BULGARİSTAN TÜRKLERİNİN ASİMİLASYON PROPAGANDASINDA YENİ IŞIK GAZETESİNİN ROLÜ
The Role Of The Yeni Işık Newspaper In The Assimilation Propaganda of Bulgarian Turks
- Tez No: 1011816
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN DEMİRHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Bulgaristan, Bulgaristan Türkleri, Bulgaria, Bulgarian Turks
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Balkan Araştırmaları Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
Özet
Bulgaristan 1909'da bağımsız olduğundan itibaren Sovyetler Birliği'nin etkisi altında kalmış; iç ve dış politikasında büyük ölçüde Sovyet çizgisini takip etmiştir. II. Dünya Savaşı sonrasında, 1944 yılında komünist rejimin hâkim olduğu ülkede, özellikle azınlıklara yönelik asimilasyon propagandaları uygulanmış ve“homojen Bulgar ulusu”oluşturma düşüncesi doğrultusunda ülkedeki azınlıklar Bulgarlaştırılmaya çalışılmıştır. Bulgaristan Komünist Partisi (BKP), propaganda faaliyetlerinde kitle iletişim araçlarından yoğun biçimde yararlanmıştır. Bu araçların en önemlilerinden biri ise Bulgaristan Türkleri tarafından çıkarılan Yeni Işık gazetesi olmuştur. Yeni Işık Gazetesi'nin BKP'nin resmî yayın organı hâline gelmesiyle birlikte Türk toplumu üzerindeki propaganda faaliyetleri artmış; yayımlanan haberler aracılığıyla komünizm ve sosyalizm ideolojisi benimsetilmeye çalışılmış, Türkiye karşıtı propaganda yürütülmüş ve yeni, çağdaş ve estetik bir kültür anlayışı oluşturulmaya çalışılmıştır. Gazete aracılığıyla Bulgaristan Türklerinin yaşam tarzı, düşünce yapısı ve toplumsal algıları dönüştürülmek istenmiş; özellikle 1984 yılıyla birlikte asimilasyon politikaları daha sert ve sistematik bir hâl almıştır. Bu süreçte eğitim, hukuk, toplumsal yaşam, din ve kültür alanlarında ülkedeki Türk azınlığın haklarına çeşitli kısıtlamalar getirilmiştir. Söz konusu uygulamalar, Türk azınlığın direnişi ve dünya kamuoyunun tepkisiyle karşılaşmış; uluslararası platformda Türk-Bulgar ilişkilerinin ciddi ölçüde zarar görmesine neden olmuştur.
Özet (Çeviri)
Since its establishment, Bulgaria remained under the influence of the Soviet Union and followed the Soviet line in both its domestic and foreign policies. After the Second World War, in the country where the communist regime became dominant, assimilation propaganda was implemented particularly against minorities, and the minorities living in the country were subjected to Bulgarization policies in line with the idea of creating a“homogeneous Bulgarian nation.”The Bulgarian Communist Party (BCP) made extensive use of mass media as a propaganda tool. One of the most important of these tools was the newspaper Yeni Işık, published by the Turks in Bulgaria. With Yeni Işık becoming the official publication organ of the BCP, propaganda activities directed at the Turkish community intensified. Through the published news and articles, communist and socialist ideologies were promoted, anti-Turkish propaganda was carried out, and an attempt was made to create a new, modern, and aesthetic cultural understanding. Through the newspaper, efforts were made to transform the lifestyle, mentality, and social perceptions of the Turks in Bulgaria; especially after 1984, assimilation policies became harsher and more systematic. During this process, various restrictions were imposed on the rights of the Turkish minority in the fields of education, law, social life, religion, and culture. These practices provoked resistance from the Turkish minority and reactions from the international public opinion, causing serious damage to Turkish-Bulgarian relations on the international platform.