1011734
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ADEM YÜCEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Halkla İlişkiler, Communication Sciences, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Görsel iletişim, Gösterge bilim, Visual communication, Semiotics
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, grafik tasarımcı Genis Carreras'ın karmaşık felsefi doktrinleri minimalist bir dille somutlaştırdığı“Philographics”serisini göstergebilimsel bir perspektifle ele almaktadır. Araştırmanın temel odağı, dilin sınırlarını aşan düşünsel kavramların (dil dışı dünya), görsel göstergeler aracılığıyla nasıl yeniden anlamlandırıldığını ve bu sembolik ifadelerin dilsel etiketlerle olan bağını incelemektir. Nitel araştırma modelinin benimsendiği çalışmada, veriler doküman incelemesi yoluyla toplanmış ve içerik analizi teknikleriyle tasnif edilmiştir. Amaçlı örneklem yöntemiyle belirlenen tasarımlar, göstergebilimsel çözümleme metodolojisi ışığında analiz edilmiştir. Carreras, toplamda 95 farklı felsefi ekolü görsel metaforlar ve sembolik formlar aracılığıyla betimleyerek, izleyiciyi düşüncenin özüne dair zihinsel bir keşfe davet etmektedir. Tasarımlar, soyut teorilerin basit fakat etkili görsel karşılıkları olarak kurgulanmıştır; örneğin ateizmin ters çevrilmiş bir haçla, feminizmin ise Venüs aynasıyla simgelenmesi, bu somutlaştırma çabasının örnekleridir. Felsefenin görsel düzleme aktarılma potansiyelini doğrulayan bu eserler, daha derinlikli bir anlam katmanı oluşturabilmek adına göstergebilimin sunduğu araçlara ihtiyaç duymaktadır. Bireyin dünyayı ve varoluşu anlamlandırma sürecinde başvurduğu semboller, görünür olanın ötesindeki yan ve derin anlamları deşifre etme işlevi görür. Dolayısıyla göstergebilim, hem bu karmaşık işaret sistemlerini çözmek hem de kavramsal iletişim süreçlerini kurumsallaştırmak adına kritik bir rehber niteliği taşımaktadır. Sonuç olarak bu çalışma, dil dışı dünyanın, dilsel etiketlerle belirlenmesi, dil dışı dünya ile zorunlu bir ilişki içinde olmayan göstergelerin anlamları arasındaki ilişkiyi öznel bir yorumla ortaya koymaktadır. Bu çalışmada incelediğimiz görseller ve tasarımcı hakkında elde ettiğimiz yorum ve sonuçlara gelecek olursak; konu hakkında belirli bir kültürel altyapıya sahip olmayanların da yorumlayabileceği, felsefeyi daha kullanışlı hale getiren, yeni nesillerle de aynı dili konuşabilen, eksiksiz ve şeffaf bir çalışma olduğunu söyleyebiliriz. Çalışmanın en keyifli kısmı ise her şeklin çok farklı biçimde yorumlanabiliyor olmasıdır. Bu açıdan bakıldığında literatürde, aynı tasarımların farklı kişiler tarafından göstergebilimsel analizinin yapılması konusunda bir eksiklik olduğunu söyleyebiliriz.
Özet (Çeviri)
This study performs a semiotic evaluation of the“Philographics”series by graphic designer Genis Carreras, who strives to reach the minimalist essence of philosophical movements. The research aims to establish the relationship between the non-linguistic world—representing ideas expressed beyond words—and the meanings of signs that do not necessarily maintain a mandatory link with the linguistic labels assigned to them. Employing a qualitative research design, the study utilizes document review and content analysis to examine the designs in question. Samples selected through purposive sampling were deciphered using the method of semiotic analysis. In his work, where he illustrates 95 different schools of philosophy through visual metaphors and symbols, Carreras enables the reader to reach the core idea of each theory through their own cognitive effort. These designs function as concrete representations of physical objects associated with fundamental concepts, such as the use of an inverted cross for atheism or the mirror of Venus for feminism. While these works partially validate the phenomenon of visualizing philosophy, they require semiotics to attain more comprehensive results. Humans constantly seek symbols to give meaning to their existence across all spheres of life. Every moment is ripe with signs that reveal unique, latent treasures within us. Semiotics serves as a vital tool at this juncture, as everything carries deep inherent meanings beyond its surface appearance. By decoding these denotative and connotative layers through semiotics, individuals establish communication with other people and complex concepts. In conclusion, this study reveals, through a subjective interpretation, the relationship between the extra-linguistic world being determined by linguistic labels and the meanings of signs that are not necessarily related to the extra-linguistic world. Regarding the visuals and the designer examined in this study, and the interpretations and conclusions we obtained, we can say that it is a complete and transparent study that can be interpreted by those without a specific cultural background, making the philosophy more useful and speaking the same language to new generations. The most enjoyable aspect of the study is that each shape can be interpreted in many different ways. From this perspective, we can say that there is a gap in the literature regarding the semiotic analysis of the same designs by different individuals.